Cele mai citite
 


Homo Sapiens s-a încrucişat cu reprezentanţii altor specii umanoide
miercuri, 7 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primii oameni moderni, reprezentanţii speciei Homo Sapiens, s-ar fi încrucişat şi cu reprezentanţi ai altor specii umanoide din habitatul pe care-l împărţeau, înainte de exodul din Africa, conform unui nou studiu genetic, conform site-ului LiveScience.com.
Deşi Homo Sapiens a rămas singura specie umanoidă de pe planetă, calea exodului din leagănul omenirii, din Africa, a fost urmată şi de reprezentanţii altor specii umanoide, printre care familiarii neanderthalieni care au migrat spre Asia de vest şi Europa dar şi nou descoperita specie a denisovanilor, care s-a stabilit în Asia de Est.

Analizele genetice ale fosilelor rămase de la reprezentanţi ale acestor două specii umanoide au dus la descoperirea unor exemplare metise rezultate din împerecherea cu membri ai speciei Homo Sapiens. Mutaţiile rezultate din acest proces de metisare au avut rolul de protecţie, mărind posibilităţile de adaptare la noi medii, odată ce a început marele exod din urmă cu 65.000 de ani ce a dus la răspândirea populaţiilor umanoide pe tot cuprinsul globului.

Geneticienii care au analizat genomul uman au descoperit şi faptul că specia noastră s-a metisat cu o altă specie umanoidă necunoscută, înainte de a părăsi Africa. În prezent, aproximativ 2% din ADN-ul african contemporan provine din această hibridare.

Prin comparaţie, analizele moderne indică faptul că între 1% şi 4% din genomul modern euroasiatic este de origine neanderthaliană, iar genele oamenilor de Denisovan reprezintă între 4% şi 6% din genomul melanezienilor moderni.

"Trebuie să modificăm modelul standard acceptat al originii oamenilor conform căreia o singură populaţie de Homo Sapiens ar fi trecut la stadiul de oameni moderni în stare de izolare faţă de celelalte populaţii şi să includem faptul că oamenii moderni au înlocuit celelalte specii umanoide prin hibridare sau metisare", a explicat geneticianul Michael Hammer de la University of Arizona din Tucson.

Michael Hammer şi colegii săi au adunat mostre de ADN de la Centrul pentru Studiul Polimorfismului Uman din Paris şi au diferenţiat aproximativ 60 de regiuni ale genomului uman care nu au aparent nicio funcţie. Aceste gene sunt mai puţin expuse decât ADN-ul funcţional la mutaţii putând oferi importante date despre procesul evolutiv al oamenilor moderni.

Cercetătorii s-au concentrat asupra a trei populaţii reprezentative din punct de vedere genetic al diversităţii africane - fermierii Mandenka din vestul Africii, pigmeii Biaka din Africa centrală şi boşimanii San din sudul Africii.

Oamenii de ştiinţă au căutat şi fragmente de ADN străvechi care ar fi putut să ofere o serie de avantaje încrucişării dintre Homo Sapiens şi reprezentanţi ai altor specii umanoide. "Acest proces de metisare este posibil să fi acţionat ca un accelerator al procesului evolutiv, permiţând anumitor gene cu funcţii importante într-un anumit mediu sau zonă să se răspândească şi spre o nouă populaţie care nu a avut încă timp să se adapteze singură la condiţiile specifice existente în acel mediu. Este posibil ca acest proces să stea la baza evoluţiei primilor Homo Sapiens în oamenii care suntem în prezent", a mai adăugat profesorul Michael Hammer.

Concuziile acestui studiu asupra genomului uman sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Secvenţierea genomului neanderthalienilor dezvăluie o serie de elemente preluate de homo sapiens Secvenţierea genomului neanderthalienilor, anunţată joi de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, a dus la identificarea unor elemente genetice specifice omului de Neanderthal şi preluate de homo sapiens şi face lumină asupra evoluţiei unor trăsături genetice unice dobândite de omul modern în...
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.
Studiul unei fosile descoperite în România, dovadă a încrucişării dintre omul modern şi neanderthalieni în Europa Primii oameni moderni din Europa şi Omul de Neanderthal au coincis şi s-au încrucişat între ei pentru o perioadă de timp, susţine un studiu publicat luni în revista 'Nature', realizat pe baza fosilei unui maxilar de om modern descoperite în Peştera cu Oase din sud-vestul României, transmit EFE şi AFP...
Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut cu mult timp în urmă din genomul omului modern (studiu) Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut din genomul uman mult timp în urmă, au constatat oamenii de ştiinţă după prima secvenţiere detaliată a acestor gene, în condiţiile în care până acum era cunoscut faptul că oamenii moderni deţin urme de ADN de la neanderthalieni, relatează sciencedaily...
Siberienii au acelaşi ADN ca al speciilor umane dispărute Londra, 1 nov /Agerpres/- Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The...
Descoperire: Pe Terra trăiesc patru specii de girafe, nu doar una singură (studiu genetic) Pe Terra există patru specii de girafe distincte genetic şi nu doar o singură specie, relevă un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista 'Current Biology' şi care ar trebui să faciliteze eforturile de conservare a acestor animale aflate în pericol de dispariţie, notează vineri agenţia...