Cele mai citite
 


Senatorii din Comisia pentru administraţie au admis o propunere de reorganizare a spitalelor locale închise
miercuri, 14 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii din Comisia pentru administraţie, organizarea teritoriului şi protecţia mediului au dat, marţi, raport de admitere unei propuneri a Ministerului Sănătăţii privind o modalitate de repunere în funcţiune a spitalelor locale închise.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2011 pentru modificarea art.5/2 din Ordonanţa Guvernului nr.70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local a fost votat fără cele două amendamente depuse de senatorii Toni Greblă şi Liviu Câmpanu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a explicat că proiectul prevede repunerea spitalelor în funcţiune sub forma unor centre sanitare multifuncţionale, ca unităţi fără personalitate juridică, în structura spitalelor judeţene sau municipale, care să fie administrate de comunitatea locală.
Potrivit acestuia, un asemenea centru ar putea cuprinde laboratoare, servicii de diagnostic şi tratament, servicii de asistenţă prespitalicească şi transport urgenţe sau structuri de primiri urgenţe.
De asemenea, unităţile ar putea avea paturi, dar nu pentru ţinerea pacienţilor peste noapte, ci doar pentru observarea lor pe parcursul mai multor ore. Existenţa acestor paturi, dar fără asigurarea sistemului hotelier ar putea reduce foarte mult costurile de funcţionare.
"Le dăm posibilitatea să se organizeze cabinete de medici specialişti, iar pe lângă ele se pot pune paturi de spitalizare de zi. Ele sunt mai puţin cunoscute ca utilitate. Poţi să ţii un pacient sub supraveghere pentru a vedea dacă se stabilizează sau nu şi atunci, cu un serviciu de ambulanţă, îl transferi către spitalul mamă. Nu este un transfer între două unităţi, ci o internare făcută de medicul de bază', a spus Irimie.
El a amintit că aceste spitale au în dotare laboratoare şi aparate care aparţin comunităţii locale şi care ar putea fi folosite în asigurarea unui act medical pentru oamenii din comunitate. Centrele ar urma să se susţină şi din veniturile proprii, pe care le obţin în urma asigurării unor servicii medicale.
"La nivelul acestor structuri se pot acorda servicii ambulatorii de specialitate , servicii de spitalizare zi, îngrijiri la domiciliu, servicii paraclinice ambulatorii. Furnizarea acestor servicii se negociază şi se contractează în mod distinct cu casele de asigurări de sănătate sau cu terţi în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti sau din fondurile alocate pentru serviciile respective", a mai spus Irimie.
Potrivit acestuia, din aprilie, de când s-au desfiinţat cele peste 60 de spitale, până astăzi, s-au creat în locul lor şapte cămine de bătrâni şi mai există 24 de cereri, însă autorităţile locale pot alege şi alte destinaţii pentru aceste clădiri. AGERPRES/(A, AS - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Braşov: Deschiderea serviciului de urgenţe stomatologice aşteaptă de un an aprobarea Ministerului Sănătăţii Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov aşteaptă de aproape un an aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru deschiderea în cadrul unităţii medicale a unui serviciu de urgenţe stomatologice, pentru care există deja spaţiul şi aparatura necesară achiziţionată anul trecut cu fonduri de la Consiliul Judeţean...
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.