Cele mai citite
 


Zincul are valenţe deosebite în apărarea imunitară
luni, 17 septembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Celulele sistemului imunitar utilizează zincul, un metal toxic dacă este ingerat în doze mari, pentru a elimina, spre exemplu, bacilii tuberculozei sau bacteria E.coli, relatează France Presse.

Acest mecanism de apărare naturală împotriva infecţiilor a fost scos în evidenţă de o echipă internaţională de cercetători condusă de instituţii franceze (CNRS, Inserm, Institut Pasteur, Universite Paul Sabatier/Toulouse, Centre d'immunologie/Marseille Luminy).

Descoperirea, care a fost publicată în revista de specialitate Cell Host & Microbe, permite considerarea unor strategii terapeutice noi şi testarea de noi tipuri de vaccinuri, potrivit cercetătorilor.

Una din strategiile binecunoscute ale sistemului imunitar uman pentru distrugerea microbilor constă în privarea acestora de nutrienţi esenţiali precum metale grele sau fier.

Pentru prima dată, acest studiu arată că situaţia inversă este şi ea adevărată: celulele imunitare sunt capabile să mobilizeze rezervele de metale grele, în particular zincul, ca armă antibacteriană pentru 'intoxicarea' microbilor.

Acest fenomen a fost demonstrat pe baza unui agent de tuberculoză la om (Mycobacterium tuberculosis), care provoacă în jur de două milioane de decese anual pe plan mondial, precum şi pe baza Escherichia coli, ale cărei tulpini sunt responsabile de infecţii grave ale sistemului digestiv şi urinar.

Unele dintre celulele sistemului imunitar - macrofage - au rol de 'gunoier': sunt capabile să 'înghită' (ingereze) bacterii şi ciuperci, precum şi resturi celulare cu scopul de a le elimina.

Cercetătorii au observat o acumulare rapidă şi persistentă de zinc în celulele macrofage care absorbeau agentul tuberculozei sau bacteria E.Coli. Pentru a se proteja de această intoxicare, microbii fabricau 'pompe' în încercarea de a se debarasa de metal.

Deşi este toxic când este ingerat în cantităţi mari, zincul este benefic pentru sistemul imunitar, iar un mecanism similar ar putea exista pentru alte metale grele, cum ar fi cuprul, relevă studiul menţionat, care a facilitat dezvoltarea unui vaccin împotriva tuberculozei, aflat în prezent în teste, a precizat pentru AFP Olivier Neyrolles, coautorul studiului.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacteria E.coli poate provoca infecţii urinare (studiu) Bacteria intestinală E.coli poate ajunge prin uretră până la vezică şi provoca infecţii urinare ''dureroase", potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) şi publicat de revista Nature Communications, relatează EFE.
Vulnerabilitatea la infecţii depinde de ora zilei când are loc contaminarea (studiu) Funcţionarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat şi au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...
Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci (studiu) Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), relatează EFE.
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Cuprul ar putea fi o soluţie împotriva obezităţii (studiu) Un studiu realizat recent de cercetători americani atribuie cuprului calităţi legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii şi ficat, care conţin din plin acest element.