Cele mai citite
 


În Ungaria a intrat în vigoare o controversată taxă fast-food
vineri, 2 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

O lege controversată care instituie taxe pe produsele nesănătoase, cu un conţinut ridicat de sare sau zahăr, supranumită 'taxa pe chipsuri', a intrat joi în vigoare în Ungaria, relatează France Presse.

Noua lege, care ar trebui să aducă statului aproximativ 74 milioane de euro pe an, vizează în primul rând biscuiţii săraţi sau dulci, băuturile energizante şi prăjiturile preambalate.

Scopul declarat al guvernului conservator al premierului Viktor Orban este de a schimba obiceiurile alimentare ale ungurilor, care consumă prea multe grăsimi, sare şi zahăr şi de a lupta contra maladiilor care rezultă dintr-un astfel mod de viaţă considerat nesănătos, cum ar fi obezitatea.

Legea omite totuşi, contrar obiectivului său, taxele la numeroase alimente tradiţionale ungureşti, precum mezelurile şi numeroase varietăţi de slănină.

Experţii sunt îngrijoraţi însă de eventualele consecinţe economice ale noii măsuri. Potrivit cotidianului economic Vilaggazdasag de joi, proprietarul german al Chio-chips, informat cu privire la noua taxă, a decis să revină asupra deciziei sale de a localiza în Ungaria noua sa fabrică de popcorn şi snacks-uri. Ziariştii de la Vilaggazdasag consideră că decizia producătorului german nu va fi singura de acest fel. Conform informaţiilor lor, şi producătorul de băuturi energizante 'Hell' ar intenţiona un gest similar.

Taxa specială urmează să fie declarată de producător dacă este vorba de producţie ungară sau de importatorul principal dacă produsele provin din import.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ungaria: 'Taxa pe grăsimi' a adus la buget 178 milioane de euro de la introducerea ei, în 2011 Veniturile obţinute din aşa-zisa 'taxă pe grăsimi' totalizează peste 55 de miliarde de forinţi (178 milioane de euro) de la introducerea ei în Ungaria, a relatat joi cotidianul Magyar Nemzet, preluat de agenţia ungară de presă MTI.
EPHA susţine iniţiativa guvernului român de introducere a unei taxe pe fast-food Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a adresat o scrisoare guvernului român, în urma anunţului făcut de Bucureşti cu privire la introducerea unei taxe pe fast-food. Printre cosemnatarii scrisorii se numără şi europarlamentarul român Oana Antonescu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate...
Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr Guvernul britanic a lansat joi o strategie destinată combaterii obezităţii infantile prin taxarea companiilor care vând băuturi răcoritoare care conţin zahăr, urmând ca banii să fie investiţi în programe care încurajează activitatea fizică şi dieta echilibrată pentru şcolari, informează Reuters.
Eugen Nicolăescu: Taxa fast-food, doar un mijloc de suplimentare rapidă a bugetului MS Fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că taxa pe fast-food nu este fundamentată pe vreun principiu medical, fiind doar 'un mijloc de suplimentare rapidă' a bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).
Guvernul ungar vrea să introducă taxă pe îngheţată Ungaria intenţionează să introducă o taxă pe alimente şi băuturi cu conţinut mare de sare şi zahăr, dar în această categorie nu vor intra hamburgherii, semipreparatele sau băuturile alcoolice, scrie în ediţia sa de joi cotidianul ungar Vilaggazdasag, citat de agenţia MTI.
ONU doreşte să impună o 'taxă pe calorii' pe plan internaţional Organizaţia Naţiunilor Unite a propus introducerea unei taxe la băuturile carbogazoase dulci şi produsele cu multe calorii, apreciind că fondurile obţinute în acest fel ar putea fi utilizate pentru ajutoarele umanitare destinate ţărilor sărace, potrivit unui raport special al ONU cu privire la alimentaţie...