Cele mai citite
 


MB: patru operaţii succesive pentru separarea a două surori siameze sudaneze
marţi, 20 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Patru operaţii succesive, dintre care una a avut loc pe 15 august, au fost necesare pentru a separa două surori siameze sudaneze în vârstă de un an şi care erau unite în zona capului, au explicat luni membrii echipei chirurgicale de la spitalul pentru copii Great Ormond Street din Londra, relatează AFP.
Rital şi Ritag Gaboura, născute pe 22 septembrie 2010 la Khartum, în Sudan, au fost supuse pe 15 august unei operaţii rare şi delicate, a explicat într-o conferinţă de presă echipa chirurgului David Dunaway.
Surorile erau total unite la nivelul capului, cu vasele sanguine legate, astfel încât inima uneia dintre ele furniza jumătate din alimentaţia sanguină a creierului celeilalte.
În momentul sosirii sale la Londra, pe 13 aprilie, inima micuţei Ritag, care îndeplinea acest efort enorm, era pe cale să cedeze, reprezentând o ameninţare vitală pentru cele două mici surori şi putea provoca, în caz de oprire chiar şi temporară, leziuni creierului.
Asociaţia britanică Facing The World, specializată în ajutor pentru copiii care suferă de malformaţii faciale, s-a ocupat de călătoria celor două surori şi a părinţilor lor, precum şi de cheltuielile medicale.
Trei prime intervenţii au avut loc în mai şi iulie pentru a pregăti etapa finală.
Chirurgul David Dunaway a subliniat că este vorba de o operaţie foarte rară şi foarte complexă, care necesită participarea unor specialişti de la mai multe discipline.
Primele două operaţii au vizat separarea sistemului vascular comun al fetiţelor. Cea de-a treia a avut ca scop inserarea de ţesuturi care să permită apoi întinderea pielii destinate să le acopere craniul în momentul separării finale, care a avut loc pe 15 august.
Cazurile de siamezi sunt foarte rare /circa 140.000 pe an, dintre care doar 5 % uniţi în zona capului/. Dintre ei, 40 % mor la naştere şi o treime în primele 24 de ore. Doar un caz din 10 milioane supravieţuieşte în primii ani.
''Mă pregătisem să trăiesc toată viaţa cu siameze. Am avut mare noroc că acum copiii sunt separaţi'', a declarat tatăl fetiţelor la BBC.
Mama lor a remarcat faptul că fetiţele, care nu puteau să se privească una pe cealaltă atunci când erau unite în zona capului, ''au avut nevoie de ceva timp pentru a înţelege că ele sunt surori''.
Spitalul a realizat deja cu succes mai multe operaţii de separare a unor siamezi. AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 400 de copii cu malformaţii cardiace au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul 'Marie Curie' Peste 400 de copii cu malformaţie cardiacă au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul "Marie Curie", de medici italieni şi români, în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, acordul dintre cele două părţi fiind prelungit pentru încă trei ani.
China: Surori siameze separate cu succes într-o operaţie care a folosit tehnologia 3 D Două surori siameze în vârstă de trei luni, care se născuseră unite prin ţesuturi moi în zona şoldurilor şi aveau comun finalul intestinului gros, au fost separate cu succes de medici chinezi, care au apelat şi la tehnologia de imprimare 3 D, informează China Daily.
Premieră medicală: Separarea cu succes a două surori siameze la numai opt zile de la naştere Două surori siameze de numai opt zile au fost despărţite printr-o intervenţie chirurgicală efectuată în Elveţia, prima operaţie de acest gen reuşită la pacienţi cu vârstă atât de mică, informează duminică DPA şi AFP.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Arabia Saudită: operaţie imposibilă în cazul unor siameze palestiniene Riad, 10 apr /Agerpres/ - Medicii saudiţi au constatat că le este imposibil să separe fără pericol două surori siameze palestiniene internate la Riad, care au o inimă comună, informează sâmbătă AFP.
Sibiu: Cinci copii cu malformaţii cardiace grave, operaţi de echipe internaţionale, prin Fundaţia Polisano Cinci copii, cu vârste între 11 luni şi 16 ani, născuţi cu grave malformaţii cardiace, proveniţi din familii cu resurse financiare limitate, au fost operaţi în perioada 22-23 aprilie la Sibiu, de către echipe internaţionale de medici, costurile fiind acoperite de către Fundaţia Polisano, cu ajutorul...