Cele mai citite
 


Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa
vineri, 2 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
Rezultatele studiului efectuat de Luc Douay la spitalul Saint-Antoine din Paris dau speranţe că, într-o bună zi, pacienţii care au nevoie de o transfuzie de sânge să devină propriii lor donatori, potrivit Institutului naţional pentru sănătate şi cercetare medicală (Inserm).

Globulele roşii injectate au fost create plecând de la propriile celule stem hematopoetice umane (CSH) - care produc toate tipurile de celule sanguine - ale unui donator uman. Plecând de la aceste celule stem, cercetătorii au produs în laborator miliarde de globule roşii, cu ajutorul unor aditivi specifici, numiţi 'factori de creştere'. După efectuarea testelor pe şoareci, echipa de oameni de ştiinţă a repetat experienţa pe un donator voluntar: după ce i-au reinjectat pacientului globule roşii cultivate plecând de la propriile lui celule stem, cercetătorii au evaluat supravieţuirea acestora în organism. Au constatat că durata de viaţă şi rata de supravieţuire a celulelor cultivate sunt similare cu ale globulelor roşii 'clasice'. Prin urmare, ele constituie o posibilă sursă de sânge pentru transfuzii.

'Deşi au mai existat studii care au arătat că transformarea CSH în globule roşii mature este posibilă, studiul nostru este primul care demonstrează că aceste celule pot supravieţui în corpul uman, lucru care constituie un pas important pentru medicina transfuzională', spune Luc Douay, autorul principal al studiului.

'Avem mare nevoie de noi surse de produse sanguine pentru transfuzii, îndeosebi pentru a putea face faţă lipsei de donatori de sânge şi pentru a reduce riscul unei infecţii legate de noi viruşi emergenţi, asociate cu transfuzia clasică', a adăugat el.

Cercetătorul este convins că globulele roşii cultivate în laborator ar putea constitui o rezervă serioasă de celule sanguine şi o alternativă la produsele de transfuzie clasice. Totuşi, pentru producerea la scară mare a unor asemenea celule este nevoie de o tehnologie mai performantă.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic' Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna martie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
Programul Cryo-Save de stocare gratuită a celulelor stem Acest program oferă gratuit familiilor posibilitatea de a stoca la naştere, celule stem recoltate din sângele şi ţesutul cordonului ombilical.
Franţa: Primii spermatozoizi umani creaţi în laborator Cercetători francezi afirmă că au reuşit să obţină, pentru prima oară, gameţi bărbăteşti umani in vitro. Progresele înregistrate în medicina regenerativă pot fi utile şi în asistenţa medicală pentru reproducere. Mai multe echipe de cercetători din diferite părţi ale lumii lucrează la crearea de spermatozoizi...