Cele mai citite
 


Mierea cu urme de OGM, în vizorul justiţiei europene
joi, 8 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prezenţa în miere a polenului provenit de la porumb modificat genetic, chiar şi într-o cantitate infimă, împiedică o comercializare a mierii fără autorizaţie prealabilă, a hotărât marţi Curtea Europeană de Justiţie /CEJ/, relatează AFP, estimând că această decizie ar putea să le dea noi argumente celor care contestă cultivarea de plante modificate genetic.
''Mierea şi suplimentele alimentare care conţin polen provenit de la un OGM sunt articole de consum produse pornind de la OGM-uri care nu pot fi comercializate fără autorizaţie prealabilă'', a afirmat CEJ în hotărârea sa.
Până în prezent, o reglementare a Uniunii Europene impunea ca produsele să fie etichetate doar cu menţiunea ''cu OGM'' dacă ele conţin 0,9 % sau mai mult OGM. Potrivit textului, etichetarea ''cu OGM'' nu este obligatorie în cazul prezenţei ''accidentale'' de OGM sau ''inevitabilă tehnic'', prin polenizare, de exemplu.
Or, potrivit CEJ, are puţină importanţă dacă polenul provenit de la porumb modificat genetic a fost introdus în miere în mod intenţionat sau accidental. Obligativitatea obţinerii unei autorizaţii pentru comercializare există indiferent de proporţia de material genetic modificat din produsul în cauză'', a precizat tribunalul.
Curtea a admis că acest polen nu mai reprezintă în sine un OGM în măsura în care el şi-a pierdut capacitatea de reproducere şi se dovedeşte lipsit de orice capacitate de a transfera material genetic.
Totuşi, se subliniază în hotărâre, ''produse precum mierea şi suplimente alimentare care conţin un astfel de polen reprezintă produse alimentare care conţin ingredienţi realizaţi pornind de la un OGM în sensul reglementării'' care impune o punere pe piaţă numai după autorizare.
Justiţia europeană a fost chemată să se pronunţe într-un diferend dintre un apicultor german şi landul Bavaria /sudul Germaniei/, proprietarul unor terenuri pe care a fost cultivat, în ultimii ani, porumb MON810, un OGM al grupului american Monsanto, în scopul efectuării unor cercetări ştiinţifice.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Polonia interzice cultivarea porumbului modificat genetic Polonia va interzice complet culturile de porumb modificat genetic Monsanto /MON810/ pe teritoriul său, a anunţat miercuri ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, citat de agenţia France Presse.
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...
(Corespondenţă) Comisia Europeană propune ca polenul să fie definit drept un constituent natural al mierii, nu un ingredient Bruxelles, 21 sep - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere de modificare a normelor referitoare la miere în vederea clarificării naturii efective a polenului, în urma unei hotărâri preliminare a Curţii Europene de Justiţie. În conformitate cu...
Scandal în Ucraina: Monsanto ar putea să renunţe la fabrica de boabe de porumb modificate genetic Gigantul american agrochimic Monsanto, care intenţiona să construiască în apropiere de Vinniţa /centrul Ucrainei/ o fabrică pentru producţia de boabe de porumb modificat genetic, ar putea să renunţe în cele din urmă la aceste planuri, relatează miercuri agenţia rusă de presă Novâi Reghion.
Toxinele din alimentele modificate genetic prezente în organismul uman/studiu/ Toxinele din alimentele modificate genetic rămân prezente în organismul femeilor însărcinate şi al fetuşilor, putând provoca afecţiuni grave, potrivit unui studiu publicat recent, scrie vineri Daily Mail.