Cele mai citite
 


Topul celor mai performante acţiuni de la bursă în ultimii cinci ani
marţi, 13 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Analiştii firmei Contrast Management Consulting, lider al pieţei de consultanţă strategică şi controlling din Austria, cu activitate şi pe plan local, a realizat un top al celor mai performante acţiuni de pe Bursă prin prisma plusului de valoare pe care acestea l-au adus investitorilor în perioada 2006-2010, relateaza cotidianul Ziarul Financiar.
"Doar 3 din 49 de companii analizate s-au încadrat în categoria creatorilor de valoare pentru acţionari atât în perioade de creştere economică, cât şi în perioade de recesiune: Petrom, Azomureş şi Ro­pharma", spune Adrian Comăneci, senior project manager la Contrast, citat de ziar.
Companiile creatoare de valoare sunt acelea care au capacitatea să-şi dezvolte afacerile în mod profitabil şi sustenabil pe termen lung. Aceste companii au atât indicele de creştere (creşterea medie a afacerilor), cât şi rentabilitatea reală a capitalurilor proprii pozitive.
Cele mai mari punctaje în cadrul analizei au fost obţinute de compania din domeniul retailului şi distribuţiei de medicamente Ropharma Braşov, urmată de firma de prospectare Prospecţiuni Bucureşti şi de producătorul de echipamente electrice şi energie Electromagnetica Bucureşti.
Analiza a inclus 39 de companii de pe piaţa principală, respectiv cele mai importante 10 titluri de pe piaţa RASDAQ şi a avut la bază mai mulţi indicatori, precum rentabilitatea reală a capitalului, respectiv după deducerea costului de finanţare, rata de creştere a afacerilor şi performanţa adusă de acţiuni în perioada 2006 - 2010, precizeaza Ziarul Financiar.
Ropharma a avut de departe cea mai puternică creştere a afacerilor în perioada analizată, cu un indicator de creştere de 112,6%, la acest capitol remarcându-se şi Electromagnetica (51,6%), în timp ce Prospecţiuni a ocupat locul doi în top graţie profitabilităţii ridicate, de 20,9% în termeni reali, arată datele Contrast.
O rentabilitate mai ridicată nu a fost obţinută decât de Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), cu o rată de 26,3%, care a ocupat de asemenea una dintre poziţiile fruntaşe în top.
Faptul că au fost cele mai performante acţiuni în ultimii cinci ani de zile nu înseamnă însă că acestea sunt şi cele mai atractive în acest moment, deoarece în unele cazuri randamentul acţiunilor a depăşit creşterea indicatorilor financiari, precizeaza Ziarul Financiar.
Acţiunile producătorului de avioane Aerostar Bacău şi Petros, divizia de servicii a grupului Rompetrol, au înregistrat de asemenea printre cele mai mari punctaje, în principal datorită rentabilităţii mari a capitalurilor, de 12,6% şi respectiv 14,8%.
În rândul societăţilor financiare, care au fost analizate separat, BRD Societe-Generale (BRD), Societatea de Investitii financiare (SIF) Moldova şi SIF Oltenia au obţinut cele mai bune note, tot datorită rentabilităţii superioare. De remarcat este faptul că aproape toate societăţile financiare au înregistrat un randament al acţiunilor negativ în perioada 2006 - 2010. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Braşov: Fond de investiţii de 8 milioane de lei pentru spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Cele şase spitale din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov vor beneficia în acest an de bani dintr-un fond de investiţii de milioane de lei, creat din excedentul bugetar pe 2014, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei de Sănătate din CJ Braşov, Mariana Câju.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...