Cele mai citite
 


Decesul fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung
marţi, 18 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Seul, 18 aug /Agerpres/ - Fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, figură marcantă a luptei pentru democratizarea ţării şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2000, a decedat marţi la vârsta de 85 ani, informează agenţiile de presă internaţionale.

 

Un oficial al clinicii din Seul care îl trata de pneumonie a confirmat decesul lui Kim Dae-jung. Mass-media locale afirmă că fostul preşedinte sud-coreean a decedat în urma unui atac de cord.

Fost deţinut politic, Kim, supranumit frecvent D.J., după iniţiale, a fost ales preşedinte al ţării în decembrie 1997, când pentru prima dată în Republica Coreea /Coreea de Sud/ victoria prezidenţialelor i-a revenit candidatului opoziţiei.

Pe plan internaţional, Kim Dae-jung, un catolic fervent, s-a făcut cunoscut pentru deschiderea istorică de care a dat dovadă faţă de Republica Democrată Populară Coreeană /RPDC, Coreea de Nord/, cu al cărui lider Kim Jong-Il s-a întâlnit şi îmbrăţişat în iunie 2000. Teoretic, cele două ţări sunt în stare de război, conflictul din Peninsula Coreea /1950-1953/ încheindu-se printr-un armistiţiu, nu cu semnarea unui tratat de pace.

Întâlnirea celor doi lideri coreeni a culminat cu "Politica raza de soare" /inspirată de Ostpolitik a fostului cancelar german Willi Brandt/, privind relaxarea tensiunilor între cele două ţări surori, în perspectiva eventualei reunificări, pentru care i-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Pace. AGERPRES/(Florence Bedreagă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coreea de Sud îşi reia ajutorul medical pentru Coreea de Nord Coreea de Sud a decis marţi să-şi reia ajutorul medical pentru Coreea de Nord prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi să deblocheze în acest sens 6,94 milioane de dolari, informează AFP şi Efe.
Samsung şi-a cerut public scuze în legătură cu epidemia de MERS din Coreea de Sud Moştenitorul prezumptiv al gigantului sud-coreean Samsung şi-a cerut scuze marţi că unul dintre centrele sale publice de sănătate a devenit epicentrul epidemiei de coronavirus MERS (Middle East Respiratory Syndrome), care a ucis 27 de persoane în Coreea de Sud, informează AFP.
Coreea de Sud, vizată de un atac cibernetic masiv lansat de Coreea de Nord Coreea de Nord a piratat peste 140.000 de calculatoare ale unor corporaţii şi agenţii guvernamentale sud-coreene şi a plantat viruşi având drept scop comiterea unui atac cibernetic masiv care a fost însă dejucat, informează agenţia Yonhap, citând surse din cadrul poliţiei, relatează Reuters.
Coreea de Sud nu raportează cazuri noi de MERS, pentru prima dată în ultimele 16 zile Ministerul Sănătăţii de la Seul a anunţat sâmbătă că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat noi cazuri de contaminare cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome), pentru prima dată în 16 zile, relatează Yonhap şi Reuters.
Viagra în schimbul voturilor? Coreea de Sud deschide o anchetă Un oraş sud-coreean a deschis o anchetă cu privire la un candidat suspectat că a împărţit pilule erectile alegătorilor, în schimbul susţinerii sale la alegerile legislative care au loc miercuri în Coreea de Sud, relatează AFP.
Coreea de Sud: Trei producători renumiţi de ţigări, daţi în judecată de serviciul naţional de asigurări medicale Serviciul public de asigurare a sănătăţii din Coreea de Sud a anunţat luni că a depus o plângere împotriva a trei producători de ţigări cărora le cere daune şi interese de 37,3 milioane de euro pentru costurile legate de tratarea bolilor cauzate de fumat, relatează AFP.