Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem
sâmbătă, 17 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale.
Ritli a susţinut că aproximativ 80-85% din problemele de sănătate ale populaţiei ar trebui rezolvate de medicii de familie, având în vedere că accesul la aceştia este mai uşor.
În ceea ce priveşte pediatria, ministrul Sănătăţii, care are această specialitate, a evidenţiat că acest segment a scăzut ca număr de specialişti, adăugând că la începutul asigurărilor de sănătate erau două segmente în cadrul medicinei de familie, adică pediatria şi medicina pentru adulţi. În timp numărul pediatrilor s-a redus şi problemele acestora au trebuit rezolvate de medicii de familie pentru adulţi.
În opinia sa, trebuie făcut mai mult pentru profilaxie, mai ales în mediul rural. În ceea ce priveşte bugetul alocat medicinei de familie, care este de numai 6,8% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost apreciat de ministru ca fiind foarte mic.
El a menţionat că sistemul este centrat în prezent mai mult pe spital şi a făcut referire la faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) îşi propune o creştere a finanţării de către CNAS a medicinei private.
"Dorim să lărgim reţeaua de asistenţi comunitari şi am discutat în acest sens cu MAI, aceştia fiind foarte utili. Aceştia există şi în prezent, dar nu suficienţi pentru a face profilaxie. Trebuie să ne sprijinim pe asistenţa la domiciliu şi mai puţin în spital", a spus ministrul.
În acest sens, Ritli a menţionat intenţia MS ca în contractul-cadru pentru anul viitor să se introducă o stimulare pentru medicii de familie care îşi tratează pacienţii acasă şi îi îndreaptă în număr mai mic spre spital.
Privitor la centrele de permanenţă, ministrul a spus că sunt 102 astfel de centre şi mai sunt 100 de cereri pentru alte centre de permanenţă, finanţarea fiind făcută de MS, care transferă banii Casei pentru aceste centre.
Ritli Ladislau şi-a exprimat nedumerirea că ne aflăm în luna septembrie şi CNAS a cerut transferul a 8,8 milioane de lei pentru centrele de permanentă în condiţiile în care sunt alocaţi 20 de milioane de lei, iar centrele se plâng că nu au primit finanţarea.
Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la screeningul care urmează a fi făcut pentru cancerul de col, medicii de familie având un rol important, şi a evidenţiat importanţa acestui screening în contextul în care anual sunt 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi sunt înregistrate 2.000 de decese, asta pentru că boala se înregistrează în stadii tardive şi la vârste din ce în ce mai tinere. Screeningul se va aplica persoanelor cu vârsta de 24 de ani.
Întrebat ce se întâmplă cu coplata, cum va arăta aceasta, Ritli a spus că acest proiect se află în Parlament şi urmează să fie discutat în Comisiile de sănătate, probabil săptămâna viitoare, şi scopul acesteia este nu neapărat de a obţine bani, sumele pe care trebuie să le plătească pacienţii fiind modice, ci mai ales pentru îndreptarea asistenţei medicale către medicul de familie.
Referindu-se la clawback, ministrul Sănătăţii a spus că acest subiect va fi discutat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, adăugând că s-a ajuns la un anume "consens" cu producătorii.
În ceea ce priveşte noua lege a sănătăţii, care se află în curs de elaborare, Ladislau Ritli a menţionat că aceasta aduce schimbări importante, în sensul că spitalele vor avea posibilitatea de finanţare mai mare din surse diferite şi mai multă independenţă, libertate în gestionarea personalului. De asemenea, CNAS va gestiona fondurile şi sistemul, putând coexista cu sistemul privat, prin existenţa unor case judeţene private de asigurări. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat la finele săptămânii trecute, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării...
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, prezent la şedinţa comisiei de sănătate din Senat Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi, în cadrul şedinţei comisiei de sănătate din Senat, că prioritatea pe care şi-a propus-o pentru mandatul său este realizarea unui program naţional privind cancerul de col uterin.
Cluj: Ministrul Ladislau Ritli crede că medicina şcolară ar trebui să devină un profil distinct de pediatrie Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, consideră că medicina şcolară ar trebui să devină un profil distinct de pediatrie, iar pentru buna ei practică este nevoie de o supraspecializare a cadrelor sanitare, medicii de familie neavând, în prezent, cunoştinţele suplimentare necesare acestui domeniu.
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...