Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Deficitul de angajaţi în domeniul sănătăţii în UE va ajunge până în 2020 la un milion de persoane (studiu)
miercuri, 7 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Deficitul de angajaţi în domeniul sănătăţii în cadrul Uniunii Europene - medici, asistente, dentişti, farmacişti şi fizioterapeuţi - ar urma să ajungă până în 2020 la circa un milion, relevă un raport realizat de European Respiratory Society (ERS).
Din această cauză, 15% din serviciile de asistenţa medicală necesare nu putea fi furmnizate. Prin urmare, va fi esenţială atragerea de angajaţi suplimentari în domeniul asistenţei medicale, se arată în raportul intitulat 'European Respiratory Roadmap', care trasează un set de principii după care ar trebui să se ghideze decidenţii europeni în domeniul medical. Concluziile documentului au fost prezentate în cadrul unei conferinţe găzduite la sediul Parlamentului European din Bruxelles de europarlamentarul britanic Catherine Stihler (din partea grupului Socialiştilor şi Democraţilor - S&D) şi eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (din partea Grupului Partidului Popular European - PPE).

Nevoia de a acoperi acest deficit este cu atât mai importantă cu cât ultimul raport al Comisiei Europene privind evoluţia demografică arată că populaţia din UE îmbătrâneşte şi se diversifică. Conform datelor Comisiei Europene, o modificare vizibilă priveşte grupa de populaţie de 80 de ani şi peste. Dacă, în 2010, această grupă de vârstă reprezenta 4,7% din totalul populaţiei, până în 2020 procentul va creşte la 5,7% şi până în 2060 la 12,1%.

În plus, în 2010, grupa de vârstă cuprinsă între 65 şi 79 de ani reprezenta 12,7% din totalul populaţiei, în timp ce în 2020 aceasta va ajunge la 14,4% şi în 2060 la 17,8%.

Astfel, ponderea mai mare a persoanelor de peste 80 de ani va pune presiune asupra furnizării de servicii pentru persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte asistenţa medicală. "O provocare extraordinară pentru medicina curativă va fi deficitul de medici şi asistente care să se ocupe de o populaţie îmbătrânită şi înmulţirea bolilor respiratorii", se arată în documentul citat.

Bolile respiratorii, din care fac parte infecţiile respiratorii uşoare, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), tuberculoza şi cancerul la plămâni şi la căile respiratorii, sunt cauzele pentru cel puţin 17% din totalul deceselor la nivel mondial, se mai arată în raport.

Prevalenţa bolilor cronice respiratorii este în creştere. "În timp ce mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale a scăzut, mortalitatea cauzată de bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) a crescut în ultimele trei decenii. Acest lucru indică faptul că BPOC, în special şi bolile repiratorii cronice în general vor deveni bolile viitoarelor decenii", se arată în raport.

Potrivit lui Marc Decramer, preşedintele European Respiratory Society (ERS), două dintre motivele care au condus la această situaţie sunt subfinanţarea cercetării în domeniul bolilor respiratorii şi ignorarea factorilor de risc, cel mai important dintre acestea fiind fumatul. "Prevalenţa fumatului în unele ţări este extrem de mare', a afirmat Decramer. Conform ERS, în România, 35% din populaţie suferă de o boală respiratorie.

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a declarat că provocările cercetării în domeniul biomedical sunt "finanţarea insuficientă, slaba coordonare între statele membre şi UE şi disfucţionalităţile din industria farmaceutică". Potrivit lui Marinescu, 97% din cheltuielile din domeniul sănătăţii privesc în prezent tratamentele şi numai 3% din fonduri sunt investite în prevenire. "Companiile de medicamentre trebuie să acorde o atenţie sporită mecanismenlor bolilor şi o atenţie redusă mecanismelor marketingului şi vânzărilor tot mai mari de medicamente", a afirmat eurodeputatul.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. Carmen Monica Pop: Incidenţa cazurilor de tuberculoză, în continuare mare în România în raport cu ţările din UE Incidenţa cazurilor de tuberculoză (TBC) în România a înregistrat o uşoară scădere în ultimii ani, însă boala continuă să ne situeze pe ultimul loc în UE şi pe poziţia trei sau patru pe continent, înaintea unor ţări din fostul bloc comunist, a declarat pentru AGERPRES prof.dr. Carmen Monica Pop, şeful...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
(Corespondenţă)Dezbatere în PE privind medicina inovatoare: românii cred în ea masiv, dar beneficiază cel mai puţin de avantajele ei Bruxelles, 30 nov - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă scursă într-un stat membru, dar 88...
Bolile de plămâni provoacă 10% din decese în Europa (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres/- Afecţiunile pulmonare provoacă 10% din decesele înregistrate în Europa, iar fumatul este cauza majoră a acestor boli, relevă un raport elaborat de Societatea europeană pentru boli respiratorii, publicat în European Lung White Book şi preluat marţi de BBC.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...