Cele mai citite
 


Salvaţi Copiii: Violenţa reflectată în mass-media are consecinţe în dezvoltarea copilului
vineri, 16 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Organizaţia Salvaţi Copiii a iniţiat joi o masă rotundă ca temă reflectarea violenţei în mass-media, una dintre concluziile principale fiind aceea că acest fenomen are consecinţe negative în dezvoltarea psihică şi afectivă a copiilor.

Psihologii şi psihoterapeuţii prezenţi la întâlnirea cu jurnaliştii au atras atenţia că expunerea repetată la programe violente fie că se face prin ştiri, filme sau desene animate determină utilizarea violenţei şi în realitate, conducând la desensibilizarea individului şi tendinţa acestuia de a experimenta senzaţia de furie.


"În creşterea copilului există mai multe obiective pe termen scurt şi lung pentru dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale. Trebuie să ştim că imaginile violente au efect de cumulare şi se perpetuează. Cenzura părinţilor numai poate funcţiona mereu şi consecinţele negative nu întârzie să apară", a spus psihologul Andrei Chiscu.
El a arătat că educaţia trebuie să se bazeze pe dezvoltarea emoţională şi afectivă a copiilor, folosind metode alternative pentru a se putea face faţă activităţilor negative.


Specialiştii au spus că violenţa este o problemă generată şi de mass-media care ignoră premeditat efectele violenţei asupra copiilor.
Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii, Gabriel Alexandrescu, a spus că va demara o campanie de conştientizare publică a repercusiunilor pe care violenţa le are asupra copiilor şi urmăreşte schimbarea politicilor prin promovarea unei legislaţii favorabile copilului, în parteneriat cu ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii.


"Vedem un interes redus acordat copiilor, totul e direcţionat către taxe şi impozite. În această campanie specialişti şi părinţi sunt invitaţi să participe pentru a oferi un mesaj comun, pentru a face diferenţa. Este bine să schimbăm atitudinea faţă de copiii, deoarece violenţa din centrele de copii este alarmant de mare. În continuare apar traume în dezvoltarea lor", a spus Alexandrescu.


Dr. Laura Stanciu, medic specialist în psihiatrie, a prezentat cu această ocazie efectele unor astfel de materiale informative cu caracter violent.
Ea a arătat că asupra unui copil de vârstă preşcolară contează foarte mult părerea celor din jur despre el.


"Stigmatizarea şi victimizarea unui copil scad performanţele sale şcolare şi pot apărea mai târziu probleme sociale. Emoţia de ruşine e mai importantă decât severitatea abuzurilor. Ruşinea este simţită mai mult la copii, cei care simt aceste emoţii devin sensibili la boli ce afectează dezvoltarea psihică", a spus psihiatrul.


Specialiştii au mai arătat că presa ar trebui să ia atitudine şi să ţină cont de tipurile de violenţă existente, să organizeze dezbateri pe acest subiect cu specialişti în psihologie şi să ţină cont de modul de prezentare a unor materiale când este vorba despre un copil - victimă.


Salvaţi Copiii a criticat cercul vicios în care se învârte mass media în prezentarea actelor violente, la limita dintre realitatea informaţiei şi necesitatea mediatizării.


"Cu ani în urmă exista un alt tip de jurnalism. Suntem într-o piaţă nediferenţiată, toate trusturile practică acelaşi tip de jurnalism şi cred că trebuie schimbat ceva. Mass media are un rol formativ, educativ şi trebuie să nu uite asta. Există legislaţie prin care se protejează copilul, dar legile nu se aplică. Violenţa vine şi din ceea ce se vede", a adăugat Andrei Chiscu, psiholog, în intervenţia sa. AGERPRES/(AS - Mihaela Tudorache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Persoanele depresive sunt de trei ori mai expuse riscului de a comite acte violente (studiu) Persoanele diagnosticate cu depresie majoră au de aproximativ riscă de trei ori mai mult decât restul populaţiei să comită acţiuni de criminalitate violentă, cum sunt jaful, infracţiunile sexuale şi atacurile, au declarat miercuri experţi în psihiatrie de la universitatea Oxford care au publicat un studiu...
Dr. Carmen Truţescu: La copii vizionarea tv - efect traumatizant asupra dezvoltării cerebrale normale (interviu) Dezvoltarea armonioasă a creierului uman reprezintă rezultatul interacţiunii favorabile a mediului înconjurător asupra unui potenţial de neurodezvoltare programat genetic, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES medicul psihiatru Carmen Truţescu de la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia".
OMS: Violenţa împotriva femeilor este o 'epidemie' Una din trei femei a fost în cursul vieţii victima abuzurilor fizice sau sexuale, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, definind acest fenomen ca 'o problemă globală de sănătate de proporţiile unei epidemii', informează vineri setimes.com.
Campanie de strângere de fonduri pentru o casă destinată copiilor de la Centrul Sf. Dimitrie O campanie de strângere de fonduri se desfăşoară în perioada 20 noiembrie - 20 ianuarie, în sprijinul copiilor de la Centrul social Sf. Dimitrie.
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Scuturarea violentă a capului, risc serios pentru creier (studiu) Scuturarea violentă a capului (aşa numitul 'headbanging') reprezintă un risc serios pentru creier. Unele dansuri ritmate, însoţite de mişcări ample ale capului, pot avea consecinţe asupra sănătăţii, relatează passionsante.be, citând un articol din revista The Lancet.