Cele mai citite
 


Cameră: Comisia de muncă a respins Ordonanţa 107/2010 privind contribuţia pentru sănătate a pensionarilor
joi, 8 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%.
Ordonanţa 107/2010 care vizează modificarea articolului 256, alineatul 2, a fost respinsă cu nouă voturi pentru, exprimate de opoziţie, şi opt împotrivă ale puterii.
"Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei", se arată în actul normativ.
Reprezentantul Guvernului a susţinut că această Ordonanţă urmăreşte extinderea bazei de colectare pentru contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate pentru a echilibra deficitul fondului unic naţional de asigurări de sănătate concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plată a acestor contribuţii şi pentru categoriile fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate şi a cerut avizarea favorabilă a acestui proiect de lege.
În schimb, deputatul PSD Dan Mircea Popescu a atras atenţia că prin acest proiect erau exceptate de la plata contribuţiei magistraţii care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor '45-'89.
"Proiectul mi se pare profund nedrept, dacă pentru perioada '45-'65 am putea invoca anumite raţiuni, pentru perioada '65-'89 legea respectivă este profund nedreaptă", a spus deputatul PSD.
El a mai arătat că magistraţii au cele mai mari pensii din această ţară şi au cele mai multe scutiri.
"A-i scuti şi de plata contribuţiei de asigurări pentru sănătate mi se pare un exces pe care nu-l înţeleg. Guvernul ar trebui să revadă un asemenea proiect care este profund imoral faţă de alte categorii sociale pe care le punem să plătească asigurările de sănătate", a adăugat social-democratul.
Şi deputatul PSD Ioan Cindrea a adus critici la adresa actului normativ.
"Motivul principal pentru care am respins această Ordonanţă este legat de obligarea la contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate a pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei. Mi se pare aberant să le mai iei 5,5% pensionarilor cu venituri peste 740 de lei", a spus Cindrea.
Ordonanţa 107/2010 a fost adoptată de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. AGERPRES/(A- Dana Piciu, Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect Legea Sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Emil Boc: Sunt convins că vor exista resurse în Coaliţie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie Premierul Emil Boc s-a declarat convins, miercuri, că vor exista resurse la nivelul Coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.
Proiectul legii sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Cristian Vlădescu: Casele private de asigurări de sănătate vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi Noul proiect de lege al sănătăţii prevede ca CNAS să colecteze fondurile ca până acum, iar la nivel local să existe case private pentru asigurări pentru sănătate, care vor intra în relaţii contractuale cu furnizorii de servicii medicale de sănătate. Acestea vor trebui să aibă minim 1 milion de asiguraţi...
Senat: Venituri suplimentare pentru Fondul unic de asigurări de sănătate O parte dintre amenzile contravenţionale aplicate de inspectorii sanitar-veterinari, cei pentru protecţia consumatorului sau cei în construcţii, precum şi taxe provenite din autorizarea activităţii în construcţii sau a jocurilor de noroc vor completa veniturile la Fondul naţional unic de asigurări de...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.