Cele mai citite
 


Evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut efecte grave asupra sănătăţii (dosar)
sâmbătă, 3 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut efecte grave asupra sănătăţii, potrivit unui dosar publicat în The Lancet: cancere la pompieri, probleme respiratorii şi depresii la personalul de intervenţie şi salvare. În urma răspunsului la atacuri, în ţări ca Irak şi Afganistan, războiul a distrus infrastructurile de sănătate, relatează AFP.

Cu ocazia comemorării a zece ani de la atentate, revista ştiinţifică britanică publică un întreg dosar pe acest subiect, care cuprinde studii, trei editoriale şi studii anexe.

Primul studiu, al cărui principal autor este dr David Prezant, responsabil medical la departamentul pompierilor din New York, vizează 9.853 pompieri care au intervenit după atentatele de la World Trade Center, unii în prima linie, alţii nu. Printre aceştia au fost înregistrate 263 cazuri de cancer, faţă de 238 la populaţia generală similară. La pompierii care n-au fost expuşi direct condiţiilor de la locul atentatelor au fost constatate 135 cazuri, faţă de 161 la populaţia generală. Rata mai mică a cancerului faţă de populaţia generală se explică prin starea bună de sănătate a pompierilor şi prin faptul că fumează mai puţin.

Diferenţa de risc între pompierii expuşi direct şi ceilalţi este de 19%.

Potrivit autorilor studiului, asocierea între expunere şi cancer este 'plauzibilă din punct de vedere biologic, pentru că anumite elemente cu potenţial de contaminare de la World Trade Center sunt carcinogeni cunoscuţi'. Expunerea la condiţiile menţionate poate duce la tulburări inflamatorii care favorizează cancerul.

Alţi cercetători, în frunte cu dr Juan Wisnivesky, de la Şcoala de medicină Mount Sinai din New York, au luat în considerare circa 27.000 persoane din cele 50.000 care au intervenit la locul atentatelor - poliţişti, pompieri, constructori, funcţionari municipali, constatând că aceştia continuau să aibă serioase probleme de sănătate fizică şi mentală: 28% sufereau de astm, 42% de sinuzită, 39% de reflux gastro-esofagian. Aproape jumătate din ei aveau capacităţile respiratorii diminuate, 28% sufereau de depresie, 32% de stres post-traumatic şi 21% de tulburări provocate de panică.

Cifrele au fost mai scăzute la poliţişti, mai obişnuiţi cu situaţiile de mare stres.

Un studiu complementar arată ce efecte negative asupra sănătăţii au avut reacţiile guvernului american la atacuri - războaiele din Irak şi Afganistan. Se menţionează cei 1.568 militari americani ucişi în Afganistan, cei 4.408 din Irak, morţi la care se adaugă victimele din trupele de intervenţie ale Naţiunilor Unite. Studiul mai pomeneşte cei 8.832 civili afgani ucişi între 2007 şi 2010, zecile de mii de morţi din Irak, precum şi zecile de mii de militari răniţi în cele două ţări, fără a-i mai pune la socoteală pe cei atinşi de probleme psihiatrice la întoarcerea în SUA.

Accesul la lucrurile vitale a devenit foarte dificil: în Afganistan, 80% din locuitorii de la ţară beau apă contaminată, iar în Irak 25% din populaţie nu are acces la apă curată. Copiii suferă de malnutriţie, infrastructurile de sănătate sunt afectate sau distruse, iar cadrele medicale au fost ucise sau au fugit.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul la sân ar putea fi depistat cu ajutorul unei mănuşi sensibile (studiu) O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.
Educaţia cu ţipete şi chelfăneală poate provoca astm şi cancer copiilor în perioada adultă Părinţii care îşi pedepsesc prin bătaie copiii sau care le fac educaţie ţipând le-ar putea declanşa probleme de sănătate mai târziu. Conform unui nou studiu al unei echipe de cercetători britanici de la Universitatea Plymouth, 'corecţiile' aplicate copiilor pot duce mai târziu la astm, boli cardiovasculare...
Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică (studiu) Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...