Cele mai citite
 


Geoană: Telemedicina trebuie extinsă şi la ţară
vineri, 14 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 14 aug /Agerpres/ - Preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că ar fi util ca noul sistem de telemedicină inaugurat la Mureş să se extindă în tot restul ţării, dar mai ales în mediul rural, unde există prea puţini medici şi prea puţine posibilităţi de medicină performantă.

 

"Am vorbit cu ministrul Sănătăţii să vedem cum să facem ca să extindem acest lucru şi în mediul rural. Trebuie extins şi pentru cei care trăiesc la ţară", a spus Geoană.

Acesta s-a declarat "extrem de bucuros că a asistat la inaugurarea unui nou pas în medicina românească. Este prima dată când România intră în domeniul telemedicinei".

Telemedicina inaugurată la Mureş este un sistem de comunicare imediată între specialiştii mureşeni cu colegii lor din spitale mai mici din Transilvania, pentru a-i ajuta să acorde cea mai bună şi corectă asistenţă medicală pentru pacienţi, în aşa fel încât să nu se mai piardă timp cu transportul lor cu elicopterul sau SMURD-ul la Mureş.

Mircea Geoană a propus politicienilor să investească în sănătate, nu să facă disponibilizări.

"Acest program de la Mureş este un program care arată că atunci când este voinţă politică şi România poate să fie un loc decent, în care pacientul şi medicul să poate să trăiască în condiţii foarte bune. Nu este nicio diferenţă aici, la Târgu Mureş, între acest centru şi altul din lumea civilizată", a spus Geoană.

Primul proiect de telemedicină de urgenţă din România a fost inaugurat, vineri, la Spitalul judeţean din Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, a lui Mircea Geoană şi a lui Raed Arafat, subsecretar de stat în MS.

Sistemul de conferinţă pentru telemedicina de urgenţă este un sistem de interconectare audio-video şi de date, prin care spitalele mai mici din ţară pot primi sprijin şi recomandări medicale pentru situaţii de urgenţă din partea unui Centru de coordonare.

Proiectul pilot de la Târgu Mureş presupune coordonarea regională a structurilor de urgenţă a 40 de unităţi sanitare din judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

"Este din ce în ce mai greu să convingem medicii să accepte posturile vacante din spitalele mai mici din ţară şi să aducem medici specializaţi şi bine pregătiţi peste tot unde este nevoie. Acest sistem de telemedicină va compensa parţial aceste lipsuri şi va asigura pacienţilor judecata medicală de urgenţă la cel mai înalt nivel, acolo unde aceasta nu este accesibilă", a declarat ministrul Ion Bazac.

Proiectul de telemedicină de urgenţă a fost finanţat de Banca Mondială, iar bugetul acestuia se ridică la suma de un milion de euro.

Ministerul Sănătăţii are în vedere extinderea în mai multe oraşe a acestui sistem care va duce la creşterea calităţii asistenţei medicale de urgenţă. Mai mult, pe termen mediu şi lung şi aplicat la nivelul întregii ţări, sistemul trebuie să contribuie la reducerea numărului de decese în situaţiile de urgenţă şi să elimine "plimbarea" nejustificată a pacienţilor de la un spital la altul.

Telemedicina de la Mureş a fost posibilă mulţumită unei finanţări de la Banca Mondială. Aici există un sistem de conferinţă audio-video pentru telemedicină de urgenţă, în valoare de 746.000 de euro, şi un sistem de date în valoare de 341.240 euro. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte un milion de euro. AGERPRES/(Isabela Paulescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Lipsă de cabinete stomatologice în mediul rural Un total de 24 dintre cele 57 de comune ale judeţului Sălaj nu au cabinete stomatologice, 14 comune nu au farmacii sau puncte farmaceutice iar şase dintre ele nu au medic de familie, relevă datele prezentate joi de Ligia Marincaş, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în şedinţa lunară a comitetului...
Tulcea: Lipsa medicilor şi nerespectarea programului de lucru, principalele probleme din sistemul sanitar judeţean Numărul mic al medicilor şi faptul că cei care deţin cabinete în mediul rural nu îşi respectă programul de lucru constituie principalele probleme ale sistemului sanitar din judeţul Tulcea, în opinia directoarei Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Anişoara Radu.
Galaţi: 84 de medici de familie din mediul rural se implică în proiectul Telemedicina Un număr de 84 de medici de familie din mediul rural, din judeţul Galaţi, dintre cei 107 existenţi, se vor implica în proiectul Telemedicina, finanţat de Ministerul Sănătăţii prin fonduri europene, a declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Galaţi, Valentin Boldea.
Tulcea: Reţeaua de telemedicină din Deltă, extinsă la nivelul zonei de terasă a judeţului Reţeaua de telemedicină din Delta Dunării va fi extinsă la nivelul comunităţilor rurale din zona de terasă a judeţului Tulcea, iar medicii de familie vor primi noi dotări, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Laurenţia Militaru.
Galaţi: Program de medicină la distanţă pentru locuitorii din mediul rural Judeţul Galaţi, alături de judeţele Brăila şi Tulcea, este inclus într-un proiect de implementare a unei reţele de telemedicină în mediul rural, care va deveni funcţional în luna noiembrie, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea.
Maramureş: Lipsă de personal în spitale Directorii spitalelor din judeţul Maramureş au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică deblocarea a 420 de posturi în diferite profile de activitate.