Cele mai citite
 


Microace pentru injecţii nedureroase
joi, 20 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

/Le Figaro/

Paris, 20 aug /Agerpres/ - Acest dispozitiv miniaturizat ar putea înlocui tradiţionalele seringi, dovedindu-se foarte eficient în tratamentul bolilor ochiului. Injecţiile inspiră întotdeauna frică. Ele au devenit totuşi mai puţin dureroase graţie seringilor şi acelor de care dispunem acum. Fabricanţii au făcut multe inovaţii în cursul ultimelor decenii pentru a mări confortul celor care li se fac sau care îşi fac ei înşişi injecţii, scrie cotidianul francez Le Figaro.

 

 

Diametrul acelor a fost redus. De asemenea, s-a îmbunătăţit şi geometria marginilor acelor: înmulţirea unghiurilor şi orientările lor permit o mai bună penetrare a pielii. Micile tuburi din aliaj sunt lustruite de acum cu ultrasunete, făcând posibilă eliminarea neregularităţilor invizibile care împiedicau odinioară acul să pătrundă uşor în epidermă şi făceau ca injecţia să fie puţin dureroasă. În plus, alunecarea devine acum şi mai uşoară datorită lubrifierii pereţilor cu silicon. Inginerii s-au aplecat de asemenea asupra debitului injecţiei, astfel încât produsul să fie eliberat în mod regulat fără să provoace o senzaţie de arsură. Binefacerile tuturor acestor inovaţii sunt inconstestabile. După toate indiciile, seringile şi acele vor fi înlocuite pe viitor cu instrumente foarte diferite şi mult mai performante încă. Există numeroase piste.

”Obiectivul nostru este să renunţăm, în cele mai multe cazuri, la acele hipodermice şi să le înlocuim cu un ”patch” care ar putea fi aplicat simplu şi fără durere de către pacient”, spune Mark Prausnitz, cercetător la Institutul de Tehnologie din Georgia (Statele Unite), citat de Le Figaro. Acesta a prezentat, miercuri 19 august, în cadrul celui de al 238-lea congres al Societăţii americane de chimie, un mic ”plasture” tapisat cu microace pe care speră să-l vadă pe piaţă în cursul anilor viitori.

Fabricarea acestui mic dispozitiv a devenit posibilă datorită tehnicilor de miniaturizare dezvoltate în industria electronică. Acele au o lungime de câteva sute de micrometri şi sunt groase cât câteva fire de păr sau cât trompa unui ţânţar. Dispozitivul însuşi nu este mai mare decât un bob de grâu, arată cotidianul francez.

”Am deturnat tehnologiile electronicii pentru a le pune în slujba medicinei. Încercăm să acomodăm aceste două lumi”, explică Mark Prausnitz, pentru Le Figaro. Laboratorul său studiază designul medicamentelor şi modul în care ele pătrund în organism. De asemenea, în laborator se fac cercetări privind posibilitatea injectării moleculelor prin piele cu ajutorul ultrasunetelor.

”Plasturele” a fost testat deja cu succes pe şoareci. O echipă de la Universitatea Emory din Georgia a vaccinat două grupuri de rozătoare împotriva gripei sezoniere, la vaccinarea unuia s-a folosit un ”patch”, iar pentru cealaltă o seringă clasică. Potrivit lui Mark Prausnitz, şoarecii din primul grup au avut un răspuns imunitar mai bun. Laboratorul său continuă testele cu vaccinul gripal pe animale şi speră să poată trece şi la teste pe oameni începând cu anul viitor. ”Dacă vom reuşi să punem la punct ceva care se aplică la fel de uşor ca un pansament, îi vom da fiecăruia posibilitatea să se descurce singur la administrarea tratamentelor care i-au fost prescrise, fără un antrenament special”, subliniază cercetătorul. O idee care devine foarte valoroasă odată cu pandemia gripei A. Într-adevăr, îndată ce va fi disponibil, vaccinul va fi administrat la sute de milioane de persoane în lumea întreagă şi mulţi se întreabă dacă personalul medical va putea face faţă acestei situaţii.

Mai impresionant, dispozitivul ”patch” va putea fi aplicat şi pe ochi. În prezent, el este testat pe iepuri şi pe primate atinse de degenerescenţă maculară, principala cauză de cecitate la persoanele vârstnice. În tratamentul acestei boli, el s-ar putea dovedi foarte util. Într-adevăr, singurul medicament care există la ora actuală trebuie să fie injectat în mod repetat cu seringa, fapt neplăcut şi care poate prezenta de-a lungul timpului riscuri de leziuni şi de infectie. ”Cu un ”patch”, zona ţintă se poate localiza mai bine. Moleculele pot fi injectate exact în acele ţesuturi din ochi care ne interesează”, adaugă Mark Prausnitz, subliniind că primele teste la om ar trebui să înceapă în curând. AGERPRES/(Silvia Mihăescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dispozitiv care detectează în numai 15 minute paludismul, realizat în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de UE Un proiect de cercetare susţinut de Uniunea Europeană a dezvoltat un dispozitiv similar unui smartphone care ar putea diagnostica paludismul în numai 15 minute, a informat miercuri Comisia Europeană, potrivit EFE.
Dispozitiv pentru chirurgia cataractei, în premieră în România Cel mai avansat şi complet dispozitiv pentru chirurgia cataractei, Femto-Laserul, a fost lansat la Clinica Oculus pentru prima data în România şi în Europa de Sud-Est, în urma unei investiţii de aproximativ 500.000 de euro, se arată într-un comunicat de presă al clinicii.
O injecţie ar putea salva mii de vieţi în lume, în cazul accidentelor Injectarea unui medicament anti-hemoragic, destul de ieftin, ar putea salva mii de vieţi în fiecare an din rândul victimelor accidentelor rutiere sau ale violenţelor, arată un vast studiu internaţional publicat marţi în revista medicală The Lancet, preluat de cotidianul belgian Le Soir.
Un nou stilou reutilizabil pentru administrarea insulinei va fi introdus pe piaţă în anul 2014 Un nou stilou injector reutilizabil, cu greutate redusă, pentru administrarea insulinei în jumătăţi de unitate va fi introdus pe piaţă anul viitor în Europa şi Canada.
"Sincrometrul", un dispozitiv medical inventat de un vâlcean, premiat la Concursul Naţional de Inventică de la Iaşi "Sincrometru" este numele unui aparat medical care poate măsura substanţele toxice din organismul uman, o invenţie a profesorului de fizică din Râmnicu Vâlcea, Grigore Uscatu. Acesta a obţinut marele premiu al Concursului Naţional de Inventică de la Iaşi.
Un dispozitiv robotizat permite efectuarea intervenţiilor chirurgicale fără incizii pe abdomen Un dispozitiv endoscopic robotizat dezvoltat de Institutul Asiatic de Gastroenterologie, Universitatea Tehnologică din Nanyang şi Spitalul Naţional din cadrul Universităţii Singapore permite realizarea intervenţiilor chirurgicale la nivelul stomacului şi a intestinului fără nicio incizie pe abdomen,...