Cele mai citite
 


Cluj: Prof. Ioan Coman - Relansăm campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic
duminică, 18 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca relansează luni campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic iar clujenii de peste 50 de ani pot veni să facă testele specifice şi la nevoie o biopsie eco-ghidată, a anunţat sâmbătă prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie al spitalului, la prezentarea făcută în campania de informare despre afecţiunile prostatei, organizată de Asociaţia Română de Urologie.

"Clujenii peste 50 de ani sunt obişnuiţi cu campaniile pe care le organizăm pentru depistarea precoce a unor afecţiuni urologice. În 2005, am început campania de screening pentru depistarea cancerului prostatei şi peste 11.000 de bărbaţi au fost investigaţi, în ambulatoriul spitalului. A fost, de asemenea, campania pentru depistarea malformaţiilor tractului urinar la copii. Practic, cu aceste campanii ne înscriem în efortul pe care Asociaţia Europeană de Urologie îl face pentru a conştientiza populaţia asupra acestor boli ce pot fi letale, costă foarte mult societatea, aduc suferinţă pacientului şi familiei lui, dar care pot fi foarte uşor depistate", a spus profesorul clujean.


El a subliniat că un cancer de prostată poate fi diagnosticat foarte uşor, ca urmare a poziţiei anatomice a prostatei, ce înlesneşte buna ei vizibilitate la ecograf. În ultimii ani, a apărut testul antigen specific prostatic (PSA), care se poate efectua în orice laborator şi costă în jur de 30 de lei iar cu trimitere de la medicul de familie testul este gratuit.
"La Cluj-Napoca, ca şi în alte mari centre medicale ale ţării, sunt folosite proceduri minim invazive pentru cancerul prostatic, respectiv terapia cu ultrasunete - HIFU (High Intensity Focused Ultrasounds) şi intervenţiile laparoscopice standard sau asistate de robotul Da Vinci. Este un privilegiu pentru clujeni că Spitalul Clinic Municipal dispune de un robot Da Vinci şi putem oferi pacienţilor şanse de abordare modernă şi de calitate a suferinţei prostatice", a spus şeful Secţiei de Urologie.


Incidenţa cancerului de prostată în rândul populaţiei nu a crescut foarte mult în ultimii ani, a precizat prof. dr. Ioan Coman, dar medicii specialişti au acum posibilitatea de a depista mult mai uşor această formă de cancer.
"Dacă până în 2005, peste 90% din pacienţii de la Spitalul Clinic Municipal erau cu cancere care afectaseră cămaşa prostatei, ganglionii şi oasele şi cărora li se mai putea, eventual, încetini evoluţia bolii, în prezent putem depista aproape toate formele de cancer. Campania din anul 2005 a fost benefică pentru populaţia de gen masculin din judeţul Cluj, mulţi fiind depistaţi cu cancer intraglandular. Prin terapii minim invazive am menţinut un control medical al bolii", a arătat universitarul clujean.


Prof. dr. Ioan Coman a explicat pe macheta gigant a unei prostate de 600 de kilograme şi 6 m lungime, adusă la Cluj-Napoca de echipa Asociaţiei Române de Urologie, în ce constau afecţiunile benigne şi maligne ale prostatei.
"În Cluj-Napoca există toate alternativele moderne pentru depistarea bolii şi tratamente. Este bine ca orice bărbat care a trecut de 50 de ani să efectueze testul PSA, fără să aştepte să apară unele simptome ale bolii. Dacă în familie, pe linie genetică, a fost cineva cu cancer de prostată - tată sau bunic -, este recomandabil ca de la 40 de ani să se facă aceste texte pentru o depistare precoce a bolii", a evidenţiat profesorul universitar.

Evenimentul de la complexul Iulius Mall din Cluj-Napoca a fost organizat de Asociaţia Română de Urologie, cu sprijinul GlaxoSmithKline România, în cadrul campaniei naţionale de informare despre afecţiunile prostatei "Săptămâna Europeană a Urologiei 2011", care se desfăşoară între 12 şi 18 septembrie.
Unul din doi români trecuţi de vârsta de 50 de ani prezintă simptome de boli ale prostatei iar 45.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu adenom de prostată (hiperplazie benignă de prostată), potrivit datelor Asociaţiei Române de Urologie. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asociaţia Română de Urologie: 78% dintre bărbaţii care suferă de adenom de prostată nu se tratează Peste 900.000 de bărbaţi din România, din cei 3 milioane peste 50 ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazie benignă de prostată, potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
CANCERUL DE PROSTATĂ Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin de mărimea unei nuci situată anterior de rect şi sub vezica urinară, înconjurând uretra. O data cu înaintarea în vârstă tinde să-şi mărească dimensiunile putând duce la îngustarea uretrei şi modificarea (reducerea) fluxului urinar.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof.univ.dr. Ioan Coman: Medicii valoroşi rămân în ţară dacă au şanse de afirmare profesională (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Coman, directorul Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, susţine că tinerii medici valoroşi vor rămâne în ţară dacă universităţile şi şefii de clinici le vor oferi şanse reale de afirmare profesională. Într-un interviu acordat AGERPRES, prestigiosul...
Eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu Serenoa repens (320 de mg) la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată formele ușoară și moderată (Studiu) PERIOADĂ DE DERULARE, INSTITUȚII ȘI MEDICI IMPLICAȚI Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, după cum urmează: