Cele mai citite
 


Indicele glicemic
sâmbătă, 15 septembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Diabetul, Ce mancam?, Diete, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

 

  
Indicele glicemic este un sistem numeric de masurare a rapiditatii cu care carbohidratii determina o crestere a nivelului zaharului din sange. Acest indice variaza intre 0 si 100, numarul asociat alimentelor indicand daca acesta ridica glicemia mai incet sau mai repede.

 

 

Alimentele usor digerabile determina o crestere mai rapida a nivelului glicemiei, avand, deci, un indice glicemic crescut. Alimentele mai greu digerabile determina o crestere treptata a nivelului de zahar din sange, fiindu-le asociat un indice glicemic scazut. Toate alimentele sunt comparate cu glucoza pura, careia i s-a atribuit un indice glicemic de 100.
Un indice glicemic mai mic de 55 este considerat indice glicemic mic, intre 56-69 vorbim de indice glicemic mediu, iar intre 70-100 de indice glicemic mare.

Utilizarea cu preponderenta a alimentelor cu indice glicemic scazut s-a dovedit benefica pentru organism. In primul rand, cresterile mai incete ale nivelului de zahar din sange produc niveluri de energie mai consistente. De asemenea, dietele cu alimente cu indice glicemic scazut reduc nivelul trigliceridelor si cresc colesterolul bun (HDL).

Cand mancam alimente cu indice glicemic ridicat, glicemia creste foarte repede si odata cu ea, nivelul insulinei. Aceasta hiper-secretie de insulina poate cauza o cadere rapida a glicemiei, ceea ce va poate face sa va simtiti ametiti, obositi si sa experimentati un usor tremur.

Persoanele suferinde de diabet sunt in mod special vulnerabile in fata efectelor negative pe care alimentele cu indice glicemic mare le pot avea, deoarece ei deja sufera de niveluri ridicate de glicemie si/sau insulina. Consumarea acestor alimente nu face decat sa agraveze afectiunea de care sufera.

Este “rau” sa consumam alimente cu indice glicemic mare?
Nu neaparat. Multe din alimentele cu indice glicemic mare sunt incarcate cu substante nutritive (pepenele galben, stafidele, unele tipuri de cereale integrale etc.), de aceea nu trebuie scoase neaparat din alimentatie. De altfel, e foarte important de inteles ca nu indicele glicemic nu trebuie perceput ca un factor ce se aplica fiecarui aliment in mod individual, ci trebuie analizate mesele pe care le luam in ansamblu. De exemplu, daca vom consuma un aliment cu indice glicemic ridicat (de ex. cartoful), in combinatie cu altele cu indice glicemic mic sau mediu (pui la gratar, spanac), indicele glicemic global, al mesei, va fi mult mai mic.

Mentiune:
Prin gatire, alimentele isi pot schimba indicele glicemic, acesta crescand ca urmare a faptului ca mancarurile devin mai usor digerabile.
Indicii glicemici ai principalelor alimente sunt mentionati in umratorul tabel: 
 
Fructe
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Mar
38
Caise proaspete
57
Banana coapta
82
 
Mar uscat
29
Caise conservate
64
Pepene galben
72
 
Caise uscate
55
Cantalup (negatit)
65
 
 
 
Banana necoapta
30
Papaya
58
 
 
 
Cirese
22
Ananas
66
 
 
 
Grepfruit
25
Stafide
64
 
 
 
Kiwi
52
 
 
 
 
 
Mango
55
 
 
 
 
 
Portocala
44
 
 
 
 
 
Piersica
42
 
 
 
 
 
Piersici conservate
30
 
 
 
 
 
Para
38
 
 
 
 
 
Prune
39
 
 
 
 
 
Struguri verzi
46
 
 
 
 
 
Kiwi
52
 
 
 
 
 
Legume
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Anghinare
15
Cartofi noi fierti
62
Cartof fiert
86
 
Broccoli
15
 
 
Cartofi pai
75
 
Castravete
15
 
 
Ridiche alba
70
 
Fasole gatita
48
 
 
 
 
 
Linte
52
 
 
 
 
 
Morcov fiert
49
 
 
 
 
 
Mazare proaspata
48
 
 
 
 
 
Mazare uscata
22
 
 
 
 
 
Porumb conservat
55
 
 
 
 
 
Rosii
15
 
 
 
 
 
Spanac
15
 
 
 
 
 
Telina
15
 
 
 
 
 
Cereale, grane
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Orz
25
Musli simplu
56
Fulgi de porumb
85
 
Couscous (fiert)
65
Orez cu bob lung
56
Orez alb fiert
87
 
Orez brun
55
 
 
Orez cu bob rotund
72
 
Ovaz
55
 
 
Orez expandat
85
 
Popcorn
55
 
 
Mei
71
 
Panificatie
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Paine integrala
50
Paine de secara
65
Paine alba grau
70
 
Paine cu seminte
50
 
 
Bagheta frantuzeasca
95
 
Produse lactate
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Lapte integral
27
Inghetata
61
 
 
 
Lapte degresat
32
 
 
 
 
 
Lapte cu cacao
24
 
 
 
 
 
Iaurt degresat
33
 
 
 
 
 
Bauturi
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Suc de portocala
46
Bauturi acidulate
70
 
 
 
Suc de grefe
48
 
 
 
 
 
Suc de ananas
46
 
 
 
 
 
Suc de mere
41
 
 
 
 
 
Suc de morcovi
45
 
 
 
 
 
Zaharuri
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Fructoza
43
Miere
58
Glucoza
100
 
 
 
Zahar
65
Zahar brun integral
70
 
Gustari
Indice glicemic mic
Indice glicemic mediu
Indice glicemic mare
 
Alune prajite, sarate
14
 
 
Chipsuri din cartofi
70
 
 
 
 
 
Covrigei
70
 

Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Alimentaţia în perioada examenelor Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Dieta amerindienilor din vechime explică susceptibilitatea acestora la diabet Vechii amerindieni subzistau printr-o dietă extrem de bogată în fibre şi de săracă în zaharuri, conform analizelor unor coproliţi descoperiţi în zona deşertică din sud-vestul SUA, dietă ce explică susceptibilitatea actuală a amerindienilor la diabetul de tipul II, conform unui studiu publicat de LiveScience...
Echilibrul glucozei – cheia unei diete de succes Primele semne care indica un dezechilibru la nivelul celulelor sunt fluctuatiile glicemiei si apetitul crescut pentru dulciuri. Glicemia nu este o boala, ci un semnal de boala care indica nivelul glucozei in sange, iar glucoza este responsabila pentru energia organismului. Nivelul normal...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...