Cele mai citite
 


Sălaj: Depăşiri ale nivelului de amoniac în toate fântânile arteziene din Zalău
marţi, 13 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate cele nouă fântâni arteziene din Zalău au un nivel al amoniacului peste limita admisă de legislaţia în domeniu, conform ultimelor analize realizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, rezultatele fiind afişate la fiecare fântână în parte.
"În ceea ce priveşte fântânile arteziene, situate în Zalău, calitatea apei este monitorizata bianual de către DSP Sălaj. Având în vedere că fântânile sunt de mare adâncime (200 - 300 de metri - n.r.), parametrii de potabilitate rămân relativ constanţi. Ultima evaluare s-a făcut în luna mai şi relevă o depăşire a concentraţiei de amoniac în toate fântânile arteziene. Concentraţia crescută de amoniac este cauzată de structura solului, deci nu din pricina unei poluări organice. Acest aspect a fost făcut cunoscut autorităţilor locale în responsabilitatea cărora este gospodărirea acestor fântâni", a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP, Mihai Cheşeli.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte ceilalţi parametri de potabilitate măsuraţi, toţi se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.
Şeful DSP Sălaj, Ligia Marincaş, subliniază faptul că nu există date care să arate că, în cazul consumului unei ape cu conţinut mărit de amoniac, ar exista efecte secundare pe termen scurt sau mediu, dar că unele studii internaţionale menţionează efecte negative ale sănătăţii la consumul pe termen lung.
"Amoniacul, pe termen mediu şi scurt, nu pune probleme deosebite, dar sunt nişte studii care arată unele modificări, chiar şi asupra tegumentelor, chiar şi asupra tranzitului, dar acestea sunt studii şi nu sunt făcute la noi. Sunt făcute de alţii, pe alte ape, cu concentraţii în amoniac", a precizat Ligia Marincaş.
De asemenea, directorul DSP Sălaj menţionează faptul că amoniacul prezent în exces împiedică racordarea fântânilor la sistemul public de alimentare cu apă, pentru că în acest caz apa ar trebui tratată cu clor care, în amestec cu amoniacul, duce la posibile efecte cancerigene.
Marincaş a precizat că municipalitatea a afişat, conform legii, conţinutul apei la fiecare fântână arteziană din oraş, pentru a lăsa "libertate omului de a decide dacă consumă sau nu consumă apa respectivă". AGERPRES/(A - Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Proiect de prevenire a fumatului în rândul liceenilor din Zalău Un proiect ce are ca principal obiectiv prevenirea fumatului în rândul elevilor de liceu este implementat în trei unităţi şcolare din Zalău, perioada octombrie - 21 noiembrie.
Sălaj: Laborator medical privat, realizat printr-un proiect cu finanţare europeană Primul laborator de analize medicale din Sălaj realizat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană va deveni funcţional, începând de joi, 1 august, în municipiul Zalău.
Sălaj: Dezbateri privind proiectul legii sănătăţii, iniţiate de Direcţia de Sănătate Publică Proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi dezbătut în perioda imediat următoare în cadrul mai multor întâlniri pe care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj le va organiza cu specialişti din sistemul sanitar din judeţ.
Sălaj: Peste 300 de medici şi asistenţe din ţară şi străinătate dezbat la Zalău problema infecţiilor nosocomiale Peste 300 de medici şi asistente din întreaga ţară, alături de un important grup de specialişti din Marea Britanie, dezbat la Zalău, joi şi vineri, problemele actuale privind infecţiile nosocomiale din spitale.
Sălaj: Spitalul Judeţean Zalău, centru de diagnostic audiologic pentru copii Afecţiunile auditive ale nou-născuţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vor putea fi diagnosticate începând cu luna octombrie, graţie aparaturii de testare obiectivă a auzului, achiziţionată de unitatea spitalicească în cadrul unui proiect ce urmăreşte prevenirea şi reducerea hipoacuziilor în...
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...