Cele mai citite
 


Senatorul Minerva Boitan a cerut reinvitarea ministrului Muncii în comisie, pentru discutarea proiectului asistenţei sociale
miercuri, 7 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii din Comisia de muncă, familie şi protecţie socială au amânat cu o săptămână votul final pentru proiectul de lege al asistenţei sociale.
Totodată, vicepreşedintele comisiei, Minerva Boitan, a solicitat redactarea unei scrisori prin care ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, să fie invitat să participe la viitoarea şedinţă a comisiei, pentru dezbaterea proiectului de lege. Ministrul era aşteptat să sosească şi marţi, însă nu a dat curs invitaţiei.
''Am rugămintea să facem o invitaţie pentru domnul ministru, din partea comisiei. Din două motive, unul pentru că nu l-am văzut la comisie de când a fost învestit şi doi pentru că este cea mai importantă lege privitoare la asistenţa socială din România. Toată lumea vorbeşte despre tot felul de facilităţi nemeritate, de risipă şi cred că este binevenită o întâlnire şi cu domnul ministru, şi cu specialiştii din Ministerul Muncii pentru a vedea cum se previzionează acordarea acestor beneficii sociale cu punctul său de vedere. Aceste servicii sociale implică clar cheltuieli sporite din partea Ministerului Muncii şi nu aş vrea să cred că vor fi cumva transmise privaţilor şi ONG-urilor. Sunt cheltuieli pe care va trebui să le susţină bugetul de stat'', a declarat Minerva Boitan, în cadrul şedinţei.
La rândul său, secretarul comisiei, Alexandru Cordoş, a precizat că amânarea cu câteva zile a votului este necesară pentru clarificarea unor aspecte care au fost ridicate, pe de o parte, de Comisia juridică a Senatului, în urmă cu o săptămână, când proiectul a primit aviz negativ, şi de mai multe asociaţii.
''Avem şi câteva sesizări şi amendamente înregistrate chiar astăzi, la propunerea Asociaţiei persoanelor cu handicap neuromotor din România, a Colegiului naţional al asistenţilor sociali, a Asociaţiei române Anti-Sida. Este o lege cadru, este, practic, ambalajul pentru celelalte legi care urmează să le discutăm. Sunt câteva chestiuni care trebuie reglementate. Cei de la Comisia juridică spuneau câteva lucruri, care sunt scăpate, legate de definiţia familiei. În celelalte legi ne va fi foarte greu să uzăm de această lege dacă nu o clarificăm aici. În Constituţie se face trimitere la persoane cu handicap, nu cu dizabilităţi şi cred că trebuie făcută această corectură, apoi mai sunt câteva lucruri legate de calitatea asistenţilor sociali şi a denumirii acestora în proiectul de lege'', a spus Alexandru Cordoş.
La rândul său, reprezentantul ministerului, Nicolae Ivăşchescu, a explicat că această lege nu a mai fost modificată din anul 2006 şi că se doreşte ca prin noua formă să se acorde, în primul rând, servicii sociale şi abia apoi beneficii sociale.
El a mai spus că modificările se referă şi la externalizarea serviciilor către toate ONG-urile sau societăţile comerciale interesate.
''Sperăm ca la preţuri mai mici sau la aceleaşi preţuri să avem servicii de o mai bună calitate. Totodată, am introdus indicatorul social de referinţă care stă la baza beneficiilor sociale. El se găseşte la calculul ajutorului de şomaj, deci vom măsura cu aceeaşi unitate de măsură şi va exista şi un plafon până la care o familie sau o persoană pot beneficia de aceste sume de bani. Tot ca o noutate, prin sistemul informatic şi prin eliminarea fraudelor din sistem dorim să facem economie şi ordine în cadrul acestor servicii şi în asistenţa socială'', a declarat Ivăşchescu.
Acesta a adăugat că iniţiatorii proiectului şi-ar dori ca din 1 ianuarie 2012 legea să fie aplicabilă.AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Legea asistenţei sociale ar putea primi un vot lunea viitoare Senatorii au amânat pentru lunea viitoare luarea unei decizii cu privire la legea asistenţei sociale, iniţiată de Guvern.
Brăila: Activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap este suspendată Activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Brăila este suspendată pentru a doua oară în ultimele patru luni, deoarece Comisia nu are preşedinte, iar peste 450 de persoane adulte cu handicap Brăila riscă să nu îşi primească indemnizaţiile luna viitoare, a declarat directorul...
Ministerul Muncii intenţionează să recupereze beneficii de asistenţă socială plătite necuvenit în sumă de 30,75 milioane lei Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în vederea recuperării sumei de 30,75 milioane lei, reprezentând beneficii de asistenţă socială plătite necuvenit, fără ca acestora să le fie aplicate dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.
ONPHR: Instituţiile publice să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) consideră că este nevoie ca instituţiile publice din România să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi, subliniind că este nevoie de schimbare, de la modelul medical, la modelul social...
Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză) Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen...
Botoşani: Zeci de persoane cu handicap, trimise la reevaluare Zeci de persoane din judeţul Botoşani, care beneficiază de indemnizaţii de handicap, vor trebui să fie reevaluate, în urma unor verificări efectuate de o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Inspectoratului...