Cele mai citite
 


Înmormântarea prof. dr. Alexandru Pesamosca va avea loc sâmbătă la prânz, în curtea Spitalului ''Marie Curie''
vineri, 2 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Alexandru Pesamosca este depus şi va rămâne până în ziua înmormântării în bisericuţa din curtea Spitalului de copii ''Marie Curie''.
Potrivit dorinţei sale şi a membrilor familiei, reputatul chirurg va fi înmormântat lângă bisericuţă, sâmbătă la prânz.
Marele chirurg Alexandru Pesamosca a murit, miercuri seară, în urma unui stop cardiac, la Spitalul "Marie Curie", a declarat joi pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie a spitalului.
În urmă cu două luni, prof. dr. Alexandru Pesamosca a fost internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca în stare gravă, având o insuficienţă respiratorie severă.
Renumit chirurg pediatru Alexandru Pesamosca avea 81 de ani. El locuia de mai mulţi ani într-o încăpere din Spitalul "Marie Curie" (fostul Budimex) din Bucureşti.
* * *
Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. În 1945 a terminat Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sătuc sărac de lângă Feteşti, unde a profesat în perioada 1954-1957.
Din anul 1957 s-a transferat la Bucureşti unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" între anii 1957-1984, fiind şef de clinică o mare parte a acestei perioade. A muncit fără încetare, fără să-şi ia concediu medical, cu o mare abnegaţie şi credinţă în Dumnezeu, insuflată de mic copil de către mama sa.
În anul 1984 s-a transferat la Spitalul Budimex (în prezent ''Marie S. Curie''), fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică în perioada 1984-2000. În tot acest răstimp a efectuat un număr uriaş de operaţii (după unele estimări în jur de 40.000, după propriile calcule ajungând la aproape 50.000), cu un mare devotament faţă de meserie, cu har şi o mare o iubire faţă de copiii încercaţi de boli grave, uneori considerate incurabile. Unele dintre operaţiile efectuate de Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată ţara şi multe din străinătate.
Din 1999 de când a murit soţia sa, cu care a avut doi fii, ambii decedaţi, a locuit într-o rezervă a Spitalului ''Marie Curie''. O perioadă a continuat operaţiile, fiind tot timpul la dispoziţia copiilor şi a medicilor care îi cereau sfatul, apoi a operat stând pe scaun din cauza unor probleme locomotorii, iar din 2006 nu a mai operat. Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple.
Alexandru Pesamosca este şi unul dintre ctitorii bisericii cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor şi Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei şi al pruncilor, ale cărei lucrări au fost finalizate în februarie 1998, târnosirea bisericii având loc la 22 februarie 1998.
Medicul Alexandru Pesamosca (supranumit de copii 'tata Pesi') se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Înmormântarea prof. dr. Alexandru Pesamosca a avut loc sâmbătă, în curtea Spitalului ''Marie Curie'' Prof. dr. Alexandru Pesamosca va fi înmormântat sâmbătă, lângă bisericuţa din curtea Spitalului de copii ''Marie Curie'', potrivit dorinţei sale şi a membrilor familiei.
Prof. Alexandru Pesamosca, condus pe ultimul drum de sute de români Sute de oameni, printre care foarte mulţi pacienţi, l-au condus sâmbătă pe ultimul drum pe prof. dr. Alexandru Pesamosca, acesta fiind înmormântat cu onoruri militare lângă bisericuţa din curtea Spitalului de copii ''Marie Curie'', al cărei ctitor a fost.
DOCUMENTAR In Memoriam: Profesorul Alexandru Pesamosca, ''îngerul copiilor'' - 85 de ani de la naştere Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene.
Dr. Gheorghe Burnei: Clinica de ortopedie pediatrică de la 'Marie Curie', în pericol de a fi închisă pe perioada verii Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgenţă "Marie Curie" ar putea fi închisă pe perioada verii, din cauza lipsei de personal, o parte dintre asistente şi infirmiere urmând să intre în concediu, a declarat şeful Clinicii, prof. dr. Gheorghe Burnei.
Renumitul chirurg Alexandru Pesamosca a murit Marele chirurg Alexandru Pesamosca a decedat miercuri seara în urma unui stop cardiac, la Spitalul "Marie Curie", a declarat joi pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie a spitalului.
Primele aparate de chirurgie cardiovasculară au ajuns la Spitalul 'Marie Curie' Spitalul 'Marie Curie' din Capitală a primit primele aparate pentru amenajarea Secţiei de chirurgie cardiovasculară pentru copii, din fondurile oferite de Ministerul Sănătăţii şi compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei ''Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'', a declarat, miercuri, într-o conferinţă...