Cele mai citite
 


Începe şcoala şi pentru copiii pacienţi de oncologie/hematologie
marţi, 13 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România (ABC) are, pe raza judeţului Braşov, în evidenţă şi consiliază 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie, 26 de familii pe raza judeţului Covasna şi 19 în judeţul Harghita, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.

Un număr de 75 dintre copii vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2011 - 2012.
Din cauză că în niciunul din spitalele/secţiile de oncologie/hematologie din judeţele Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi.
Copiii au vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi.
Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, precum şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.
Dintre aceste familii, 67 reprezintă cazuri sociale: 41 de cazuri cu ambii părinţi şomeri, 18 cazuri cu mame singure, având în întreţinere copii minori, un pacient cu cancer, toţi copiii frecventând o formă de învăţământ, opt cazuri de familii de etnie romă cu venit mic.
În legislaţia românească nu există niciun fel de prevedere care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că ambii părinţi sunt şomeri sau unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei.
În anul şcolar 2010-2011, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 96%.
Unii dintre copii sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copiii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) aleg abandonul şcolar definitiv.
ABC şi-a propus să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora, precum şi câteva cazuri sociale oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an şcolar.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
76 de copii cu diverse forme de cancer vor urma diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2013 - 2014 Un număr de 76 de copii cu diverse forme de cancer şi leucemie vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2013 - 2014, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Bolnavilor de Cancer remis vineri AGERPRES.
Braşov: Ghiozdane şi rechizite pentru copii bolnavi de cancer şi de leucemie Un număr de 79 de copii din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita au primit sâmbătă câte un ghiozdan şi toate rechizitele necesare începerii anului şcolar, precum şi dulciuri, în cadrul celei de a X-a ediţii a proiectului "Începe şcoala şi pentru copiii pacienţi bolnavi de cancer şi leucemie", iniţiat...
Braşov: La Spitalul Clinic de Copii se operează pe mese din anul 1972 Spitalul Clinic Judeţean de Copii din Braşov care deserveşte judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, dar şi copii din alte judeţe ale ţării, are nevoie urgentă de aparatură nouă, performantă, având în vedere că o mare parte din dotarea spitalului depăşeşte 30 de ani de când este folosită, a declarat joi...
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...
31 mai - Ziua Mondială fără Tutun Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a susţinut în fiecare an iniţiativa mondială a Zilei Mondiale fără Tutun, se arată într-un comunicat de presă remis luni.
Braşov: Hospice Casa Speranţei a lansat Ghidul de îngrijire paliativă de bază Braşov, 25 iulie /Agerpres/- Hospice Casa Speranţei a lansat luni, la Braşov, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi platforma online cu mărturiile pacienţilor şi a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază. În ultimele 39 de luni, Hospice Casa Speranţei a testat...