Cele mai citite
 


Proiecte de perfecţionare în pneumologie
marţi, 13 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Societatea Română de Pneumologie, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' şi SIVECO România SA, în calitate de parteneri, a lansat, în cadrul proiectului strategic ''Calitate în serviciile medicale de pneumologie prin formare profesională continuă şi flexibilitate organizaţională'', programe de perfecţionare în noile tehnologii din domeniul pneumologiei, inclusiv tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC).
Proiectul, o premieră pentru pneumologia românească, a demarat la 1 iulie 2010, având o perioadă de implementare de 36 de luni şi o valoare totală de 5.894.127 lei, din care 5.772.893 lei finanţare nerambursabilă, se arată într-un comunicat de presă al societăţii.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de adaptabilitate şi de competenţă în activitate pentru grupul ţintă (personal şi manageri din domeniul sănătăţii), prin identificarea şi promovarea unor modele manageriale, eficiente, în contextul descentralizării şi prin sporirea capacităţii de întelegere şi operare cu noile tehnologii utilizate în domeniul pneumologiei.
''În lunile 13-30 ale proiectului vor fi implementate programele de perfecţionare în noile tehnologii din domeniul pneumologiei, inclusiv TIC. În urma acestor programe, medicii vor acumula cunoştinţe şi vor dezvolta abilităţi care să le îmbunătăţească performanţele individuale, vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii şi vor învăţa forme flexibile de organizare a muncii'', a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi managerul acestui proiect.
Acesta a reliefat că este ''o disciplină relativ tânără, care se confruntă permanent cu provocările generate atât de prejudecăţile trecutului, încă prea aproape pentru a fi inofensiv, cât şi de cele create prin asaltul permanent al viitorului'', deoarece trebuie să ţină pasul cu tot ce înseamnă progres în pneumologie, ''fie că ne referim la metode diagnostice, de investigaţii sau terapie''.
Cursurile de perfecţionare vor cuprinde teme legate de noile tehnologii utilizate în investigarea bolilor obstructive cronice, bronhologie diagnostică şi intervenţională, explorări funcţionale moderne în patologia respiratorie, noutăţi în diagnosticul tabagismului cronic folosind tehnici imagistice moderne, diagnosticul şi terapia insuficienţei respiratorii prin utilizare de noi tehnologii, tratamentele moderne aplicate în sindromul de apnee în somn, aparatura modernă utilizabilă pentru investigaţii şi diagnostic în hipertensiunea pulmonară sau utilizarea noii aparaturi în ventilaţia noninvazivă.
Pentru managerii de institute, spitale sau secţii de pneumologie, proiectul propune un program de formare profesională în management sanitar, cu accent pe nevoile unui sistem managerial descentralizat, având ca teme principale: noţiuni standard şi aplicativitate în contextul descentralizării, strategii de management sanitar în sisteme descentralizate, calitate în managementul sanitar.
Prin acest program, 800 medici pneumologi sau a căror activitate implică necesitatea cunoştinţelor aprofundate de pneumologie (medici internişti, pediatri, medici de familie, chirurgi, oncologi etc) şi 50 de manageri de institute, spitale, secţii de pneumologie vor participa gratuit la programe de formare profesională inovatoare, prin instrumente de tip e-learning, în scopul creşterii calităţii şi productivităţii muncii şi atingerii unor standarde europene.
''Ne dorim să facilităm accesul la aceste cursuri aprofundate de formare profesională tuturor medicilor care se confruntă sau se vor confrunta în viitor cu afecţiunile respiratorii cronice, din păcate, cu prevalenţă, mortalitate, morbiditate şi costuri pentru individ şi sistem, tot mai mari. În acest scop, menţionăm că programul se adresează nu doar medicilor specialişti, dar şi medicilor rezidenţi în pneumologie sau medicină internă'', a precizat prof. dr. Mihălţan.
Programul prevede organizarea de cursuri on-line, având la bază studiul individual, urmate de cursuri interactive, finalizate cu certificare naţională şi acreditate de Colegiul Medicilor, în cadrul programului de educaţie medicală continuă, necesar reînnoirii dreptului de liberă practică al profesioniştilor din sănătate din România.
''Un procent de 30% din aceste puncte necesare sunt obţinute doar în urma participării la astfel de cursuri de formare profesională. Este încă un avantaj de care participanţii la acest program vor beneficia. De asemenea, în cadrul sesiunilor de curs interactive, ale căror costuri menţionăm că sunt acoperite integral din bugetul proiectului, participanţii vor beneficia de prezenţa unora dintre cei mai reputaţi specialişti români, cu expertiză recunoscută pe tematica propusă'', a adăugat prof. dr. Mihălţan.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Florin Mihălţan (SRP): Şoferii care adorm la volan ar trebui ajutaţi să-şi trateze boala gratuit Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, recomandă implementarea unei directive europene care prevede ca şoferii care adorm la volan, din cauză că suferă de sindromul de apnee în somn, să fie ajutaţi de stat să-şi trateze această boală, care poate cauza inclusiv...
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
S-au terminat cursurile de formare pentru pneumologi pe bani europeni Societatea Română de Pneumologie, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi SIVECO Romania SA, în calitate de parteneri, a implementat în perioada 1 iulie 2010 – 30 iunie 2013 proiectul strategic „Calitate în serviciile medicale de pneumologie prin formare profesională continuă...
Comunicat de presă - Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta Subiect: Conferinţa de presă cu ocazia finalizării proiectului 'Centru integrat de diagnostic precoce şi management al cancerului bronho-pulmonar' - INTEGRIS