Cele mai citite
 


Robert Mugabe suferă de un cancer de prostată care i-ar putea cauza moartea până în 2013 (WikiLeaks)
marţi, 6 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Preşedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, suferă de cancer de prostată şi a fost avertizat de către medici, în 2008, că această boală i-ar putea cauza moartea până în 2013, potrivit unor documente WikiLeaks, citate de The Daily Telegraph în ediţia de luni.

Lupta lui Mugabe cu boala i-a fost dezvăluită lui James McGee, fost ambasador al SUA la Harare, de Gideon Gono, guvernatorul băncii centrale, în timpul unei reuniuni private în iunie 2008.

Gono este unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai dictatorului de 87 de ani, însă a fost acuzat anul trecut că a avut o aventură cu soţia preşedintelui, Grace, cu 41 ani de ani mai tânără - acuzaţie negată de ambele părţi.

Gono este, de asemenea, acuzat pentru hiperinflaţia care a adus Zimbabwe în impas în ultimul deceniu prin tipărirea unei cantităţi mari de bani împotriva sfaturilor economiştilor.

De la publicarea documentelor Wikileaks, Gono s-a impus drept un furnizor-cheie de informaţii pentru Occident cu privire la regimul prietenului său - deşi în prezent acesta susţine că o mare parte din informaţiile care i-au fost atribuite sunt "minciuni".

Într-o relatare a unei reuniuni din 2008, dezvăluită de către WikiLeaks în această săptămână, McGee scria că guvernatorul i-a declarat că starea lui Mugabe s-a înrăutăţit şi că doctorii au declarat că acesta ar putea deceda în trei ani.

"Potrivit lui Gono, medicul lui Mugabe a recomandat ca acesta să-şi reducă activităţile", scria McGee într-o cablogramă adresată Washingtonului. "Mugabe i-a spus medicului său, conform lui Gono, că va pleca din funcţie după alegeri", se indica în acelaşi documente.

Dacă aceste declaraţii sunt adevărate, ele confirmă relatările anterioare care indicau faptul că Mugabe suferă de cancer de prostată şi a plecat la tratament în Malayezia, în luna ianuarie a acestui an. El s-a întors însă în această ţară de mai multe ori, deşi oficialii insistă că preşedintele a trecut printr-o simplă operaţie de cataractă şi şi-a vizitat fiica, Bona, care studiază în Extremul Orient.

Există temeri că dacă Mugabe va muri cât timp este preşedinte, s-ar putea declanşa o violentă luptă pentru putere între facţiunile rivale din forţele de securitate, pentru a prelua puterea. Una dintre cele două persoane considerate importante în această luptă, Solomon Mujuru - fost şef al armatei şi fost soţ al actualului vicepreşedinte Joyce Mujuru, a fost ucis într-un incendiu misterios la ferma sa luna trecută.

Duminica trecută, Gono şi familia sa au scăpat de un incendiu la ferma lor din Harare, însă poliţia insistă că cele două incendii nu sunt legate. AGERPRES / (Ana Bîgu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.
Risc crescut de cancer de prostată pentru bărbaţii care consumă o băutură carbogazoasă pe zi (studiu) Bărbaţii care consumă echivalentul unei doze de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de cancer de prostată, conform unui studiu medical suedez, transmite AFP.
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
Vasectomia nu creşte riscul de cancer de prostată (studiu) Vasectomia, o intervenţie chirurgicală la care apelează bărbaţii care nu doresc să aibă copii, nu creşte riscul de a face cancer de prostată, a anunţat, marţi, American Cancer Society, potrivit Mail Online.
Timiş: Prima operaţie în cancer de prostată, cu un robot ultraperformant, la Spitalul Judeţean O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.
Calviţia timpurie, semn de risc de cancer de prostată Oamenii de ştiinţă francezi au descoperit în urma unui studiu că bărbaţii care încep să sufere de calviţie în jurul vârstei de 20 de ani sunt mai predispuşi la cancer de prostată decât ceilalţi, conform unui articol apărut în ultimul număr al revistei Annals of Oncology, citat de site-ul Medpage Today...