Cele mai citite
 


Codrin Ştefănescu (PSD): Sănătatea este pe marginea prăpastiei
luni, 19 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sănătatea în România este pe marginea prăpastiei, iar situaţia generală în care se găseşte sistemul medical din România încalcă toate cele 14 puncte din Carta Europeană a drepturilor pacienţilor, consideră secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu.
"Lipsa celor mai elementare condiţii din spitale, situaţia economică precară, înjumătăţirea de la an la an a bugetelor alocate, lipsa medicamentelor şi a instrumentarului medical, aparatura medicală depăşită, iar în unele cazuri chiar inexistenţa sau condiţiile improprii pentru tratarea pacienţilor, determină tot mai mulţi medici să depună memorii şi petiţii conducerilor spitalelor. În acest mod, cadrele medicale reclamă situaţia descrisă mai sus, şi, mai mult decât atât, 'îşi rezumă dreptul de a-şi mai asuma răspunderea actului medical'", afirmă Codrin Ştefănescu într-un comunicat remis duminică AGERPRES.
Potrivit acestuia, astfel de poziţii şochează prin modul tranşant în care medicii trag un puternic semnal de alarmă asupra dezastrului din sistemul medical românesc. "Şi, în acelaşi timp, obligă directorii de spitale să 'bombardeze', la rândul lor, cu petiţii şi memorii, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate etc., de la care, evident, nu primesc niciun răspuns", a adăugat acesta.
Un ultim caz exemplificat de social-democrat este cel de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde mai multi şefi de secţii, medicii de un profesionalism indubitabil, chirurgi renumiţi, printre care şi foştii miniştrii ai Sănătăţii Mircea Beuran şi Daniela Bartoş au depus memorandumuri asemănătoare directorului general al spitalului, profesor doctor Alexandru Macovei.
"Aceştia, la fel ca şi colegii lor din alte centre medicale, îşi declină responsabilitatea actului medical, din cauza condiţiilor inacceptabile în care sunt obligaţi să trateze pacienţii şi a lipsei de medicamente. Mai mult decât atât, la secţia Urgenţă, personalul de gardă este aproape pe punctul de a refuza primirea bolnavilor, din cauza lipsei medicamentelor de bază, chiar şi în cazul unor intervenţii minimale. Adică, pe scurt, pur şi simplu nu mai au nimic din ceea ce este necesar pentru a salva viaţa unui pacient", argumentează Ştefănescu.
De fapt, adaugă acesta, situaţia generală în care se găseşte sistemul medical din România încalcă toate cele 14 puncte din Carta Europeană a drepturilor pacienţilor.
"În mod special, sunt nerespectate punctul 2 - dreptul pacientului la servicii medicale adecvate nevoilor sale; punctul 9 - dreptul de a fi protejat împotriva unor efecte negative provocate de funcţionarea deficitară a serviciilor de sănătate şi punctul 12 - dreptul la programe de diagnosticare şi tratament, conform nevoilor sale. Şi, în timp ce la Cotroceni se pregăteşte, în deplină confidenţialitate, un proiect de lege năucitor privind transformarea spitalelor în fundaţii, ONG-uri sau privatizarea lor, dar şi crearea a încă şase case de sănătate care sa competiţioneze Casa Naţională de Sănătate, sub formă de antrepriză, în România se moare cu zile, sub privirile indiferente ale guvernanţilor care continuă în mod nestingherit programul de desfiinţare a spitalelor", conchide secretarul CN al PSD. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Platforma "Acces la viaţă" pentru servicii medicale de urgenţă, extinsă în 16 centre din ţară Reţeaua de Telemedicină de Urgenţă s-a extins în 16 centre din ţară, cu centrul de coordonare în Bucureşti la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Deputatul Buicu propune înfiinţarea unui Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă, la Târgu Mureş Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, dr. Florin Buicu (PSD), a declarat vineri, pentru AGERPRES, că prioritatea sa în acest an este adoptarea unui proiect de lege referitor la înfiinţarea la Târgu Mureş a Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă...
Premieră în chirurgia toracică din România, realizată la Spitalul Militar Central Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" anunţă realizarea pe 31 martie în Secţia Chirurgie Toracică, în premieră pentru sistemul medical din România, a unei intervenţii chirurgicale de rezecţie a unui segment tumoral mare folosind un nou dispozitiv medical care asigură reducerea...
Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică Social-democraţii îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit draft-ului moţiunii pe sănătate, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA Hisham Tageldin Mohamed Osman, medic sudanez în Bulzeştiul lui Marin Sorescu Hisham Tageldin Mohamed Osman are 43 de ani, este din Sudan şi este medic de familie în satul Frăţila, care aparţine de comuna lui Marin Sorescu, Bulzeşti (Dolj). Medicul sudanez, cu nume prea dificil pentru oamenii din Bulzeşti care îl sună în permanenţă pentru probleme de sănătate, a ajuns să lucreze...