Cele mai citite
 


Dr. Bogdan Opriţa: Johnny Răducanu a suferit un stop cardiac iresuscitabil
marţi, 20 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Binecunoscutul jazzman şi compozitor Johnny Răducanu a murit, luni dimineaţă, la domiciliul său, în urma unui stop cardiac iresuscitabil.
''Un echipaj SMURD a fost solicitat pentru un pacient, iar când acesta a ajuns la adresă a constat că era vorba despre un pacient care a suferit un stop cardiac iresuscitabil'', a declarat pentru AGERPRES dr. Bogdan Opriţa, medicul şef al serviciului SMURD Bucureşti.
El a precizat că echipajul, care avea medic, a încercat să facă resuscitarea aproape o oră, fără succes, constatând decesul.
Potrivit medicului, pacientul suferea de afecţiuni cardiace mai vechi şi complicaţii.
Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, la 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.
Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather "Mr. Jazz Of Romania", contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, fiind cel mai cunoscut şi iubit muzician roman de jazz, atât în ţară cât şi peste hotare.
A studiat la Şcoala medie de muzică din Cluj-Napoca (1949-1953) şi la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ''Electrecord'' (1957-1971).
Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: ''Vechiul port'', ''De mult într-o carte'', ''Nu veni, nu pleca'', ''Mă cheamă marea'', ''Iarnă, iarnă''. A compus muzica de scenă la piesele: ''Livada cu vişini'', ''Moliere'' şi ''Don Juan''.
Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.
Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, din 1971.
A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elveţia etc. În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.
I-a fost conferită ''Diploma de merit'' oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală (1976).
A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi. În 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ''Louis Armstrong'' din New Orleans.
Printre realizările discografice în domeniul jazz-ului se numără: ''Jazz made in Romania'' (1987); ''Confesiuni'' (I, II, III); ''To His Friends'' (1997); ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999); ''Jazz antifanariot'' (2002); ''Singurătatea, meseria mea'' (2002); ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (cu Teodora Enache, 2002), ''Jazz Bestament'' (2005); ''Chamber Jazz Music'' (2008); ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).
Fost elev al Societăţii Filarmonice Lyra, Johnny Răducanu a primit, la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societăţii Filarmonice "Lyra" şi medalia jubiliară "Lyra 125", în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Actorul Emil Hossu a murit Actorul Emil Hossu a suferit, miercuri seară, un stop cardiac, echipajul SMURD care sosit la faţa locului nu a mai putut să îl resusciteze, eforturile fiind fără succes, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, medic şef al SMURD Bucureşti - Ilfov.
Actorul Emil Hossu a murit Actorul Emil Hossu a suferit, miercuri seară, un stop cardiac, echipajul SMURD care sosit la faţa locului nu a mai putut să îl resusciteze, eforturile fiind fără succes, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, medic şef al SMURD Bucureşti - Ilfov.
Brăila: Pilotul rănit grav în accidentul de la Stăncuţa a făcut stop cardiac înainte de a fi urcat în elicopterul SMURD Pilotul rănit grav în urma accidentului de avion produs sâmbătă dimineaţă în apropiere de localitatea brăileană Stăncuţa a făcut stop cardiac înainte de a fi urcat în elicopterul SMURD, venit special la Brăila pentru a-l transfera pe bărbat la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Brăila: Un bebeluş cu o malfomaţie congenitală la inimă, transportat la Cluj cu un elicopter SMURD Un bebeluş născut în urmă cu o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila cu o malfomaţie congenitală la inimă şi care avea nevoie urgentă de operaţie a fost transportat duminică, la Cluj, cu un elicopter SMURD.
Raed Arafat: România ar putea avea în patru ani opt puncte de elicoptere SMURD SMURD ar putea avea până în 2014-2015 opt puncte de elicoptere, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat. El a spus că programul privind achiziţionarea de elicoptere pentru SMURD ar putea continua.