Cele mai citite
 


DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita seboreică şi cea de scutec
joi, 8 septembrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Dermatologie, Mama si copilul
 

 

Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă e una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă. (în special suprafaţa cutanată mică în raport cu masa corporală, determinând un risc crescut de toxicitate sistemică a terapiei topice aplicate inadecvat).

 

 

Toţi nou-născuţii au tegumentul acoperit de aşa-numita vernix caseosa, substanţă provenită din degenerarea epidermului fetal şi secreţia glandelor sebacee, având rol de protecţie. Aceasta trece printr-un proces natural de descuamaţie în primele săptămâni de viaţă, astfel încât tegumentul fiind mai expus, necesită măsuri de îngrijire atentă:
 
-         lenjeria de contact cu pielea să fie din bumbac, clătită bine de detergent şi fără balsamuri pentru rufe (potenţiali factori iritativi);
-         băile generale sunt indicate numai după vindecarea completă a cicatricii ombilicale folosind agenţi de spălare cu formule blânde, bine tolerate;
-         uscarea tegumentului nou-născutului să se facă prin tamponare, nu prin frecare;
-         utilizarea constantă, zilnică, imediat după baie a emolientului ce asigură hidratarea pielii, refăcând în permanenţă filmul hidrolipidic de suprafaţă (sunt de preferat produsele dermatocosmetice nonocluzive special concepute pentru această vârstă, pentru a nu favoriza procesele de tip retenţional ce pot apărea în această perioadă pe fondul hiperseboreei fiziologice).      
 
Dermatita seboreică debutează în primele 3 luni de viaţă (frecvent în perioada   neonatală). Responsabilă de declanşarea bolii este producţia crescută de sebum datorată stimulării glandelor sebacee sub influenţa hormonilor androgeni materni transferaţi transplacentar nou-născutului. Leziunile apar iniţial pe scalp (mai ales în zona parietală şi a fontanelei anterioare ), dar pot interesa şi  zona centrală a feţei, laterocervicală, toracele anterior şi pliurile mari. Se manifestă prin apariţia de scuame groase, gălbui, grăsoase (cruste de lapte) cu eritem (roşeaţă) discret la nivelul pielii capului dar mai accentuat în pliuri.
 
La nou-născuţii prematuri sau imunodeprimaţi boala poate îmbrăca aspecte mai severe, cu leziuni ce cuprind întreg scalpul, dar şi faţa şi zonele laterocervicale. Riscul de progresie către forme generalizate (eritrodermia descuamativă Leiner-Moussous) este mult mai mare în aceste situaţii. De asemenea, se poate produce suprainfecţia bacteriană a leziunilor, mult mai frecventă la aceste categorii. Tabloul clinic este completat în acest context, în afara modificărilor locale sugestive (leziuni de tip pustulos, impetiginizări), şi de o serie de simptome generale: febră, diaree, vărsături, apatie, mai ales când aceste complicaţii infecţioase survin în formele extensive de boală.
 
Trebuie precizat faptul că afecţiunea nu e contagioasă, deşi în apariţia bolii este implicat şi un agent fungic (Malassezia furfur). Această ciupercă face parte din flora normală a ariilor tegumentare bogate în glande sebacee, fiind responsabilă mai ales de fenomenele inflamatorii locale (o enzimă proprie - lipază, intervine în producţia locală de acizi graşi cu rol în inflamaţie).     
 
Conduita terapeutică în această afecţiune constă, pe de o parte, în respectarea unor măsuri generale de îngrijire a tegumentului (evitarea îndepărtării mecanice a scuamelor, utilizarea de produse dermatocosmetice destinate tegumentului hiperseboreic, non-ocluzive, sub formă de emulsii de curăţare, creme, geluri, loţiuni cu efect seboreglator), iar pe de altă parte, în aplicarea unei terapii active adaptată funcţie de localizarea leziunilor, manifestările clinice ale bolii şi gradul de extensie a acesteia. Se pot utiliza soluţii alcoolice conţinând agenţi keratolitici în concentraţii adecvate, în formele inflamatorii moderate sau severe: antimicotice topice (derivaţi imidazolici) şi dermatocorticoizi de potenţă scăzută şi pe arii tegumentare limitate.                                                                     
           
Dermita de scutec (dermita amoniacală) este determinată de iritaţia tegumentului acoperit de scutece prin contactul prelungit al pielii cu urina şi scaunele acide (amoniacul, rezultat din descompunerea ureei are efect iritativ local).
Astfel, apar arii eritematoase, imprecis delimitate, discret edematoase, eventual cu vezicule (băşicuţe pline cu lichid clar), interesând tegumentul de la nivelul feselor, abdomenului, partea superioară a coapselor, organele genitale externe exceptând însă pliurile. Această excepţie constituie unul din elementele importante în diagnosticul diferenţial cu alte afecţiuni cu sediul iniţial în pliuri (intertrigouri micotice, bacteriene, candidoză genitală, psoriazis inversat, dermatită seboreică etc). De aceea, alături de aspectul clinic al leziunilor, trebuie efectuată o anamneză atentă pentru excluderea acestor afecţiuni cu implicaţii importante asupra pielii nou născutului şi sugarului şi care necesită o atitudine terapeutică specifică.
 
Pentru remiterea leziunilor şi prevenţia recidivelor se recomandă respectarea unor reguli de îngrijire locală :
-         schimbarea frecventă a scutecelor;
-         evitarea scutecelor aspre, impermeabile sau apretate;
-         înfăşarea nu prea strânsă;
-         spălarea frecventă a pielii cu soluţii antiseptice blânde, diluate,
-         uscarea prin tamponare;
-         expunerea cât mai mult timp în aer liber a zonelor afectate;
-         evitarea produselor topice ce determină ocluzia şi maceraţia sub formă de uleiuri, unguente, pomezi răspunzătoare cel mai adesea de complicaţiile locale infecţioase bacteriene dar şi micotice, mai ales cu Candida. Sunt indicate cremele sau pastele cu oxid de zinc cu efect sicativ, izolant, antiseptic, favorizând epitelizarea locală.      

 

Dr. Simona Alexandrescu

Medic specialist dermatologie

MEDCENTER Bucuresti Vitan

021. 323.24.17

www.medcenter.ro

Notare
Comentarii
de Scutece
Scutecele Huggies de unica folosinta cu bumbac BIO pentru nou nascuti, protejeaza pielea bebelusului sensibil la iritatii de scutec, eritem fesier.
mamiko.ro

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dermatite frecvente la nou născuți și sugari – I Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă este una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă.
Dermatite frecvente la nou născuți și sugari – II Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă este una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă.
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
PNEUMONIA BACTERIANA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament În general, pneumonia poate fi definită ca o inflamaţie a parenchimului pulmonar de origine infecţioasă, care se caracterizează prin alveolită exudativă şi posibil infiltrat inflamator interstiţial, manifestată clinic prin condensare pulmonară şi sindrom infecţios toxic. Infecţia cu bacterii sau viruşuri...
Deshidratarea Deshidratarea este o afectiune in care organismul pierde prea multa apa si apare ca urmare a faptului ca organismul pierde mai mult lichid decat ingereaza, apa fiind una din resursele esentiale ale vietii.
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...