Cele mai citite
 


Supraexpunerea la soare - recomandări şi riscuri
joi, 1 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Depresia, Dermatologie, Oncologie
 

 

 

 

Fara soare viata pe pamant nu ar fi posibila, soarele fiind cel mai bun prieten al nostru. El are numeroase efecte benefice, printre acestea numarandu-se producerea de vitamina D cu rol in fixarea calciului in oase, reducerea stresului, diminuarea depresiei si protejarea fata de aparitia unor neoplazii.

 

Supraexpunerea la soare are insa efecte nedorite, uneori chiar catastrofale. Pe termen scurt, expunerea exagerata la soare poate conduce la aparitia arsurilor solare, iar pe termen lung, razele UVA si UVB conduc la imbatranire prematura si pot contribui la aparitia cancerelor cutanate.
 
Organismul dispune de mecanisme naturale de fotoprotectie, unul dintre acestea fiind aparitia bronzului, insa efector protector al acestora este limitat. Expunerea la soare timp de 15 minute a unui tegument nepregatit in prealabil duce la epuizarea acestor mecanisme naturale de protectie si la aparitia arsurilor solare. Eficacitatea fotoprotectiei  naturale a unei anumite persoane depinde in mod esential de pigmentatia sa constitutionala si de capacitatea de a-si creste aceasta pigmentatie dupa expunerea la soare. Astfel, persoanele care au pielea deschisa la culoare sunt mai susceptibile la aparitia arsurilor solare si a cancerelor de piele.
 
Persoanele care trebuie sa evite, pe cat posibil, expunerile la soare sunt persoanele:
·         cu istoric personal sau familial de melanom sau alt cancer cutanat;
·         care au foarte multe „alunite”;
·         cu pielea deschisa la culoare;
·         copiii;
 
Copiii sub varsta de un an nu trebuie tinuti pe plaja sub nicio forma!
 
Masurile de fotoprotectie externa, precum protectia vestimentara (palarii cu boruri largi, camasi cu maneca lunga etc) si folosirea cremelor ecran solar cu factor de protectie mediu spre mare, nu au rolul de a creste numarul de ore de expunere, ci de a permite o expunere rationala, minimizand astfel riscurile expunerii.
 
·      Studiile au aratat ca in primii ani de folosire a cremelor fotoprotectoare, acestea au avut un efect paradoxal de crestere a incidentei melanoamelor cutanate, tocmai prin prelungirea timpului total de expunere la soare. Sub impresia ca sunt protejati de aceste creme „minune”, oamenii sunt tentati sa se expuna la soare o perioada mai lunga de timp, in acest fel cantitatea acumulata de raze UV este mult mai mare si implicit si riscul de cancer cutanat este mai crescut.
 
REGULILE GENERALE care trebuie respectate pe parcursul vacantei de vara sunt urmatoarele:
1.       organismul trebuie adaptat treptat la razele solare, expunerea incepand dimineata, cu evitarea intervalului orar 11-16 si fara a depasi 2 ore pe zi;
2.       cremele fotoprotectoare vor fi aplicate in cantitate suficienta pe toata suprafata corpului, insistand asupra fetei, decolteului si umerilor; pentru inceput vor fi folosite creme cu factor de protectie mai mare;
3.       toate persoanele care urmeaza sa se expun la soare, in special cele cu risc amintite mai sus, ar trebui sa faca cel putin o vizita anuala la medicul specialist dermatolog pentru a descoperi din timp o leziune cutanata care ar putea pune viata in pericol, stiut fiind faptul ca melanomul („alunita” maligna) reprezinta unul din cele mai agresive forme de cancer uman.
 
Este important de stiut ca fotoexpunerea nu reprezinta singurul factor de risc in aparitia cancerului de piele. Mostenirea genetica si traumatismele (in special cele repetate) reprezinta, de asemenea, factori de risc pentru aparitia modificarilor maligne la nivelul „alunitelor”.
 
Leziunile suspecte pentru care pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta (in maxim doua saptamani) la dermatolog sunt urmatoarele:
·         noua „alunita” care creste rapid dupa varsta pubertatii;
·         modificarea in marime, forma si culoare a unei „alunite” preexistente;
·         orice „alunita” care are mai mult de trei culori sau care devine asimetrica;
·         orice tumoreta cutanata nou-aparuta, indiferent ca este pigmentata sau nu;
·         orice linie pigmentara noua la nivelul unghiei;
·         aparitia unei formatiuni subunghiale;
·         orice „alunita” care devine simptomatica (care sangereaza sau devine pruriginoasa).
 
Tratamentele neadecvate pot avea consecinte dezastruoase. Excizia chirurgicala timpurie si completa a acestor alunite suspecte, dublata de un control histopatologic competent, reprezinta singura conduita corecta care poate salva viata pacientului.
 
 
Dr. Irina Mărgăritescu
Medic Specialist Dermatologie şi Dermatopatologie
Medcenter Bucuresti

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Efectele radiaţiilor ultraviolete la nivel cutanat Radiaţia ultravioletă este o formă de energie electromagnetică invizibilă, cu lungimea de undă cuprinsă între 100-400 nanometri, cea mai importantă sursă de ultraviolete fiind soarele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar...
Specialiştii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete solare Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare.
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Copiii până la trei ani nu trebuie expuşi la soare Copiii până la 3-4 ani nu ar trebui să fie expuşi la soare, susţin specialiştii dermatologi.
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...