Cele mai citite
 


CICR obţine, pentru prima dată, accesul la închisoarea centrală din Damasc
marţi, 6 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile siriene au autorizat, pentru prima dată, accesul Crucii Roşii Internaţionale /CICR/ la închisoarea centrală din Damasc, aflată în suburbia Adra, potrivit unui comunicat al CICR dat publicităţii luni la Geneva, relatează AFP.
Vizitele delegaţilor CICR au început pe 4 septembrie, adaugă comunicatul, precizând că preşedintele organizaţiei internaţionale, Jakob Kellenberger, s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele sirian, Bashar Al-Assad.
Delegaţii CICR vor putea mai întâi să viziteze deţinuţi în baza unui ordin al Ministerului sirian de Interne şi ''noi sperăm că vom putea în curând să-i vizităm pe toţi deţinuţii'', a declarat Kellenberger, potrivit comunicatului.
Preşedintele CICR a subliniat luni că ''una din principalele sale preocupări este acum de a exista siguranţa că răniţii şi bolnavii vor putea beneficia de un tratament medical''.
Potrivit ONU, violenţele din Siria s-au soldat cu cel puţin 2.200 de morţi de la jumătatea lunii martie, în majoritate civili, şi, potrivit militanţilor, peste 10.000 de persoane au fost arestate.
Într-un raport publicat săptămâna trecută de către Amnesty International, numărul deceselor în închisorile siriene au crescut ''în mod alarmant'' în 2011, în raport cu anii precedenţi.
Organizaţia a recenzat ''88 de cazuri de decese de deţinuţi, care au fost arestaţi în cursul reprimării manifestaţiilor de protest, şi aceasta numai în perioada cuprinsă între 1 aprilie şi 15 august''. Cei 88 de deţinuţi decedaţi erau toţi de sex masculin, dintre care 10 copii cu vârste între 13 şi 18 ani.
Pentru cel puţin 52 de cazuri, Amnesty International declară că dispune de suficiente elemente pentru a crede că ''acte de tortură sau de rele tratamente au dus sau au contribuit la deces''.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Yemenul, unde s-au înregistrat 767 de morţi şi 2.906 răniţi, are nevoie urgentă de medicamente (organizaţii) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a deplâns vineri lipsa cruntă de medicamente, alimente şi carburanţi în Yemen, unde bilanţul recentelor violenţe se ridică la 767 de morţi şi 2.906 răniţi, relatează AFP.
Siria: Crucea Roşie speră să înceapă "foarte curând" vizitele la deţinuţi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii /CICR/ speră să înceapă "foarte curând" acţiunea de vizitare a deţinuţilor întemniţaţi după declanşarea mişcării de protest în Siria, la 15 martie, a indicat duminică purtătorul de cuvânt al biroului organizaţiei la Damasc, Saleh Dabbakeh, citat de AFP.
Pakistan: Cel puţin 1.600 de morţi şi 10 milioane de sinistraţi /Crucea Roşie/ Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat luni că cel puţin 1.600 de persoane au murit, iar alte 10 milioane sunt grav afectate în urma recentelor inundaţii din ţara asiatică, bilanţ care poate creşte ca urmare a ploilor anunţate pentru următoarele zile, transmite EFE.
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.
Crucea Roşie anunţă că dispune de un mai mare acces la civilii sirieni afectaţi de conflictul din Siria Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) livrează ajutoare unui număr mai mare de civili sirieni şi vizitează mai mulţi deţinuţi în închisorile guvernamentale, însă situaţia rămâne "dramatică" în zonele asediate, a declarat marţi directorul regional al CICR pentru Orientul Mijlociu, Robert Mardini...
CICR i-a cerut Damascului să poată vizita mai multe centre de detenţie Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Peter Maurer, a declarat vineri la Damasc că le-a cerut autorităţilor siriene ca organizaţia sa să poată vizita mai multe centre de detenţie, relatează AFP.