Cele mai citite
 


Daniel Funeriu: Există un potenţial enorm în cercetare, care trebuie materializat
marţi, 20 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Timişoara, că există un potenţial enorm în cercetare, care trebuie materializat astfel încât să facă parte din circuitul mondial al valorilor.
''Nu mai suntem într-o competiţie internă, să nu mai fim noi împotriva noastră. Competiţia trebuie dusă într-un spaţiu internaţional, deoarece suntem într-o competiţie globală nemiloasă, iar competiţia pentru cercetare este, poate, una dintre cele mai acerbe, la ora actuală'', a afirmat Daniel Funeriu, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAB) din Timişoara.
Acesta le-a cerut celor patru universităţi de stat din Timişoara - Universitatea Politehnică ''Traian Vuia'', Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Victor Babeş'', Universitatea de Vest şi USAB - ''să lase orgoliile'' de-o parte şi să se unifice într-un ''consorţiu metropolitan'', sub comandă unică.
''Timişoara trebuie să devină un puternic pol de competitivitate în Europa. Dacă ne imaginăm că acest lucru se poate întâmpla cu patru universităţi ce au patru orientări diferite, suntem pe cale să comitem o gravă eroare. Timişoara are potenţialul să devină unul dintre cei mai importanţi poli de creştere academică din România şi din această parte a Europei, cu condiţia să avem în Timişoara o universitate puternică'', a precizat Daniel Funeriu.
Acesta a mai spus că ar trebui să se pună accentul pe cercetarea aplicativă.
''În politicile naţionale de cercetare, ne axăm foarte mult pe acest tip de cercetare aplicativă. Este importantă cercetarea fundamentală pentru formarea de resurse umane, bine pregătite, dar cred că România are nevoie, acum, de cercetare aplicativă de calitate'', a subliniat ministrul.
Acesta i-a atenţionat pe cercetători să nu publice ''mult şi prost, în reviste ieftine'', ci mai puţin, dar de calitate, în reviste de renume din spaţiul internaţional.
Totodată, acesta a arătat că din noile structuri de conducere ale universităţilor trebuie să facă parte oameni de valoare, care ştiu să managerieze eficient instituţiile academice.
''În România, prea multe universităţi au fost, de prea mulţi ani, prizonierele unui număr foarte restrâns de persoane, uneori, chiar de familie. Ele au prilejul, acum, cu ocazia alegerilor noilor structuri de conducere din universităţi, să fructifice acest moment, astfel ca resursele şi pârghiile manageriale să le fie date oamenilor de valoare, pentru că oamenii de valoare ştiu, întotdeauna, ce să facă şi cu resursele şi cu pârghiile manageriale. Îi invit pe aceşti oameni (de valoare, n.r.) să iasă în faţă, îi invit să candideze şi să-şi pună în slujba universităţilor toată calitatea resurselor umane pe care ei o reprezintă'', a declarat ministrul Educaţiei. AGERPRES/(A - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Proiectul NutriGen, o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, va fi lansat vineri O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Victor Babeş'' din Timişoara lansează vineri, în premieră naţională, proiectul intitulat ''Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate'' (NutriGen), finanţat din Fondul European...
Timiş: Proiectul NutriGen ar putea dezvolta o industrie a alimentelor dietetice personalizate pentru obezi Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara ar putea dezvolta peste câţiva ani alimente dietetice personalizate care să vină în ajutorul supraponderalilor care nu răspund la tratamentul clasic medicamentos. Ei au lansat vineri proiectul NutriGen...
Timiş: Centru de medicină genomică, inaugurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Centrul de Medicină Genomică (CMG), axat pe cercetarea în domeniul bolilor genetice rare.
Iohannis participă, luni, la Timişoara, la deschiderea anului universitar; se întâlneşte cu autorităţile locale şi vizitează OncoGen Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, luni, o vizită la Timişoara, unde va participa la deschiderea anului universitar, se va întâlni cu autorităţile locale şi cu operatorii culturali şi va vizita Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului - OncoGeno, potrivit unui comunicat al...
Timiş: Parteneriat transfrontalier pentru cardiologie, demarat la Timişoara Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged - ca instituţie coordonatoare - au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat 'Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de...
Robotul medical Da Vinci aşează chirurgia oncologică timişoreană într-un club select, spun specialiştii Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara a finalizat proiectul prin care a putut fi achiziţionat robotul ultraperformant Da Vinci, folosit în operaţiile oncologice şi care aşează chirurgia timişoreană într-un club select, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. chirurg Lazăr Fulger...