Cele mai citite
 


Adrian Năstase: Prin descentralizarea din sănătate s-a aruncat 'pisica moartă' în curtea autorităţilor locale
sâmbătă, 17 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prin descentralizarea care s-a făcut în sistemul de sănătate din România "s-a aruncat pisica moartă în curtea autorităţilor locale", care nu dispun de suficiente surse de finanţare, a apreciat vineri, la Piteşti, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.
"Nu există o idee foarte clară între funcţia centrală şi funcţia locală în acest domeniu. Descentralizarea s-a făcut mai curând pentru a arunca pisica moartă în curtea autorităţilor locale, pentru a încerca să se asigure bani de la nivel local, în condiţiile în care ştim că acest lucru a devenit aproape imposibil", a declarat Năstase.
În opinia sa, o altă problemă gravă cu care se confruntă sistemul sanitar o reprezintă plecarea din ţară a personalului calificat.
"Numai în acest an, aproximativ 16.500 de medici şi asistente au semnat contracte de muncă în străinătate, deci apare un deficit de forţă de muncă înspăimântător în acest domeniu. Acest deficit se va mări, iar criza din domeniul sănătăţii se va amplifica, în condiţiile în care în România există 1,9 medici la mia de locuitori, comparativ cu media celorlalte ţări europene, care este de peste 3,5 medici la mia de locuitori", a explicat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
În acelaşi context, Adrian Năstase a făcut referire şi la un proiect de lege a sănătăţii care, din informaţiile sale, se află în lucru şi care ar elimina rolul statului în acest domeniu.
"Din informaţiile noastre, în proiectul care se pregăteşte la Cotroceni s-ar putea lansa ideea transformării spitalelor în fundaţii şi asociaţii şi deci privatizarea lor sub această formă. (...) Sunt anumite asociaţii care se adaugă cu un anumit nivel de finanţare şi cred că e un lucru bun, dar ele nu vor putea înlocui finanţarea care să vină de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi din sistemul general de stat. (...) Nu cred că statul se poate desesiza de această responsabilitate", a mai spus Adrian Năstase.
Adrian Năstase a participat la reuniunea pentru Strategii şi Programe în domeniul Sănătăţii a USL, care s-a desfăşurat în amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş din Piteşti. Moderatorii sesiunilor de dezbateri au fost preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, doctorul Alexandru Rafila şi vicepreşedintele PSD Argeş, doctorul Dan Manu. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(AS - George Onea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Mişcarea Populară propune eliminarea 'monopolului' CNAS, printr-un proiect de lege a Sănătăţii Mişcarea Populară propune, printr-un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, eliminarea "monopolului" CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de bază prin introducerea sistemului "mutualist" în care membrii aderenţi să aibă posibilitatea de a controla activitatea...
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...