Cele mai citite
 


O treime din europeni suferă de probleme sau boli neurologice
miercuri, 7 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Peste o treime /38,2%/ dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungând la demenţă, potrivit unui studiu publicat luni de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie /ECNP/.

Studiul, publicat în European Neuropsychopharmacology, acoperă 30 de ţări, cele din UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia, reprezentând 514 milioane de locuitori. El ia în considerare întreaga gamă de boli mentale şi neurologice la toate grupele de vârstă.

El arată că 38,2% din populaţie suferă de probleme afectând creierul. Cele mai frecvente boli sunt tulburările de anxietate /14%/, insomnia /7%/, depresia majoră /6,9%/, tulburările somatoforme /când coincid cu simptome fizice şi psihologice/ /6,3 %/, dependenţa de alcool sau de droguri /4%/, deficitul de atenţie cu hiperactivitate /5% din tineri/, demenţa /30% pentru cei peste 85 de ani/.

În plus, "milioane de pacienţi suferă de boli neurologice cum ar fi ictusul apoplectic /apoplexia n.r./, traumatismele cerebrale, boala Parkinson şi scleroza multiplă", potrivit comunicatului ECNP, citat de AFP.

Nu există nicio creştere a ratei globale de la sondajul precedent din 2005, cu excepţia demenţei, din cauza creşterii speranţei de viaţă.

ECNP remarcă în continuare că numai o treime din pacienţi primesc tratament şi că bolile creierului reprezintă 26,6% din maladii în aceste ţări europene.

"O acţiune concertată prioritară este necesară la toate nivelurile, inclusiv o creştere substanţială a finanţării în domeniile cercetării fundamentale şi clinice ca cel al sănătăţii publice", conchide studiul.

ECNP, care îşi ţine în prezent congresul la Paris, este o asociaţie ştiinţifică paneuropeană fondată în 1987 pentru a promova cercetarea în neuroştiinţe. AGERPRES/(Sorin Calciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O treime dintre europeni suferă de probleme psihice Peste o treime /38,2 la sută/ dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de boli mintale sau de afecţiuni neurologice, mergând de la insomnie până la demenţă, potrivit unui studiu publicat de asociaţia ştiinţifică paneuropeană European College of Neuropsychopharmacology /ECNP/, citat marţi de AFP şi AP...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Afecţiunile mentale, o 'bombă cu ceas' pentru Uniunea Europeană (studiu) Afecţiunile mentale reprezintă o adevărată 'bombă cu ceas' pentru Europa, în condiţiile în care ele afectează aproximativ 165 milioane de europeni în fiecare an (38 la sută din întreaga populaţie a UE), relevă un studiu realizat de European Brain Council (EBC), prezentat marţi la Bruxelles.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru: Scleroza în plăci, o problemă de sănătate publică Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a reliefat miercuri, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Scleroză Multiplă (în plăci), că afecţiunea este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi de aceea constituie o problemă de sănătate publică...
Ziua Mondială a Creierului La 22 iulie se celebrează la nivel internaţional Ziua Mondială a Creierului. Este pentru a treia oară când se celebrează în lume această zi, prima Zi Mondială a Creierului fiind sărbătorită în 2014.
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...