Cele mai citite
 


Competiţia echipajelor de prim-ajutor din capitalele ţărilor sud-est europene s-a desfăşurat la Bucureşti
duminică, 18 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Echipajele de prim-ajutor reprezentând capitalele a cinci ţări sud-est europene s-au întrecut sâmbătă în campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Bucureşti, trecând prin cinci probe şi fiind evaluate de un juriu format din 25 de membri.
La competiţie au luat parte echipajele de prim-ajutor formate din voluntari ai Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie din Albania, Bosnia Herţegovina, Serbia şi Macedonia, alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, filiala sectorului 4 Bucureşti.
Cele cinci echipaje, fiecare format din şase persoane, a trecut, prin rotaţie, prin cinci probe, fiind asistat de un grup de cinci arbitri.
Prima probă a constat în simularea intervenţiei pentru acordarea primului-ajutor în cazul unei altercaţii într-un bar, eveniment soldat cu patru victime - un rănit inconştient, cu plagă tăiată şi cu un ciob în braţ, o persoană cu contuzie la cap şi ochi şi plagă sângerândă, un rănit cu sângerare nazală şi o persoană agresivă, extrem de agitată, care necesita suport psihologic.
A doua probă a constat în simularea acordării primului-ajutor în cazul unui accident casnic, la o petrecere în curte, unde un băiat a căzut cu scaunul peste un altul care curăţa legume cu cuţitul şi a lovit şi o fată care pregătea cafea. Din accident au rezultat trei răniţi - unul cu fractură lombară în urma căderii, unul cu plagă tăiată cu cuţitul şi cu sângerare abundentă, o fată arsă cu cafea şi o alta în stare de şoc, cu atac de panică.
Un accident în parc a constituit a treia probă, echipajele fiind nevoite să acorde primul-ajutor după ce un roller a intrat în coliziune cu un biciclist şi au lovit o fată. În urma accidentului rollerul şi-a pierdut conştienţa, biciclistul avea fractură deschisă la piciorul stâng iar fata era inconştientă şi prezenta mai multe lovituri.
Al patrulea caz a fost simularea intervenţiei de prim-ajutor în urma unui accident rutier, după ce un şofer a pierdut controlul volanului, având simptome de infarct, s-a urcat cu maşina pe trotuar şi a lovit trei pietoni care aşteptau în staţia de autobuz. Din accident au rezultat patru victime - o persoană rănită, cu dureri abdominale, un rănit care acuza dureri în zona pieptului, un rănit cu multe escare, prins sub maşină, aflat în stare de anxietate, dar şi şoferul, care a făcut infarct după ce a coborât din maşină, în urma accidentului, necesitând resuscitare.
Ultimul caz a constat în simularea unei intervenţii în urma unui accident pe terenul de fotbal, după ce doi jucători s-au ciocnit, unul căzând pe teren inconştient iar celălalt rănindu-se la cot. Tot pe stadion, echipajul de prim-ajutor a intervenit şi în cazul unei persoane care a făcut insolaţie, dar şi al unei persoane care s-a înecat în timp ce mânca.
Persoanele care au fost în ''rolul'' răniţilor au fost voluntari ai Crucii Roşii Române din Bucureşti şi din Dâmboviţa. După încheierea concursului, care a durat mai bine de patru ore, juriul s-a reunit pentru a evalua rezultatele, urmând să anunţe câştigătorii la festivitatea de premiere, sâmbătă seară.
Competiţia echipajelor de prim-ajutor reprezentând capitalele ţărilor din regiunea sud-est europeană este un eveniment lansat în anul 2005, odată cu încheierea unui acord la care au aderat Albania, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Grecia, România, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia şi Turcia.
Prin termenii convenţiei, fiecare dintre ţările semnatare are obligaţia de a organiza această competiţie, prin rotaţie. Anul acesta a fost rândul României să organizeze evenimentul. În ultimii şase ani, competiţia a fost găzduită de Belgrad (2005), Sofia (2006), Skopje (2007), Ljubljana (2008), Podgorica (2009), Tirana (2010).
Competiţia a fost organizată în preajma Zilei Mondiale a Primului-Ajutor, marcată în fiecare an la 10 septembrie.
Primul-ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.
Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 134 în acordarea primului-ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie. Cursurile sunt predate de medici, atestaţi ca formatori de prim-ajutor premedical, iar Crucea Roşie pune la dispoziţie manuale şi alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim-ajutor, bandaje, atele, defibrilatoare etc. Cursul de prim-ajutor de bază se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul-ajutor de bază. AGERPRES/(AS - Marina Bădulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Competiţie internaţională de prim ajutor la Bucureşti Competiţia echipajelor de Prim Ajutor reprezentând capitalele ţărilor din regiunea Sud-Est Europeană se va desfăşura în perioada 15-18 septembrie, la Bucureşti, în Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Capitală, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de...
Competiţia echipajelor de Prim Ajutor reprezentând capitalele ţărilor din regiunea Sud-Est Europeană, la Bucureşti Competiţia echipajelor de Prim Ajutor reprezentând capitalele ţărilor din regiunea Sud-Est Europeană se va desfăşura, sâmbătă, la Bucureşti, în Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Bucureşti.
Dâmboviţa: Accident cu patru răniţi, la Ulmi Patru persoane, printre care şi un copil, au fost rănite, sâmbătă, într-un accident rutier produs pe DJ 711, la intrarea în localitatea dâmboviţeană Ulmi, după ce un şofer nu a oprit la semnul STOP şi s-a ciocnit cu o Dacie care a fost proiectată într-un camion.
Galaţi: Accident rutier cu patru răniţi Patru tineri din comuna gălăţeană Nicoreşti au ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, în urma unui accident rutier petrecut pe raza localităţii şi produs de un şofer băut, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi.
Bistriţa-Năsăud: Un bebeluş de nouă luni, printre răniţii în deflagraţia produsă într-un bloc din Bistriţa Un bebeluş în vârstă de nouă luni se află printre cei nouă răniţi în deflagraţia produsă în cursul nopţii de marţi spre miercuri într-un bloc din municipiul Bistriţa, acesta ajungând la spital cu contuzie frontală, escoriaţie piramidă nazală şi regiunea temporală posterioară, potrivit comunicatului remis...