Cele mai citite
 


Un grup de cercetătorii spanioli va dezvolta în opt ani un vaccin preventiv pentru boala Alzheimer
sâmbătă, 17 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un grup de oameni de ştiinţă de la centrul de cercetare Euroespes, condus de medicul Ramón Cacabelos, dezvoltă un vaccin preventiv împotriva bolii Alzheimer, după ce acesta a fost admis de Biroul de brevete al SUA. Potrivit EFE, vaccinul ar putea fi gata în opt ani, însă costurile nu sunt cunoscute deocamdată.
"Este încă un pas făcut în lupta împotriva bolii", a declarat medicul Cacabelos, după ce vaccinul EE-AD-SP1, primul de acest gen, preventiv şi terapeutic, a fost testat pe şoareci cu mutaţii genetice şi permite intervenţia în procesul morţii cerebrale, început odată cu atingerea maturităţii cerebrale, la 30 ani. Astfel, vaccinul împiedică boala să se accelereze către vârsta bătrâneţii şi a fost eficient în reducerea trăsăturilor patogene ale bolii, la animale care manifestau simptomele degenerării cerebrale.

Vaccinul trebuie administrat succesiv şi introduce un nou adjuvant pentru imunitate, care favorizează generarea de anticorpi împotriva plăcilor neurotice în care se acumulează fragmentele de proteină denumite beta-amiloid şi care afectează creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer. Viitorul medicament, care va conţine lipozomi bogaţi în fosfaţi, care contribuie la regenerarea neuronilor, previne şi hemoragiile intracraniene şi nu are efectele secundare ale altor medicamente folosite pentru combaterea bolii.

Astfel, cu dubla acţiune terapeutică şi preventivă, vaccinul poate fi folosit împotriva bolii şi ar putea fi administrat atât persoanelor care riscă să dezvolte Alzheimer, cât şi celor care prezintă deja simptomele. Admis de Biroul de patente al SUA, vaccinul va fi dezvoltat clinic în străinătate, din cauza procesului mai lent din Europa. Potrivit estimărilor grupului de cercetare menţionat, care a participat activ, în ultimii 20 de ani, la dezvoltarea a trei din cele cinci medicamente folosite acum pentru combaterea bolii Alzheimer, vaccinul ar putea fi gata în 6-8 ani, cu costuri încă necunoscute.

Boala Alzheimer este a treia problemă de sănătate în lume, la momentul actual, şi a cincea cauză a morţii la persoanele de peste 65 de ani în SUA. În Uniunea Europeană, costurile presupuse de diferitele forme de demenţă se ridică la 160 de miliarde de euro pe an şi la 22.000 de euro pentru fiecare pacient în parte. Dezvoltarea unui vaccin, precum acesta, ar permite îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei şi reducerea costurilor sanitare ale bolii cu până la 30%, susţin specialiştii.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetătorii australieni au dezvoltat un nou vaccin pentru boala Alzheimer Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney au anunţat sâmbătă că au dezvoltat un vaccin care ajută la oprirea evoluţiei bolii Alzheimer la oameni, relatează agenţia Xinhua.
Boala Alzheimer, contagioasă? Boala Alzheimer apare atunci când în creier este prezent un grup de proteine cerebrale, care, la fel ca prionii - agenţii bolii Creutzfeldt-Jakob sau a aşa-numitei 'boli a vacii nebune' la bovine - ar putea fi contagioşi, relevă rezultatele unui studiu realizat de oameni de ştiinţă germani, citat de...
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...