Cele mai citite
 


Arsurile Termice. Primul ajutor
joi, 15 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

 

 
 
 
 
 
Imediat se va scoate victima din foc şi i se vor stinge flăcă rile de pe haine cu extinctorul, cu apă, cu pământ, nisip sau prin înăbuşirea focului cu pă turi , huse etc.

Victima în flăcări nu va fugi, căci. din cauza curentului, flăcă rile se înteţesc.

 

 

Apoi, persoana care prezintă arsuri se dezbracă, eventual tăindu-i hainele pe la cusă turi . Când arsurile sunt întinse este mai bine să nu se dezbrace omul pierzându-se timp preţios cu tratamentul arsurilor, ci se vor lua mă suri pentru transportarea de urgenţă la spital a victimei.

In arsurile cu lichide fierbinţi se îndepărtează rapid hainele şi încălţămintea chiar de către accidentat, dacă este posibil, pentru a nu permite prelungirea acţiunii căldurii. Apoi regiunea arsa va fi introdusă imediat în apă rece, sau va fi răcită cu apă. La fel se procedează şi în cazul arsurii cu smoală. După ră cire , pojghiţa de smoală nu se va îndepărta ci se lasă pe loc până la vindecarea pielii.

In arsurile de gradul întâi se aplică pe piele comprese cu apă rece, infuzie de muşeţel, iaurt etc. timp de câteva ore. Se pot folosi cu rezultate bune cataplasmele reci cu cartofi sau morcovi cruzi raşi. Se face un pansament steril .

Dacă arsura este întinsă, regiunea arsă se va acoperi cu un cearşaf umed, iar victima se transportă la spital.

Pentru calmarea durerii, care poate da naştere la şoc, înainte de evacuare la spital, i se dau accidentatului analgezice şi sedative ale sistemului nervos.

In arsurile de gradul al doilea nu se vor sparge veziculele formate, deoarece există riscul infecţiei pielii. Leziunile se spală cu un dezinfectant (apă oxigenată, permanganat de potasiu , rivanol) sau cu apă fiartă (răcită) şi săpun. Apoi pielea se unge cu un unguent şi se pansează steril . In lipsa pansamentului se pot aplica pe leziuni cârpe fierte, ră cite şi stoarse. Totuşi, dacă suprafaţa arsă este mică, veziculele se pot sparge cu un ac trecut prin flacără, după ce au fost mai întâi dezinfectate. Urmează apoi să se facă un pansament steril .

Primul ajutor în arsurile de gradul al treilea se rezumă doar la cazurile care prezintă leziuni pe suprafeţe mici. Şi aici se procedează la spă lare , dezinfec ţie, pansament steril , ca în orice rană. Dacă arsura este întinsă, grav ă şi se poate descoperi de haine se va înfăşură cu un cearşaf, prosoape sau pânză curată şi victima se va transporta aşa la spital. Nu se vor uita analgezicele, care se iau în doză dublă. în cazul în care accidentatul nu poate fi evacuat imediat la spital, va fi hidratat cu băuturi calde, îndulcite, la care se va adăuga şi puţin alcool , iar ca întăritor al inimii se va da o ceaşcă de ceai chinezesc sau cafea .

 

Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2016 Zika, maladia anului Virusul Zika a ţinut lumea în şah în 2016, în contextul extinderii sale în zeci de ţări şi în lipsa unui vaccin specific. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat urgenţă de sănătate publică de anvergură internaţională, iar temerile legate de acest virus i-au determinat chiar pe unii sportivi...
Homeopatie Cuvântul homeopatie derivă din cuvintele greceşti omeo pathos — „suferinţă asemănătoare". Terapia se bazează pe principiul „cui pe cui se scoate". Homeopaţii cred că, dacă luată în doze mari o substanţă poate produce simptomele unei boli, administrată în doze infime ea are capacitatea de a...
Alba: Anchetă la SJU după ce un băieţel s-a ales cu arsuri şi cu o rană la o mână în timp ce era internat O anchetă internă a fost demarată, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia după ce, pe reţelele de socializare a fost prezentat cazul unui băieţel de 9 luni care s-a ales cu arsuri şi cu o rană adâncă la o mână, în zona unei branule, în timp ce era internat la Secţia de Pediatrie a unităţii...
Olt: Puncte de prim ajutor şi de distribuire de apă, amenajate în oraşele din judeţ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a anunţat că, începând de miercuri, în judeţ au fost amenajate puncte de prim ajutor şi distribuire de apă potabilă în perioada caniculară în oraşe, în sediile unor instituţii publice, în farmacii şi în pieţe.
Ioan Lascăr: Toţi pacienţi sunt rezolvaţi chirurgical; gravitatea este dată de arsura inhalatorie Profesorul Ioan Lascăr a declarat vineri că problemele chirurgicale ale răniţilor în incendiul de la clubul Colectiv au fost rezolvate, gravitatea stării lor de sănătate fiind dată de arsura inhalatorie.