Cele mai citite
 


Insulina, o pistă promiţătoare în lupta împotriva maladiei Alzheimer
sâmbătă, 17 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primirea unei doze de insulină administrată prin vaporizare nazală a ameliorat memoria pe termen scurt a unor pacienţi şi evoluţia maladiei Alzheimer a fost stopată timp de şase luni, ceea ce ar putea constitui o pistă promiţătoare împotriva acestei maladii care astăzi nu poate fi vindecată ci numai încetinită, semnalează vineri site-ul lesoir.be.
'Este o chestiune atât de serioasă încât pregătim un studiu privind prevenirea maladiei Alzheimer', explică geneticianul Jude Poirier de la Universitatea canadiană McGill. 'Dacă am reuşi să întârziem apariţia ei cu câţiva ani, o treime din cazuri ar dispărea brusc. Pentru prima dată putem acţiona asupra fiziologiei maladiei. Medicamentele actuale sunt stimulatori de memorie. Ele nu funcţionează decât la o treime sau la jumătate dintre pacienţi, în general timp de un an sau doi, sau în cel mai bun caz timp de trei ani', adaugă geneticianul.

Suzanne Craft de la Universitatea din Washington a supus studiului o sută de pacienţi care sufereau de Alzheimer moderat sau de tulburări cognitive uşoare, stare care anunţă maladia. Ei au primit timp de patru luni un placebo sau două doze de insulină - una slabă (20 de unităţi) şi una dublă - prin vaporizare nazală.

Insulina în doză slabă a permis ameliorarea rezultatelor unui test de memorie pe termen scurt - pacientul trebuia să asculte o poveste şi apoi să o redea - însă nu s-a întâmplat acelaşi lucru în cazul administrării dozei mai mari. Cele două doze de insulină par să fi stopat evoluţia maladiei timp de şase luni.

Cele două grupuri care au primit insulină au înregistrat totodată o ameliorare a capacităţilor de reflecţie generală evaluate prin testul numit în mod curent ADAS-cog.

Rezultatele sunt publicate în Archives of Neurology de săptămâna aceasta.

Legătura dintre insulină şi Alzheimer este suspectată de mult timp, pentru că riscul diabeticilor de a suferi de această maladie este mai mare. Primul studiu clinic care arată cât de promiţător este acest tratament a fost publicat în 2008. Mai multe studii pe animale par să indice faptul că insulina administrată pe cale nazală ar putea ameliora performanţele unor şoareci diabetici modificaţi genetic pentru a dezvolta maladia Alzheimer.

Aceste rezultate trebuie să fie totuşi privite cu mare prudenţă: specialiştii în maladia Alzheimer avertizează că aceste rezultate ar trebui să fie confirmate de studii efectuate pe mai mulţi pacienţi şi pe o perioadă mai mare, adaugă sursa citată.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la insulină şi diabetul la adulţi ar putea avea o legătură cu boala Alzheimer Persoanele rezistente la insulină şi care suferă de diabet de tip 2, forma cea mai răspândită în lume, prezintă, se pare, un risc crescut să dezvolte plăci în creier, legate de boala Alzheimer, arată un studiu japonez publicat miercuri în Statele Unite, relatează AFP.
O dietă sănătoasă micşorează riscul de Alzheimer O dietă sănătoasă ajută creierul micşorând riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, însă o schimbare de dietă nu le poate ajuta pe persoanele care au deja probleme legate de memorie, conform concluziilor unui nou studiu, transmite site-ul LiveScience.com.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
'Epidemie' globală de diabet Alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol esenţial în evitarea maladiilor cronice degenerative precum diabetul de tip 2, numit şi insulino-dependent, care survine mai ales la vârsta adultă. Se estimează că în 2025, răspândirea acestui tip de diabet se va dubla comparativ cu 10 ani în urmă, informează...