Cele mai citite
 


Afecţiuni ale prostatei afectează unul din doi români trecuţi de vârsta de 50 de ani
miercuri, 14 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Oncologie
 

Potrivit datelor Asociaţiei Române de Urologie, un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei, unul din doi români trecuţi de vârsta de 50 de ani prezentând simptome provocate de aceasta, iar 45.000 de bărbaţi fiind diagnosticaţi anual cu adenom de prostată.

Preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, prof. dr. Ioanel Sinescu, a subliniat, marţi, într-o conferinţă de presă, că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, dar mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, considerând că aceste simptome sunt "un dat al vârstei".


Simptomele afecţiunilor prostatice influenţează calitatea vieţii, ducând la izolare socială, cu limitări majore ale activităţilor zilnice şi au impact negativ asupra relaţiilor sexuale şi de familie.
Obiectivul nostru este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce şi astfel de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp", a evidenţiat prof. Sinescu.
Acesta a spus că orice bărbat peste 50 de ani ar trebui să meargă să-şi facă măcar o dată pe an fie un tuşeu, fie determinarea antigenului specific prostatic din sânge (PSA) pentru a depista eventualele afecţiuni din această zonă.
Examenul PSA, a mai reliefat prof. Sinescu, ar trebui introdus în pachetul bazal de servicii medicale pentru a fi decontat de casă.
În prezent, acesta nu este decontat, costul unui astfel de examen PSA total fiind de 30 de lei, iar pentru determinarea unei afecţiuni mai specifice 60 de lei .
Astfel, se poate face o diagnosticare precoce a unor eventuale afecţiuni şi apoi stabilirea tratamentului.
Prof. dr. Dan Mischianu, şeful Secţiei clinice de Urologie a Spitalului Militar Central, a evidenţiat că simptomele care ar trebui să pună pe gânduri orice potenţial pacient sunt urinările frecvente din timpul nopţii de 4, 5, 6 ori pe noapte şi insuficienta golire a vezicii urinare.
El a menţionat că unul din trei bărbaţi de peste 50 de ani suferă de adenom de prostată, iar peste 70 de ani, unul din doi bărbaţi au această suferinţă.
El a accentuat că examenul psihic este cel mai la îndemână, urmat de PSA a cărui valoare ar trebui să fie între 0 şi 4 nanograme/milimetru.
Această interpretare a PSA-ului trebuie făcută numai de către medicul specialist.
Medicul a subliniat necesitatea prezentării la medic pentru depistarea precoce a eventualelor afecţiuni.
Cancerul de prostată este o patologie gravă, cea mai frecventă patologie de acest tip la bărbat, a subliniat dr.Cristian Surcel, medic specialist urolog la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la Institutul Fundeni.
El a menţionat că România dispune de toate metodele de tratament pentru această afecţiune şi a arătat că încă de la vârsta de 25-30 de ani, patru din zece bărbaţi au semne ale viitoarei patologii oncologice.
În ceea ce priveşte diagnosticul, acesta se stabileşte când pacientul vine şi apar simptomele. El a evidenţiat că este important screeningul pentru depistare precoce.
Preşedinta Societăţii Generale de Medicină a Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a evidenţiat rolul medicului de familie în prevenţia acestor afecţiuni şi a accentuat asupra necesităţii existenţei unui parteneriat între specialişti şi medicii de familie.
Ea s-a referit la importanţa examenului PSA care ar trebui făcut măcar odată la şase luni sau la un an.
Asociaţia Română de Urologie cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) derulează, în perioada 12-18 septembrie, în cadrul Săptămânii Europene a Urologiei 2011, o amplă campanie de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea controlului medical şi tratării corecte a acestora.


Caravana a început la Bucureşti în Parcul Piaţa Unirii unde este expusă o prostată de mărime gigantică care reprezintă un model anatomic pe care medicii specialişti urologi vor explica potenţialele pericole generate de ignorarea simptomelor cauzate de acest organ.


Mulajul prostatei are 6 metri lungime, 2,5 metri lăţime, 2,1 înălţime şi o greutate de 600 de kilograme.


Joi, 15 septembrie, caravana se va afla la Iaşi în faţa Palatului Culturii, iar sâmbătă 17 septembrie la Cluj Napoca în parcarea Iulius Mall după care aceasta va pleca în alte ţări din Europa. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţia Română de Urologie: 78% dintre bărbaţii care suferă de adenom de prostată nu se tratează Peste 900.000 de bărbaţi din România, din cei 3 milioane peste 50 ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazie benignă de prostată, potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Diagnosticarea precoce a adenomului de prostată, o necesitate Membrii Asociaţiei Române de Urologie (ARU) au discutat în cadrul Săptămânii europene a Urologiei, desfăşurată în perioada 13-17 septembrie 2010, despre afecţiunile prostatei - cancerul de prostată, prostatitele şi hiperplazia benignă de prostată, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu Serenoa repens (320 de mg) la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată formele ușoară și moderată (Studiu) PERIOADĂ DE DERULARE, INSTITUȚII ȘI MEDICI IMPLICAȚI Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, după cum urmează:
Transplant renal între soţi, realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni O echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.
Adenomul de prostată - de la primele semne la tratament Afecţiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată – hipertrofie benignă a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul apariţiei acestuia creşte până la 90%. În acelaşi...
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.