Cele mai citite
 


Egalitate între numărul parlamentarilor UNPR şi UDMR
marţi, 6 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul şi-a reluat luni activitatea într-o nouă formulă, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) reuşind performanţa ca pe parcursul câtorva luni să atragă de partea sa, din rândul celorlalte partide parlamentare, mai mulţi senatori şi deputaţi şi să egaleze numărul parlamentarilor UDMR.
Ca urmare a înscrierii senatorului de Buzău Ion Vasile în UNPR, formaţiunea progresiştilor a ajuns la 30 de parlamentari, 13 senatori şi 17 deputaţi. UDMR are în prezent 21 de deputaţi şi 9 senatori.
În 2011 grupul parlamentarilor independenţi a obţinut recunoaşterea oficială inclusiv din partea Curţii Constituţionale şi a devenit partid parlamentar, formarea sa respectând litera Constituţiei.
Prin votul Birourilor Permanente ale celor două Camere al Parlamentului şi votul din plenuri, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a fost ales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, liderul de onoare al partidului, iar Cristian Diaconescu, vicepreşedinte al Senatului. Senatorul Şerban Mihăilescu, liderul grupului UNPR din Senat, a fost ales reprezentant al grupului în Comisia pentru Regulament, în timp ce la Camera Deputaţilor, grupul condus de Eugen Nicolicea deţine funcţii de vicepreşedinte la patru comisii permanente - Comisia de cercetare a abuzurilor, Comisia pentru Agricultură, Comisia pentru Administraţie publică şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială. UNPR asigură preşedinţia Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, prin Maria Barna, şi a Comisiei pentru Afaceri Europene, prin senatorul Vasile Nedelcu.
La Senat progresiştii mai deţin funcţia de vicepreşedinte la Comisia de politică Externă şi cea de secretar al Comisiei de Sănătate Publică.
Liderii UNPR au susţinut în mod constant că intrarea în coaliţia de guvernare alături de PDL a avut la bază, a urmărit şi urmăreşte, ''un profund interes naţional''.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea a argumentat, în context, că principalele preocupări ale progresiştilor sunt legate, între altele, de salarii, pensii, taxarea averilor mari şi foarte mari şi coşul de solidaritate. ''Atâta vreme cât priorităţile noastre de stânga sunt asumate de întreaga coaliţie, UNPR va susţine actuala guvernare şi actuala majoritate parlamentară (...) De fiecare dată când vom constata că este necesar, îi vom trage de mânecă pe partenerii noştri '', a precizat pentru AGERPRES liderul progresist.
Gabriel Oprea a reafirmat prioritatea UNPR de susţinere a proiectului privind introducerea taxei pe averile mari şi foarte mari, ''taxa de solidaritate'', bani care ar ajuta la echilibrarea bugetară şi ar fi extrem de utili pentru susţinerea fondului de pensii şi proiectul de lege privind ''coşul pensionarului''. De asemenea, UNPR susţine demersurile privind modificarea Constituţiei, iar pe marginea modificării Legii electorale, opinia progresiştilor privind acest subiect este legată de beneficiile publice concrete ale unei astfel de modificări. ''Nu respingem din start o astfel de intenţie. Dar trebuie să avem garanţia că o modificare a Legii electorale răspunde, în primul rând, nevoilor cetăţenilor şi nu nevoilor partidelor politice'', a precizat Oprea.
Marian Sârbu a afirmat că ''nu este foarte confortabil pentru un partid de centru stânga aşa, cum este UNPR, să se afle la guvernare alături de un partid de dreapta, poate cel mai de dreapta partid din România'', adăugând însă că importantă este stabilitatea politică. ''Am urmărit realizarea stabilităţii politice în această ţară fără de care, din punct de vedere economic, nu puteam să depăşim principalele momente ale crizei'', a punctat liderul UNPR. AGERPRES/(AS - Cristina Tatu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Atilla Kelemen (UDMR): România şi UE nu vorbesc în aceeaşi termeni în privinţa produselor tradiţionale Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că România şi Uniunea Europeană nu vorbesc în aceeaşi termeni când vine vorba de produsele tradiţionale, iar din acest motiv...
RETROSPECTIVE 2013 Camera Deputaţilor: 324 de legi adoptate, 9 moţiuni simple respinse La Camera Deputaţilor au fost adoptate în acest an 324 de proiecte legislative, au fost dezbătute 9 moţiuni simple, respinse însă la vot, activitatea acestui for legislativ continuând cu înfiinţarea a două comisii noi, cu modificări semnificative în componenţa grupurilor politice parlamentare, iar cinci...
Camera Deputaţilor: Şedinţă comună miercuri a comisiilor de muncă şi sănătate Comisiile de muncă şi protecţie socială ale Camerei Deputaţilor se reunesc, miercuri, în şedinţă comună, de la ora 11,30, la care au fost invitaţi să participe miniştrii Muncii, Claudia Boghicevici, Sănătăţii, Ladislau Ritli, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi preşedintele...
Deputaţii au extins programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi la clasa pregătitoare Camera Deputaţilor a aprobat marţi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, extinzând programul şi la nivelul clasei pregătitoare.