Cele mai citite
 


Prof. dr. Cătălin Codreanu: Medicii şi pacienţii trebuie să conlucreze
duminică, 4 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Reumatologie
 

Prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Liga Română Contra Reumatismului, a subliniat vineri, în cadrul Şcolii de vară pentru jurnalişti, organizată de Tarus Media la Mamaia, că pacienţii şi medicii trebuie să conlucreze.

El a relevat faptul că o categorie de boli cronice foarte frecvente sunt cele reumatice, iar acest tip de boli este extrem de heterogen, cuprinzând peste 100 de entităţi.


Dr. Codreanu a reliefat că boala artrozică este foarte frecventă şi determină majoritatea deficienţei funcţionale, urmată de artrita reumatoidă, care afectează 1% din populaţia generală.


O treime din populaţia din Europa suferă de boli reumatice şi jumătate din populaţie prezintă o durere de-a lungul vieţii, a spus dr. Codrenu.
În ceea ce priveşte România, o cincime din cazurile de absenteism sunt date de aceste afecţiuni, cele mai frecvente acuze fiind în proporţie de 42% dureri la spate şi 35% dureri cervicale, membre inferioare.


Reprezentantul Ligii Contra Reumatismului a reliefat că îmbătrânirea populaţiei face să apară aceste afecţiuni şi să devină din ce în ce mai frecvente. Un rol important îl are şi calitatea vieţii.


Dr. Codreanu a apreciat că pacientul trebuie informat de medic cu obiectivele tratamentului şi strategia acestuia, iar, referitor la tratament, specialistul a remarcat că răspunsul nu este simplu atunci când trebuie să alegi tratamentul cu generice sau molecule noi.
Referitor la tratamentele generice cu molecule noi, reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că nu există o dispută, este necesară utilizarea de generice în cazul în care există această alternativă la molecule noi, dar şi utilizarea de molecule noi pentru cazurile în care nu au eficienţă genericele.


Dr. Sorin Popescu, reprezentant ARPIM, a subliniat însă că nimeni nu poate garanta că toate genericele sunt la fel de bune ca originalele. Acesta a evidenţiat că, dacă vor fi luate toate măsurile anunţate de administraţie referitoare la clawback, vor fi probleme pentru că producătorii nu vor mai putea susţine sistemul de sănătate ca până acum.


Dr. Molnar Geza, consilier personal al ministrului sănătăţii, s-a referit la infecţiile nosocomiale care există peste tot în lume. Potrivit acestuia, există un procent acceptat de infecţii, care nu pot fi evitate. Media europeană a fost de 7,1% infecţii nosocomiale, în timp ce în România procentul este de 0,17%, probabil datorită faptului că nu sunt raportate corect. El a accentuat asupra necesităţii condiţiilor de igienă în unităţile sanitare şi a făcut referire la faptul că o treime dintre ele pot fi evitate.


Problema medicinei private a fost abordată de directorul executiv de la Regina Maria, Sergiu Neguţ, care a spus că există o tendinţă de creştere în piaţa serviciilor medicale private, iar orientarea este îndreptată spre servicii medicale integrate.


În cadrul Şcolii de vară pentru jurnalişti a fost abordat aspectul privind strategiile de comunicare şi informare, bioetică şi jurnalism, sustenabilitatea sistemului de sănătate din România, mesajul medical între informaţie şi empatie.


Următoarele teme care vor fi discutate vizează bolile cronice, epidemia secolului, modul în care vor fi abordate teme referitoare la noua strategie OMS pentru managementul bolilor cronice, informatizarea sistemului de sănătate, creşterea accesibilităţii pacienţilor la tratament, contribuţia organizaţiilor de pacienţi în susţinerea sistemului de sănătate. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile reumatice cronice afectează din ce în ce mai multe persoane Afecţiunile cronice precum artrita reumatoidă şi durerile lombare sunt responsabile pentru faptul că mii de persoane nu-şi pot menţine locul de muncă, atât în România, cât şi în lume, iar numărul acestora este în creştere, a subliniat prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Institutul de Reumatologie "Dr....
Artrita reumatoida a mainilor Documentar animat privind artrita reumatoida a mainilor.
Osteoporoza si boala artrozica se numara printre principalele cauze de morbiditate la persoanele varstnice Pentru a marca Ziua Mondiala a Osteoporozei, Ziua Mondiala a Menopauzei si Ziua International a Artritei, MSD România a organizat o nouă întâlnire cu specialiștii, în cadrul platformei “Împreună pentru viață. Sănătate prin cunoaștere”, cu scopul de a discuta despre pericolul reprezentat...
Codreanu: România a ajuns să aibă unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice România are unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din Europa, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, Cătălin Codreanu, care a menţionat că în registru sunt incluşi deja peste 5.000 de pacienţi cu artrite reumatoide, aproximativ...
Comunicat de presă - Campania 'Nu-ţi întoarce spatele' 'Nu-ţi întoarce spatele', o campanie care îi încurajează pe românii cu dureri de spate să ajungă mai repede la medic
Bolile autoimune pot fi efectul secundar al unui sistem imunitar foarte puternic Procesul de evoluţie poate fi răspunzător pentru majoritatea bolilor autoimune, aşa cum este lupusul, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că oamenii care suferă de astfel de afecţiuni au sisteme imunitare foarte puternice, capabile să lupte împotriva...