Cele mai citite
 


Vaccin împotriva fricii, pe cale să fie inventat în Belarus
joi, 15 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Un remediu împotriva fricii este pe cale să fie inventat de fiziologi din Belarus. Oameni de ştiinţă din această ţară au elaborat o tehnologie nouă care, în viitor, ar putea sta la baza unui inedit 'vaccin împotriva fricii', informează Utro.

Comportamentul uman poate fi modificat prin intermediul acţiunii anumitor substanţe asupra mucoasei nasului, afirmă profesorul belarus Vladimir Kulciţki, director-adjunct al Institutului de Fiziologie din Republica Belarus. Astfel de substanţe ar fi endotoxinele, care se află în tractul digestiv al omului şi care participă la activizarea sistemului imunitar. Se estimează că introducerea de endotoxine în organism prin cavitatea nazală l-ar putea face pe om neînfricat.

Experimente desfăşurate pe şobolani au relevat că, în momentul când astfel de endotoxine pătrundeau chiar şi într-o cantitate mică în organism, animalele începeau să manifeste un curaj necaracteristic pentru ele. 'De exemplu, şobolanii şi şoarecii încetau să se ascundă în găuri şi se deplasau în spaţii deschise', relatează Vladimir Kulciţki.

În opinia oamenilor de ştiinţă belaruşi, un vaccin realizat pe bază de endotoxine le-ar permite oamenilor să depăşească frici nemotivate şi să capete mai multă încredere în forţele proprii şi ar putea deveni un preparat revoluţionar în tratarea pacienţilor cu dereglări nervoase şi boli psihice. De asemenea, medicamentul le-ar putea fi util sportivilor înainte de competiţii, soldaţilor înainte de bătălii şi politicienilor înainte de dezbaterile publice.

'Este necesară doar o utilizare dozată a substanţelor aprobate. În situaţia unei abordări corecte, acestea nu sunt deloc periculoase pentru sănătate şi nu ar trebui să fie incluse în categoria substanţelor dopante', subliniază Kulniţki.

Studiile în acest domeniu continuă. Nu este exclus ca proiectul să fie extins, pentru a găsi alte căi de luptă cu frica şi noi domenii de aplicare a 'vaccinului împotriva fricii'.

Nu este primul an când specialişti din întreaga lume lucrează pentru crearea unui medicament împotriva fricii, continuă Utro. Ultima dată, succese în lupta cu fobiile au raportat neurologi de la Universitatea Basel din Elveţia, care au găsit o nouă utilizare pentru cortizol. Oamenii de ştiinţă elveţieni au ajuns la concluzia că o terapie pe bază de cortizol ar putea duce la rezultate surprinzătoare: pacienţii care au primit acest preparat timp de o lună încetau practic să se teamă de ceea ce altădată le cauza o frică bolnăvicioasă.

Înainte de aceasta, psihiatri din SUA au efectuat teste pe soldaţi injectându-le cortizol. Tinerii cărora le-a fost injectată această substanţă nu se mai temeau de nimic şi se comportau vitejeşte. Oamenii de ştiinţă americani sunt de părere că datorită acestui hormon SUA ar putea obţine o armată neînfricată.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetărorii americani testează un vaccin împotriva cancerului ovarian în fază avansată Washington, 7 apr /Agerpres/- Cercetătorii americani au creat un vaccin experimental împotriva cancerului ovarian în stare avansată, principiul acestui antidot fiind determinarea unui răspuns al sistemului imunitar împotriva tumorii folosind celule create chiar din tumoarea pacienţilor, se arată într-un...
Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni realitate după o nouă şi importantă descoperire în domeniul geneticii Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni în curând realitate în urma unei importante descoperiri din domeniul geneticii cu privire la refacerea legăturilor între celulele imunitare pentru a ataca orice tip de boală, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature, informează...
Un nou sistem de vaccinare fără seringă a fost testat pe cobai Teama de seringi sau de ace poate fi în curând uitată de persoanele care trebuie să facă un vaccin sau injecţii datorită unui nou sistem de vaccinare care foloseşte nişte microace non-metalice ce a fost testat cu succes pe cobai, conform publicaţiei britanice Financial Times.
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
SUA: Unu din şase americani preferă să moară înainte de vârsta de 80 de ani (studiu) Teama privind îmbătrânirea ar putea fi mai puternică decât teama privind moartea pentru mulţi dintre americani, potrivit unei cercetări recente, citate de UPI.com.
SIDA: Un tratament preventiv 100% eficace la şoareci Washington, 2 dec /Agerpres/- Cercetătorii americani au demonstrat pe şoareci eficacitatea unei terapii preventive împotriva SIDA, fără a recurge la un vaccin, a anunţat joi, chiar de Ziua mondială a luptei împotriva SIDA, site-ul futura-sciences.com