Cele mai citite
 


Prof. dr. Mihai Lucan: În transplant, decizia medicaţiei originale sau generice trebuie să aparţină medicului
marţi, 20 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant de la Cluj-Napoca, prof. dr. Mihai Lucan, susţine că în transplant decizia medicaţiei originale sau generice trebuie să aparţină medicului, potrivit unui comunicat de presă transmis luni.
Schimbarea medicaţiei imunosupresoare pentru pacienţii cu transplant de la produsele originale la medicamentele generice, consecutiv modificărilor produse în modalitatea de calcul a medicamentelor de pe lista C2, trebuie iniţiată doar de medicul pacientului respectiv, trebuie să ţină seama în primul rând de pacient şi de scopul final al menţinerii grefei acestuia, şi nu trebuie dictată exclusiv de calcule economice, a spus prof. dr. Mihai Lucan, cu prilejul unui simpozion care a reunit sâmbătă, la Cluj-Napoca, peste 160 de pacienţi cu transplant renal şi specialişti în domeniu.
'Ca urmare a unor indicaţii şi a unor măsuri economice, multe dintre medicamentele pe care le-aţi luat vor trebui înlocuite cu generice. Împreună am trecut prin momente grele, nu vă putem lăsa singuri în această junglă economico-financiară, trebuie să găsim împreună cele mai bune variante de tratament şi soluţii ca să nu evoluaţi cu complicaţii', li s-a adresat prof. dr. Lucan pacienţilor.
El a subliniat faptul că schimbarea unui produs de firmă cu unul generic trebuie decisă doar de medicul care a iniţiat terapia, orice schimbare trebuie urmărită îndeaproape, pentru că fereastra terapeutică este foarte îngustă.
Profesorul Lucan a arătat că sunt necesare studii de bioechivalenţă care să stea la baza licenţierii medicamentelor generice, ghiduri şi protocoale terapeutice care există în străinătate, dar nu încă şi la noi, care să stabilească conduita de tratament şi să susţină decizia de a utiliza medicamentele generice la pacienţii cu transplant, în relaţie cu riscul de rejet al acestora.
Potrivit prof. Mihai Lucan, ghidurile din Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite stabilesc că medicaţia imunosupresoare generică este indicată în primul rând pacienţilor noi şi celor cu risc imunologic scăzut (care au grefe de la donator viu, înrudit, cu o mare compatibilitate imunologică) şi trebuie corelată cu o monitorizare atentă a pacienţilor.
'Nu putem schimba fără discernământ un imunosupresor cu un echivalent generic pentru că poate duce la rejet acut. În România nu există ghiduri pentru asemenea schimbare, medicaţia nu poate fi schimbată decât la anumite categorii de pacienţi, în special pacienţii noi, iar schimbarea imunosupresoarelor necesită monitorizare suplimentară', a detaliat medicul.
În România incidenţa şi prevalenţa insuficienţei renale cronice sunt similare cu ale Austriei, dar se fac de cinci ori mai puţine transplanturi decât în Austria. La cinci ani, transplantul are de trei ori supravieţuirea şi eficienţa unui program de dializă.
'E de trei ori mai ieftin să faci transplant decât dializă', a subliniat prof. Lucan.
Riscul de a pierde grefa este între 5 şi 10% şi pentru că marja între toxicitate şi eficienţă e foarte îngustă.
Prezent la Simpozionul de la Cluj-Napoca, Cristian Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că în foarte scurt timp - o săptămână - MS va elabora un act normativ - un Ordin de Ministru - 'care să arate foarte limpede cine trebuie să beneficieze de generice şi în ce condiţii'.
'E o onoare pentru mine să mă aflu în faţa unor luptători cu viaţa. Discuţia asta n-ar fi avut loc dacă nu s-ar fi modificat lista C2, care este foarte amplă. Medicamentele imunosupresoare pe care le utilizaţi sunt foarte puţine. Cred că putem face astfel încât să asigurăm acest tratament, deoarece sunteţi pacienţi cunoscuţi, înregistraţi, urmăriţi de medici care prescriu terapia adecvată', a spus Irimie.
Acesta a menţionat că MS are în vedere elaborarea unor ghiduri în domeniu, 'care să fie respectate de toată lumea' şi controlul costurilor, care se poate face cu uşurinţă în cazul pacienţilor cu transplant.
'Pe noi ne interesează că în unele specialităţi, şi nu mă refer la transplant, costurile au crescut şi de patru ori, în condiţiile în care numărul de pacienţi e la fel sau chiar a scăzut', a punctat secretarul de stat Irimie.
'Dat fiind situaţiile dvs. bine definite, terapeutica la fel şi costurile bine definite cred că putem elabora un Ordin de Ministru specia,l astfel încât să nu lăsăm la îndemâna nespecialiştilor aceste situaţii. Şi asta o putem face foarte repede înaintând concluziile acestei întâlniri - vom putea elabora un ordin foarte repede şi limpede care să arate cine trebuie să beneficieze de generice şi în ce condiţii', a conchis reprezentantul MS. AGERPRES /(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mihai Lucan: Transplantul, victima propriului succes Transplantul a căzut victimă propriului succes întrucât sunt mult mai multe cereri de transplant decât posibilităţi, a afirmat, sâmbătă seara, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, prof. univ.dr. Mihai Lucan, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Cluj: Premieră la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Medicul urolog Mihai Lucan a realizat prima operaţie de transplant din ţară, de la un pacient cu stop cardio-respirator ireversibil şi care, în acelaşi timp, se afla şi în moarte cerebrală.
Prof.univ.dr. Mihai Lucan: Paşii înainte în transplantul renal ne-au fost dictaţi de necesităţile pacienţilor Specialistul clujean în transplant renal, profesorul universitar doctor Mihai Lucan, a precizat vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal din România, că paşii înainte în acest domeniu au fost dictaţi doar de necesităţile ...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...