Cele mai citite
 


Secretul supravieţuirii pentru bacteria deşertului
marţi, 6 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
"Bacteria deşertului", un organism extremofil adaptat la viaţa în mediul arid, şi-a modificat ciclul vital pentru a-l urmări pe cel al apei: la sfârşitul nopţii, atunci când apare roua, această bacterie profită de apă pentru a se metamorfoza, conform unui studiu realizat de cercetători francezi în zona deşertică din sudul Tunisiei, transmite AFP.
O mai bună înţelegere a mecanismelor vitale ale bacteriilor din deşert, a diversităţii lor şi a capacităţii de adaptare la un mediu lipsit de apă, poate duce la noi aplicaţii în domeniul biotehnologiei dar şi în industria farmaceutică, conform lui Thierry Heulin (CEA/CNRS/Universitatea Aix-Marseille, Franţa) care a participat la analiza genomului bacteriei Ramlibacter tataouinensis.

Această bacterie extremofilă descoperită în apropiere de Tataouine (Tunisia), se poate prezenta sub două forme - un chist imobil, de rezistenţă, sau de bastonaşe capabile să se deplaseze. În timpul zilei când nisipul este uscat şi fierbinte, această bacterie ia forma de chist, bine protejat de o membrană exterioară dintr-un polimer, pentru a evita deshidratarea.

Acest polimer are proprietăţi fizico-chimice foarte originale: atunci când există apă în exterior, o lasă să pătrundă în interiorul organismului bacterian, iar atunci când nu există apă la exterior, apa din interior nu se pierde, conform omului de ştiinţă francez.

La sfârşitul nopţii, când se formează roua, această bacterie este pregătită. Dacă apa este prezentă, bacteria are nevoie de trei ore pentru o diviziune celulară. Cele două corpuri bacteriene rezultate pot apărea sub formă de chist sau sub formă de bastonaşe, gata să se răspândească mai departe.

Pentru a urma cât mai de aproape ciclul apei, bacteria deşertului foloseşte o genă particulară denumită KiaC, cunoscută deja de la bacteriile capabile de fotosinteză, la fel ca plantele. Această genă îi permite bacteriei să-şi coordoneze metabolismul după ciclurile noapte-zi.

Acest studiu a fost publicat în revista online PLoS One.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
O bacterie rezistentă la toate antibioticele a fost descoperită la un pacient în Danemarca O echipă de cercetători a descoperit în Danemarca o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele. Aceasta ar fi prezentă în ţara nordică din anul 2012, scrie luni directmatin.fr, preluând un articol apărut în publicaţia The Lancet.
Ciuperci dăunătoare sănătăţii se ascund în aparatele electrocasnice (studiu) O ciupercă potenţial patogenă şi rezistentă trăieşte ascunsă în maşinile de spălat vase şi alte aparate electrocasnice de uz comun, cum ar fi maşinile de spălat rufe şi cafetierele, sunt concluziile unui studiu ştiinţific realizat de cercetători ai universităţii din Ljubljana, citat de EFE.
Bolnavii de cancer trataţi cu chimioterapie dezvoltă rezistenţă la acest tratament Chimioterapia face ca pacienţii să dezvolte rezistenţă la acest tip de tratament, ceea ce diminuează eficienţa tratării cancerului, avertizează revista ştiinţifică britanică Nature Medicine în ediţia sa de luni.
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...