Cele mai citite
 


Prozac este din nou un medicament ca toate celelalte
joi, 20 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Depresia
 

/Le Monde/ Paris, 20 aug /Agerpres/ - Cu douăzeci de ani în urmă, antidepresivul Prozac era introdus în Franţa, la trei ani de la punerea sa în vânzare pe piaţa americană. Prozac este este numele comercial al fluoxetinei, descoperită şi brevetată de laboratorul american Eli Lilly. Din 2001, fluoxetina nu se mai află sub protecţia brevetului său şi se produce, sub formă generică, în numeroase alte laboratoare, scrie cotidianul francez Le Monde.

Supranumit ”pilula fericirii”, Prozac a avut imediat un succes comercial uimitor. Dar în 2008, el nu mai reprezenta decât 12,8% din piaţa fluoxetinei din Franţa, 888.000 de cutii fiind respinse de regimul general al asigurărilor de boală, în timp ce vânzările se ridicau la mai puţin de 2%, continuă Le Monde, care se adresează pe această temă doctorului psihiatru Nicolas Schneider.

Întrebat fiind dacă antidepresivul Prozac îşi merita numele de ”pilula fericirii” Nicolas Schneider consideră că este vorba despre un medicament care a fost la un moment dat victima propriului său marketing. A fost supraexpus, supraprescris şi şi-a pierdut credibilitatea, spune el. Nu se mai prescria un medicament, nu ne mai aflam în patologia depresivă, eram în faţa unui produs care aproape că devenise o substanţă dopantă sau un medicament dat pentru confort. Astăzi, el şi-a reluat locul printre celelalte antidepresive şi ajunge să fie din nou un medicament ca oricare altul, adaugă Nicolas Schneider.

Referitor la marele succes de care s-a bucurat antidepresivul Prozac, Nicolas Schneider spune că apariţia sa a fost o mini-revoluţie. „Aveam la dispoziţie un antidepresiv care prezenta mai puţine efecte secundare decât vechile antidepresive triciclice. Acestea prezentau efecte ca de exemplu gura uscată, tremurături, constipaţii, dar aveau şi efecte asupra tensiunii arteriale cu hipotensiuni importante, tulburări ale ritmului cardiac, fapt care necesita efectuarea unei electrocardiograme înainte de începerea fiecărui tratament”, explică el.

Toleranţa faţă de Prozac este mult mai bună. El prezenta mai puţine contra-indicaţii şi, prin urmare, era mai uşor de administrat persoanelor în vârstă, care luau mai multe medicamente, sau care aveau o anumită fragilitate cardiovasculară. Acest lucru i-a permis antidepresivului Prozac să fie mai uşor prescris de către doctorii generalişti. În plus, el a beneficiat de un marketing foarte intens, într-o perioadă în care a început să se vorbească mai mult despre depresie şi în care boala psihiatrică a fost mai mediatizată, este de părere Nicolas Schneider.

În continuarea interviului acordat ziarului Le Monde, medicul psihiatru Nicolas Schneider se referă la modificările intervenite în experienţa sa de practician.

„De acum, când un pacient ni se adresează în cazul unei depresii, ceea ce prescriem în primul rând este clasa de medicamente. În afară de aceasta, atunci când ştim că produsul este tolerat mai bine, că el presupune administrarea sa într-o singură doză, ştim că pacientul îl va lua mai uşor şi mai mult timp. Este mai confortabil şi pentru pacient, şi pentru doctor, dar în comparaţie cu celelalte antidepresive, Prozac nu este nici mai mult nici mai puţin eficient”, subliniază el.

Atunci când medicii prescriu un antidepresiv, şansele ca acesta să fie eficient sunt de aproximativ 60 - 70%. Pentru un anumit pacient, el poate să fie foarte eficient şi este suficient pentru tratarea depresiei. Pentru un altul, poate să fie complet ineficient şi atunci trebuie schimbat fie medicamentul, fie concentraţia. Pe urmă, în depresiile severe, nu se prescrie imediat Prozac. Am fi înclinaţi mai degrabă să utilizăm alte tipuri de produse, cum sunt de exemplu cele triciclice sau anumite medicamente ieşite mai recent, venlaxafina de exemplu. Se confirmă, în schimb, că în depresiile severe rezistente, în care celelalte diverse tratamente au eşuat, Prozac poate constitui o alternativă foarte satisfăcătoare, este de părere doctorul Schneider.

Întrebat fiind dacă Prozac va mai fi pe viitor un element terapeutic uzual în cazul minorilor sub 15 ani, aşa cum a fost în 2006, Nicolas Schneider spune că printre pacienţii săi se află şi copii cărora le prescrie antidepresive, inclusiv Prozac. Ceea ce trebuie să se ştie, continuă el, este că tratamentul depresiei la adolescenţi şi la copii nu este identic cu cel recomandat în cazul adulţilor. „Când este vorba despre minori, încercăm să nu prescriem de la început antidepresive. În schimb, prescrierea lor se dovedeşte absolut benefică în cazuri de depresie severă sau de tulburări obsesive compulsive la minori”. AGERPRES/(Silvia Mihăescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentul Prozac ar putea fi folosit şi împotriva cancerelor Medicamentul Prozac ar putea ajuta şi la combaterea unor cancere şi mai ales a leucemiilor, potrivit unor cercetători de la Universitatea din Birmingham. Într-un studiu publicat în buletinul Leukaemia Research, acest antidepresiv ar scădea cu 90% dezvoltarea unor cancere şi ar putea completa tratamentele...
Majoritatea antidepresivelor sunt ineficiente în cazul copiilor şi adolescenţilor (studiu) Majoritatea medicamentelor antidepresive sunt ineficiente şi pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau adolescenţilor care suferă de depresii majore, conform unui studiu exhaustiv publicat joi în revista medicală britanică The Lancet, transmite AFP.
Tratamente naturale pentru depresie Medicamentele utilizate impotriva depresiei, desi sunt eficiente, vin cu un pret destul de mare: efectele adverse pe care le pot provoca sunt importante, pornind de la insomnie, senzatie de ameteala, cresterea tensiunii arteriale, pana la diminuarea apetitului sexual si impotenta.
Cei care au suferit de un atac cerebral se refac mai repede cu Prozac Administrarea de Prozac celor care au suferit un atac cerebral, imediat după eveniment, ar putea ajuta la revenirea lor după paralizie, arată un studiu. Cercetătorii au constatat îmbunătăţiri mai rapide ale mişcărilor şi o independenţă crescută după trei luni în care pacienţii au luat antidepresivul...
Unele alimente îi fac pe oameni fericiţi Unele fructe, legume şi peştele ar avea capacitatea de a-i face fericiţi pe oameni - este teoria pe care un medic, Bernard Fontanille, şi o ziaristă în domeniul sănătăţii, Laurence Grezaud, o dezvoltă în cartea "Alimentele care aduc fericire". Printre alimentele care ar produce fericire se numără bananele...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...