Cele mai citite
 


La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sf.Apostol Andrei' din Galaţi au fost depistate multe deficienţe de management
joi, 15 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Raportul de control al Comisiei Ministerului Sănătăţii (MS) evidenţiază că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ''Sf.Apostol Andrei'' din Galaţi au fost depistate mai multe deficienţe în ceea ce priveşte managementul unităţii sanitare, dar şi a respectării prevederilor legislative privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale, se arată într-un comunicat remis miercuri presei de Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a aprobat sancţionarea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi pentru lipsa de vigilenţă şi implicarea scăzută în profilaxia infecţiilor nosocomiale la Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale (SCJU) ''Sf.Apostol Andrei'' din Galaţi. Măsura va fi luată de MS până la sfârşitul lunii septembrie.
În ceea ce priveşte mangementul unităţii sanitare, reprezentanţii comisiei de control au constatat că nu a fost elaborat şi implementat Programul de dezvoltare a sistemului de control managerial, lipsa acestuia conducând la deficienţe în organizarea şi desfăşurarea activităţilor la nivelul spitalului. De asemenea, s-a constatat că nu au fost respectate prevederile Ordinului MSP nr. 916/2006 privind Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale.
Unitatea sanitară a organizat defectuos Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale (încadrarea personalului, completarea fiselor de post). Nu sunt respectate prevederile privind depistarea, înregistrarea şi raportarea corectă a infecţiilor nosocomiale şi nu a fost efectuat controlul stării de purtător pentru personalul medical şi de îngrijire în anul 2011.
În ceea ce priveşte managementul cazurilor, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii consideră că cele trei cazuri asistate în secţiile de neurochirurgie şi ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ''Sf.Apostol Andrei'' din Galaţi pot fi încadrate ca infecţii nosocomiale cu Acinetobacter spp.(Baumanii).
Comisia Ministerului Sănătăţii a recomandat mai multe măsuri de limitare a infecţiilor nosocomiale: supravegherea clinico-epidemiologică a cazurilor spitalizate, investigarea şi izolarea cazului suspect de infecţie nosocomială în spaţiile tampon ale secţiei; supravegherea de către personalul SPCIN a acţiunilor de curăţenie, dezinfecţie curentă şi terminală, a respectării protocoalelor de tratament şi îngrijire a pacienţilor; limitarea intervenţiilor neurochirurgicale la cazurile cronice şi asigurarea intervenţiilor pentru cazurile urgente; limitarea accesului vizitatorilor într-un anumit interval de timp; reinstruirea personalului privind regulile de asepsie şi antisepsie, protocoale terapeutice şi respectarea precauţiunilor universale; respectarea protocoalelor de procedură privind spălarea mâinilor, purtarea măştilor, folosirea echipamentului de protecţie, prelucrare instrumentar, etc; finalizarea igienizării sectoarelor şi serviciilor cu condiţii igienico-sanitare deficitare.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a aprobat măsurile propuse de Comisia de control în acest caz, respectiv: încadrarea, până la sfârşitul acestei luni, a unui medic epidemiolog la serviciul SPCIN, conform prevederilor în vigoare, sau nominalizarea pe termen limitat a unui medic de altă specialitate, şef serviciu SPCIN.
Tot până la sfârşitul lunii septembrie este obligatoriu să se reorganizeze separat salonul de arşi şi secţia ATI şi să se găsească alternative pentru limitarea circulaţiei persoanelor în spital pentru consultaţiile pe specialităţi.
Alte măsuri vizează asigurarea unui sistem de ventilaţie corespunzător, în blocul operator, elaborarea şi implementarea unei politici de utilizare a antibioticelor şi monitorizarea rezistenţei la antibiotice, până la finalul lunii octombrie şi aprovizionarea cu reactivi care să permită un diagnostic standardizat.
Raport de control va fi transmis către Consiliul Judeţean Galaţi, în vederea analizei şi stabilirii planului de măsuri necesare pentru asigurarea unei coordonări eficiente a activităţilor din cadrul unităţii sanitare, precum şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi în vederea efectuării de controale periodice la SCJU ''Sf.Apostol Andrei'' şi sancţionarea celor răspunzători de încălcarea legislaţiei, conform Hotărârii nr. 857 din 24 august 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice
Raportul va fi trimis şi către Colegiul Medicilor din judeţul Galaţi, în vederea analizării cazurilor pacienţilor, pentru a se stabili dacă au existat deficienţe de management de caz.AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu) .
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS a fost informat de prezenţa unui focar de infecţie la Spitalul "Sf Andrei" din Galaţi Ministerul Sănătăţii (MS) a fost informat, marţi, de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, despre prezenţa unui focar de infecţii nosocomiale la secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi...
Evaluare DSP: Infecţiile nosocomiale, prezente la unii pacienţi răniţi în incendiul de la Colectiv Infecţiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale a determinat o evoluţie favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare grave...
Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţiile nosocomiale Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, între 1 ianuarie 2015 - 16 februarie 2016, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială, fără a exista însă buletine de analiză în acest sens, existând astfel suspiciunea că înregistrările...
UPDATE Ministerul Sănătăţii spune că pilotul paramotorului prăbuşit la Comana a fost infectat cu bacterii de spital Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana pe 10 iulie, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni'', a fost infectat cu germeni de spital, a informat Ministerul Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale va fi prezentat luni Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va fi prezentat luni la Ministerul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.
Ritli Ladislau:Anchetele au stabilit lipsa de culpabilitate a directorului DSP în cazul suspiciunii de infecţie nosocomială de la Maternitatea Oradea Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a făcut, joi seara, printr-un comunicat de presă, precizări cu privire la demisia sa din funcţia de director al DSP Oradea în anul 2002.