Cele mai citite
 


Cluj: Cercetători de prestigiu mondial discută despre sistemele biomedicale şi nanostructurale
miercuri, 7 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 130 de cercetători din ţară şi din străinătate participă, timp de patru zile, la Universitatea Babeş-Bolyai, la cea de a patra ediţie a Conferinţei internaţionale cu tema "Metode avansate spectroscopice în studiul sistemelor biomedicale şi nanostructurale".
Prof. univ. dr. Simion Simon de la Facultatea de Fizică, preşedintele comitetului de organizare a conferinţei, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că reuniunea este deja de tradiţie la UBB, fiind onorată în anii trecuţi de participarea unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Chimie - prof. Richard Robert Ernst din Zurich (Nobel 1991) şi Admed Zewail din California (Nobel 1999).
"În acest an, prof. univ. dr. Jean-Marie Lehn, Premiul Nobel în 1987, a acceptat să fie preşedinte de onoare al conferinţei de la Cluj-Napoca, dar, din păcate, nu a putut să ajungă la reuniune. Însă preşedinţia distinsului chimist de renume mondial este o recunoaştere a prestigiului dobândit de evenimentul organizat de UBB", a spus prof. dr. Simion Simon.
Ziua de luni a reuniunii a fost dedicată exclusiv utilizării unor metode actuale în studiul problemelor de sănătate ale omului. Au fost prezentate lucrări despre şansele pe care le au oamenii de a trece cu bine peste boli canceroase, cu condiţia să fie descoperite chiar în faza trecerii de la benign la malign.
"Descoperirea cancerului la nivel de celulă şi nu după ce s-a dezvoltat la nivelul unui ţesut este esenţială. Bătălia din acest moment este pentru descoperirea chiar a primei celule din organism afectate de cancer", a spus prof. dr. Simion Simon. El a menţionat, în context, că grupurile de cercetători din UBB, "şi în mod particular de cei de la Institutul de Studii Interdisciplinare, în Bio-Nano-Ştiinţe - un institut unicat în peisajul ştiinţific din România", se bucură de apreciere internaţională, inclusiv participanţii la evenimentul de la Cluj-Napoca, precum şi membrii ai Comitetului Ştiinţific Internaţional remarcând valoarea deosebită a lucrărilor publicate de clujeni în reviste prestigioase, cotate ISI Thomson", a afirmat universitarul clujean.
Preşedintele comitetului de organizare a conferinţei a evidenţiat că reuniunea de la UBB deschide perspective spre constituirea unor consorţii între laboratoare şi centre de cercetare din UBB şi cele din alte ţări ale lumii.
"Azi, în cadrul reuniunii, am discutat despre posibilitatea constituirii unor consorţii inclusiv cu universităţi din SUA. Spre surprinderea noastră plăcută, sunt cercetători de prestigiu din SUA care participă la lucrările conferinţei de la Cluj-Napoca", a arătat prof. dr. Simion Simon. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Primul congres internaţional despre descoperirea aquaporinei 1 Cercetători de renume din ţară şi din străinătate vor participa la primul Congres internaţional dedicat aquaporinei 1, care se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 27 şi 29 octombrie, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la descoperirea acesteia de către o echipă de cercetători clujeni condusă de prof...
Primul congres internaţional despre descoperirea aquaporinei 1, la Cluj-Napoca Cercetători de renume din România şi din străinătate vor participa la primul Congres internaţional dedicat aquaporinei 1, care se va desfăşura la Cluj-Napoca (centru-vest), între 27 şi 29 octombrie a.c., pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la descoperirea acesteia de către o echipă de cercetători...
Cluj: Congresul European de Spectroscopie Moleculară se va desfăşura pentru prima dată în România, la Universitatea 'Babeş-Bolyai' Peste 300 de cercetători de renume internaţional din domeniul ştiinţelor naturii, fizicieni, chimişti, biologi, medici, farmacişti din ţări ale Uniunii Europene, SUA, Canada, Japonia şi Rusia vor susţine comunicări pe teme de interes major la Congresul European de Spectroscopie Moleculară (EUCMOS 2012)...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Cluj: Prof. univ. dr. Simona Rednic: Prevalenţa sclerodermiei nu este cunoscută în mod real (interviu) Prof.univ. dr. Simona Rednic, şeful Departamentului de Reumatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, a acordat un interviu AGERPRES, în care oferă detalii despre sclerodermie, o boală rară, dar care afectează epiderma şi organele interne.
INTERVIU Nicoleta Hădărugă (cercetător): Cuvintele România şi Timişoara mă vor însoţi peste tot în lume Conf. dr. ing. Nicoleta Hădărugă este o tânără chimistă care activează în industria medicală, în domeniul oncologic, unde foloseşte matrici de încapsulare moleculară pentru ameliorarea reacţiilor adverse ale unor citostatice care sunt foarte agresive asupra organismului.