Cele mai citite
 


INS: Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 1.471 lei, în iulie 2011
marţi, 6 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.471 lei, în iulie, în scădere faţă de luna anterioară cu 1 leu (-0,1%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Pe de altă parte, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.027 lei, în iulie, în creştere cu 1 leu faţă de luna iunie.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.781 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (877 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,0%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2011.
Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2011 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţile de asigurare şi fonduri de pensii) - plus 25,3%, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare si transmitere de programe), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte - între 5% şi 8%, în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă - între 3% şi 5%.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat în telecomunicaţii - minus 11,4%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) - între 6% şi 9%, în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea băuturilor - între 3% şi 5%.
În sectorul bugetar au fost uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie în administraţia publică (0,5%) ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă. Câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,6%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic ori a încheierii contractelor personalului suplinitor, sănătate şi asistenţă socială (-0,4%) ca urmare a dificultăţilor financiare cu care se confruntă unele unităţi, în special din domeniul asistenţei sociale.
Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010) câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,6 % în sănătate şi asistenţă socială, cu 11,6% în învăţământ, respectiv cu 10,6% în administraţia publică.
Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 17% în administraţia publică, cu 13,6% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 8,7% în învăţământ.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 103,6%.
Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).
Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.AGERPRES/(AS-Andreea Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 7 lei în octombrie, până la 1.457 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna octombrie, de 1.457 lei, în scădere cu 7 lei (0,5%) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din 2010, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional Statistică.
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 0,3%, la 1.556 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în iulie 2012, de 1.556 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei (0,3%), informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS/ remis marţi AGERPRES.
INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 1,1% în august, până la 1.455 lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna august, de 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) faţă de luna anterioară, dar cu 8,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional Statistică (INS).
INS Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai cu 1,5% Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie, iar cel net s-a cifrat la 1.530 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 lei (minus 1,5%), conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.
INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5% faţă de octombrie 2009 Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5% în octombrie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi s-a menţinut relativ constant faţă de septembrie 2010, informează un comunicat transmis marţi Agenţiei Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS: Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 71 lei, în martie, la 1.543 lei Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în martie 2012 de 2.126 lei, în creştere cu 98 lei faţă de luna februarie, iar cel nominal net a fost de 1.543 lei, cu 71 lei (4,8%) mai mare faţă de cel din luna precedentă, conform datelor transmise, luni, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.