Cele mai citite
 


Prevalenţă crescută a hipertensiunii arteriale
joi, 15 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Hipertensiunea arterială afectează un număr mare din populaţia ţării, a relevat primul Studiu de Prevalenţă a Hipertensiunii Arteriale (SEPHAR).
Prof.dr. Maria Dorobanţu, preşedinta Asociaţiei Române de Hipertensiune, a evidenţiat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că situaţia îmbolnăvirilor prin boli cardiovasculare arată că din punct de vedere al mortalităţii, România ocupă locul trei, ceea ce înseamnă că situaţia nu este deloc îmbucurătoare.
''Sunt în continuă creştere bolile cardiovasculare, iar în ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, controlul acesteia se face foarte prost'', a mai adăugat prof. dr.Maria Dorobanţu, cu prilejul lansării celui de-al doilea studiu SEPHAR.
Primul studiu, efectuat în 2005, a arătat că obezitatea afecta 37% dintre adulţii cuprinşi în studiu, chiar de la vârste tinere, fiind prezentă în proporţie mai mare la femei decât la bărbaţi, iar diabetul zaharat era prezent în proporţie de 5% din populaţia ţării, dar starea prediabetică (glicemia între 100 şi 125 mg/dl) a fost întâlnită la încă 14% dintre subiecţii cercetaţi.
''Un procent de 46% dintre adulţi prezentau dislipidemii de diverse tipuri, ceea ce se explică cel mai probabil printr-o alimentaţie deficitară, românii mănâncă în continuare foarte gras, foarte sărat şi sunt sedentari'', a subliniat prof.dr. Maria Dorobanţu.
Hipertensiunea arterială s-a asociat cu obezitatea, cu dislipidemii şi cu dereglarea glicemiei (ceea ce este cunoscut ca sindrom metabolic, cu risc mare cardiovascular) la 28% dintre subiecţii cercetaţi.
Un alt factor de risc evidenţiat cu prilejul studiului din 2005 a fost fumatul - 29% dintre adulţi erau fumători.
De asemenea, un alt aspect important al stilului de viaţă care ar putea explica prevalenţa crescută a hipertensiunii în ţara noastră o reprezintă consumul de alcool.
Persoanele care consumă mai mult de trei-patru pahare de băuturi alcoolice pe zi au mult mai frecvent valorile tensiunii arteriale crescute şi asta se întâlneşte atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Prof. dr. Maria Dorobanţu a atras atenţia asupra necesităţii modificării stilului de viaţă pentru a reduce numărul celor care suferă de boli cardiovasculare şi care duc la afectări mai grave cum ar fi infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Studiu: Aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune;Medic: HTA - principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare 49,5% dintre românii cu vârste între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii incluşi în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune.
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Medici: Fumatul - principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, au atenţionat specialiştii în cadrul dezbaterii "Despre fumat: de la teorie la public", organizată de Societatea Română de Pneumologie.