Cele mai citite
 


Studiu CSOP: 89% dintre români vor verificarea contractelor pentru medicamente din sistemul sanitar
duminică, 18 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 90% dintre români consideră necesară existenţa unei structuri/instituţii care să verifice contractele pentru medicamente şi consumabile din sistemul sanitar, se arată într-un sondaj de opinie dat sâmbătă publicităţii de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
Studiul, realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei, mai relevă că aproximativ o treime dintre persoanele intervievate (30%) au oferit în ultimul an bani sau cadouri unor cadre medicale din sistemul public de sănătate, ponderea celor care au oferit aceste "atenţii" fiind semnificativ mai ridicată în Bucureşti (47%).
Din punctul de vedere al percepţiei publice, fraudarea fondurilor prin deturnarea procedurilor de achiziţii publice şi acordarea de contracte preferenţiale pentru medicamente şi consumabile, lipsa integrităţii personalului din serviciile de sănătate, subfinanţarea sistemului sanitar, incompetenţa personalului de conducere, legislaţia neclară referitoare la modul de decontare a serviciilor medicale efectuate de privaţi din fonduri publice, inexistenţa măsurilor de sancţionare a personalului corupt sunt considerate de cei intervievaţi în aproximativ egală măsură ca având multă şi foarte multă importanţă în apariţia corupţiei.
Subfinanţarea sistemului sanitar este considerată un aspect cu importanţă mai ridicată (86%) decât incompetenţa personalului de conducere (80%).
Un alt aspect cercetat în studiu denotă că aproape jumătate dintre români (48%) au apelat în ultimul an în majoritate sau exclusiv la serviciile medicale de stat, în timp ce o treime au apelat doar la acest tip de servicii. Doar 10% dintre români au apelat în majoritate sau exclusiv la servicii medicale private. Procentul celor care au apelat la serviciile medicale private este considerabil mai ridicat în Bucureşti (20%) şi în cadrul segmentului de populaţie cu venit pe gospodărie mai mare de 3.000 de lei.
Principala motivaţie pentru utilizarea serviciilor medicale de stat este lipsa banilor necesari pentru consultaţiile în clinici private (47%), urmată de încrederea în competenţa medicilor din clinicile de stat (21%).
Mai mult de două treimi din persoanele angajate (68%) declară că sunt de acord să aloce o parte a sumelor plătite pentru asigurările de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale private. 77% din persoanele cu venitul pe gospodărie mai mare de 3.000 lei sunt interesate să plătească asigurări pentru servicii medicale private, spre deosebire de numai 54% din persoanele cu venit mai mic de 1.000 lei.
Pe de altă parte, aproximativ o treime din persoanele care au fost vreodată spitalizate (31%) au trebuit să apeleze la resurse proprii pentru a asigura medicamentele şi instrumentele necesare pe perioada spitalizării.
Studiul, realizat în perioada 23-31 iulie 2011 de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti, a vizat un eşantion de 1.149 de persoane cu vârsta de peste 15 ani, din România. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu AID: Fenomenul corupţiei, răspândit în sistemul sanitar Fenomenul corupţiei din sistemul de sănătate vizează mai multe categorii de factori implicaţi - cadre medico-sanitare, personal de conducere şi administrativ, dar şi pacienţi ce întreţin situaţia prin oferirea de atenţii sau bani, relevă un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
România - cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din ţările membre UE Bucureşti, 30 dec /Agerpres/ - România a înregistrat în 2008 cheltuieli pentru sănătate de 473 de dolari/per capita, mai mici decât în oricare alt stat membru UE, fiind pe ultimul loc în Uniune şi pe unul din ultimele locuri în Europa. România alocă pentru sănătate circa 3% din PIB, mai puţin decât toate...
Studiu:Banii pentru sănătate să fie direcţionaţi atât către clinicile de stat, cât şi către cele private Trei sferturi dintre români doresc ca fondurile publice de sănătate să fie direcţionate atât către clinicile de stat, cât şi către cele private, relevă un studiu realizat la cererea MedLife.
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.