Cele mai citite
 


Mureş: PCM vrea să boicoteze începerea anului universitar la UMF
miercuri, 14 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Filiala Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM) a acuzat, marţi, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş că îndepărtează sistematic profesorii maghiari de la catedre şi că organizaţia intenţionează să determine studenţii să boicoteze începerea anului universitar.
'Organizaţiile PCM Mureş şi PCM Târgu Mureş constată cu stupoare cum Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, folosindu-se de majoritatea română, continuă atrofierea învăţământului în limba maghiară, încetând contractul cu ora al personalului didactic maghiar, compromiţând astfel şi mai mult învăţământul maghiar', se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al PCM Mureş, Olvedi Zsolt.
În document se arată că 'situaţia este critică", nu se poate sta fără acţiune "în timp ce se comit ilegalităţile' şi că reprezentanţii PCM nu pot sta pasivi 'când în instituţia fondată prin sacrificiul unor profesori maghiari renumiţi se desfiinţează învăţământul în limba maghiară'.
'Aceste măsuri luate îi prejudiciază în primul rând pe studenţii maghiari, dar nu în ultimul rând este afectat şi serviciul de sănătate al maghiarimii din Transilvania. Din acest motiv, facem un apel la toţi cei care ar avea un cuvânt de spus şi nu în ultimă instanţă vicepremierul (Marko Bela - n.r.), să nu stea degeaba. Rugăm reprezentanţii studenţilor ca, beneficiind şi de sprijinul total al Partidului Civic Maghiar, folosindu-se chiar de mijloacele nesupunerii civice, să împiedicăm începerea în aceste condiţii a noului an universitar. Vrem să ne bazăm în această acţiune pe sprijinul tuturor, care consideră că au dreptul să fie trataţi de medici, să fie sfătuiţi de farmacişti care vorbesc şi limba maghiară', se arată în document.
În comunicat, PCM Mureş a precizat că vor fi iniţiate şi discuţii cu cadrele didactice maghiare, cu studenţii, cu pacienţii, precum şi cu organizaţiile de apărare a drepturilor minorităţilor şi că problema va fi adusă şi în atenţia opiniei internaţionale.AGERPRES/(AS - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş: Absolvenţii maghiari s-au poziţionat bine la rezidenţiat datorită practicii în limba română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că absolvenţii secţiei maghiare a instituţiei de învăţământ medical s-au poziţionat bine la examenul de rezidenţiat din acest an şi datorită lucrărilor practice pe care le efectuează în limba română...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
UMF Târgu Mureş introduce în premieră naţională conceptul de admitere pentru studenţii străini 'early admission' Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, pe site-ul propriu, că introduce din acest an, în premieră naţională, un nou concept de admitere pentru studenţii din străinătate denumit "early admission".
UMF Târgu Mureş deţine un sistem unic în ţară de înscriere a studenţilor, inclusiv a celor de peste hotare Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că UMF deţine un sistem online de înscriere a studenţilor unic în ţară, ceea ce face ca influenţa umană asupra dosarelor candidaţilor în faza administrativă să fie imposibilă...
Deputatul Florin Buicu (PSD): Subiectul UMF Târgu Mureş readus pe tapet, legat de alegerile din Ungaria Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a arătat luni, într-o declaraţie politică, că tema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a fost din nou adusă în atenţia opiniei publice, că subiectul este legat de alegerile din Ungaria, care nu...