Cele mai citite
 


V. Pambuccian: Coaliţia nu poate lua acum o decizie în privinţa alocărilor pentru salarii şi pensii în bugetul pe 2012
marţi, 20 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O decizie cu privire la alocările în bugetul pe 2012 pentru salarii şi pensii nu poate fi luată în acest moment de către coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi fundamentată pe datele oficiale ale Ministerului Finanţelor şi BNR privind situaţia economico-financiară, a declarat luni, pentru AGERPRES, după încheierea şedinţei coaliţiei, liderul grupului minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian.
"Până când nu vedem nişte cifre, nu putem să discutăm despre cheltuieli, despre mărirea salariilor şi indexarea pensiilor (...) Va trebui să avem discuţii pe tema aceasta cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale înainte de stabilirea legii bugetului de stat pe 2012", a spus Varujan Pambuccian.
El a arătat că liderii coaliţiei au abordat, luni, şi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la faptul că în contextul actual nu se vor putea adopta indexări la pensii şi revenirea integrală a salariilor bugetarilor la nivelul dinainte de tăierea din 2010.
"Este adevărat că o parte prea mare din buget este folosită pentru transferurile la fondurile de pensii şi de asigurări de sănătate", a mai menţionat Pambuccian.
În momentul de faţă nu se poate merge cu indexări la pensii, când există deficit de 3,6 miliarde de euro şi nici cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă este un excedent de salariaţi, a declarat duminică preşedintele Băsescu.
"Eu cred că toţi sunt conştienţi, în momentul de faţă, că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro. Nu ai cum să mergi cu indexări, cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă ai un excedent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a ajutoarelor sociale pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm", a afirmat şeful statului.
El a subliniat faptul că România are obligaţia asumată, conform Tratatului de aderare, de a respecta criteriile de la Maastricht, iar în actualul acord cu UE, FMI şi BM este angajamentul pentru un deficit pe 2012 de 3% pe ESA (standardul european de audit), adică 2,7% din PIB pe cash.
Şeful statului a menţionat că o eventuală abandonare a programului cu instituţiile financiare internaţionale ar fi pentru România "mult mai rea decât o revenire la recesiune". El a subliniat că o să ceară Guvernului şi Parlamentului să respecte Acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, acesta fiind "centura de siguranţă" pentru diminuarea impactului în cazul în care România va reintra în recesiune. AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Traian Băsescu: România nu mai trage ultima tranşă de la FMI România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat, a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.